Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕ...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.06 Mб
Скачать

3. Правила цієї статті щодо здійснення господарської діяльності застосовуються та­кож у разі оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації.

1. Обмежувальний спеціальний режим господарювання встановлюється у випадку запро­вадження надзвичайного стану.

В останні роки надзвичайні стани, обумовлені стихійними явищами або техногенними аваріями, стали доволі частими, а їх наслідки - досить відчутними на різних рівнях господар­ської діяльності. Зростання кількості та руйнівні наслідки великомасштабних стихійних лих та техногенних катастроф, різке погіршення екологічної ситуації деякою мірою сприяли прискоренню процесу правового регулювання безпеки при надзвичайних станах.

Спеціальний режим надзвичайного стану спрямований на забезпечення конституційного ладу у випадках стихійного лиха, аварій, катастроф, епідемій, масових порушень правопо­рядку, спроб захоплення державної влади або насильницької зміни конституційного устрою України.

Спеціальний режим господарської діяльності встановлюється указом Президента Укра­їни про запровадження надзвичайного стану, який передбачає обмеження у процесі здійс­нення господарської діяльності.

2. Оголошення надзвичайного стану припускає встановлення особливого правового ре­жиму діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, організацій, установ, що дістає вияв у обмеженні здійснення конституційних прав та свобод, а та­кож закріпленні додаткових обов'язків. Особливості здійснення повноважень органів дер­жавної влади, органів місцевого самоврядування стосовно суб'єктів господарської діяльно­сті, а також інші особливості здійснення господарської діяльності в умовах надзвичайного стану встановлюються відповідно до Закону України «Про правовий режим надзвичайного стану» [413].

3. Відповідно до законодавства України окрема місцевість України, на якій виникла над­звичайна екологічна ситуація, може бути проголошена зоною надзвичайної екологічної си­туації.

Надзвичайна екологічна ситуація - це надзвичайна ситуація, за якої на окремій місцевості відбулися негативні зміни у навколишньому природному середовищі, що зумовлює необхід­ність застосування надзвичайних заходів з боку держави.

Окрема місцевість України може проголошуватися зоною надзвичайної екологічної ситу­ації Президентом України за пропозицією Ради національної безпеки та оборони України. Указ Президента України про оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологіч­ної ситуації затверджується Верховною Радою України протягом двох днів з дня звернення Президента України.

Правове регулювання відносин у випадку проголошення надзвичайної екологічної ситу­ації здійснюється на основі коментованої статті, а також відповідно до Закону «Про зону надзвичайної екологічної ситуації» [294].

Стаття 417. Порядок здійснення господарської діяльності в умовах воєнного стану

1. У період дії воєнного стану, введеного на території України або в окремих місце­востях, правовий режим господарської діяльності визначається на основі закону про оборону України, інших законодавчих актів щодо забезпечення обороноздатності дер­жави та законодавства про режим воєнного стану.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» [411] воєнний стан - це особливий правовий режим, який запроваджується в Україні або на окремих її те­риторіях у випадку воєнної агресії або загрози нападу і передбачає надання відповідним ор­ганам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відбиття загрози та забезпечення національної безпеки, а та­кож тимчасове обмеження конституційних прав та свобод людини і громадянина, прав та за­конних інтересів юридичних осіб з встановленням терміну дії обмежень. Правовою основою введення воєнного стану є Конституція України, вищеназваний Закон та Указ Президента про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, який має бути затвер­джений Верховною Радою України.

Стаття 418. Гарантії прав учасників господарських відносин в умовах спеціаль­ного режиму господарювання