Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник ОСПЗО .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський державний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Н.М. Савельєва

Основи соціально-правового захисту особистості

Навчальний посібник

Полтава –– 2008

УДК 364.013:343.627 – 053.2/5 – 056.2/3 (075.8)

ББК 65.27я73 + 67.305я73

Рекомендовано до друку рішенням ученої ради Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка ( протокол № від листопада 2008 р.)

Рецензенти:

Стрельніков В.Ю. –– доктор педагогічних наук, професор, декан факультету післядипломної освіти Полтавського університету споживчої кооперації.

Пивоварська К.Б. .– кандидат історичних наук, доцент кафедри правознавства Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка

Н.М.Савельєва

Основи соціально-правового захиту особистості: Навчальний посібник для студентів спеціальності «Соціальна педагогіка». –– Полтава: ПДПУ, 2008. — 268 с.

У навчальному посібнику, укладеному на основі державного стандарту вищої освіти зі спеціальності 6.010100, 7010105 – Соціальна педагогіка, розкриваються теоретичні основи соціально-правового захисту дітей і молоді методами соціально-педагогічної діяльності. Значне місце відведено висвітленню світової історії та практики соціально-правового захисту та сучасній практиці вирішення цих завдань в Україні. Подається характеристика відповідних документів правового поля України та особливості їх тлумачення на користь прав та інтересів вказаної соціальної групи, специфіка застосування судових та несудових механізмів захисту прав дитини, приклади їх використання. Розглянуто роль і функції соціального педагога у цьому процесі, розкрито питання здійснення консультативно-просвітницької роботи з учителями, батьками та особами, що їх замінюють. Для зручності використання посібника у навчальному процесі з курсу „Основи соціально-правового захисту особистості” окреме місце в його змісті відведено матеріалам методичного характеру, подано короткий тлумачний словник основних понять і термінів курсу, перелік загальновживаних у нормативно-правових джерелах та науковій літературі скорочень.

Навчальний посібник розрахований на студентів, магістрантів, викладачів і аспірантів вищих педагогічних навчальних закладів. Призначений також для практичного використання соціальними педагогами і соціальними працівниками з метою удосконалення професійної діяльності та формування професійної компетентності.

З м і с т

Передмова ……………………………………………………………………........

Розділ 1. Теорія і практика соціально-правового захисту дітей ...................

1.1. Соціально-правовий захист особистості дитини

у діяльності соціального педагога

1.2. Міжнародні правові механізми захисту прав і свобод людини і громадянина

1.3. Світова історія та практика соціально-правого захисту дітей: вступ до проблеми

1.4. Реалізація прав та інтересів дітей в Україні

1.5. Соціально-правовий захист молоді в Україні

Розділ 2. Практика соціально-правового захисту дітей і молоді в Україні

2.1. Соціально-правове забезпечення тендерної рівності

2.2. Правовий захист дітей від насильства та жорстокого поводження

2.3. Соціально-правовий захист сімей з дітьми у контексті сучасної соціальної політики в Україні

2.4. Захист майнових прав дітей

2.5. Практика реалізації соціальним педагогом і соціальним працівником правозахисної функції

2.6. Соціально-правовий захист дітей з вадами у психофізичному розвитку

Розділ 3. Методичні матеріали .............................................................................

3.1. Тести .................................................................................................

3.2. Словник основних понять і термінів .................................................................

Література ...............................................................................................................

Скорочення

ГА

- Генеральна Асамблея (ООН)

ВВР

– Відомості Верховної Ради України

Відділ РАГСу

– відділ реєстрації актів громадянського стану

ЄЕС

- Європейське економічне співтовариство

ЄС

- Європейський союз

ЖК

– Житловий кодекс

КЗпП

– Кодекс законів про працю

КК

– Кримінальний кодекс

КМ

- Кабінет Міністрів

КпАП

- Кодекс про адміністративні правопорушення

КПД

- Комітет з прав дитини

КПК

- Кримінально-процесуальний кодекс

КпШС

- Кодекс про шлюб та сім’ю

КПЛ

- Комітет з прав людини

КУ

- Конституція України

МОП

- Міжнародна організація праці

МСЕК

- Медико-соціальна експертна комісія

МВС

- Міністерство внутрішніх справ

НБСЄ

- Нарада з безпеки і співробітництва в Європі

НУО

- неурядова організація

ОБСЄ

- Організація з безпеки і співробітництва в Європі

ООН

- Організація Об’єднаних Націй

ЦК

- Цивільний кодекс

ЦПК

- Цивільно-процесуальний кодекс

ЮНІСЕФ

- Дитячий фонд ООН

D

- Загальна декларація прав людини

E

- Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права

C

- Міжнародний пакт про громадянські та політичні права

Дітей немає, є люди”

Януш Корчак

Передмова

Сучасне становище дітей в Україні викликає обґрунтоване хвилювання суспільства і вимагає нових підходів в аналізі і вирішенні цієї проблеми, оскільки соціально-економічні труднощі у першу чергу зачіпають інтереси найбільш слабкої категорії громадян – дітей. Не зменшуються випадки сирітства, викрадення дітей, продаж їх за кордон, народження дітей неповноцінних у розумовому та фізичному відношенні. Невпинно зростає кількість дітей, що вживають алкоголь та наркотики. Не вдається зупинити збільшення правопорушень і злочинів, як вчинюваних неповнолітніми, так і по відношенню до них. Не менш складною є проблема забезпечення достатнього життєвого рівня неповнолітніх.

Вислів „Діти – наше майбутнє” не є красивою фразою. Доля будь-якої спільноти, нації, держави в майбутньому залежить від того, якими будуть якості людей, котрі населятимуть її.

У дітях – майбутнє кожної держави, перспективи її економічного, соціального і демографічного розвитку. Життєвий досвід не тільки свідчить, а й вчить: не буде дітей – не буде і держави. Діти дзеркало держави, вони її майбутнє. Через специфіку свого віку діти від народження не можуть самостійно скористатися власними правами. Необхідні опіка дорослих, їх допомога не лише як вияв природних людських почуттів, норм моралі, а такі, які підкріплювалися б правовими документами і відповідали інтересам усіх дітей.

Оскільки в Україні діти становлять понад 12 мільонів, тобто чверть усього населення, проблема захисту законних прав та інтересів дітей є особливо актуальною. Дитину жодним чином не можна прирівнювати до дорослої людини, у тому числі й у правових аспектах. Дитина має бути забезпечена особливими правами, особливим захистом, які мають часовий вимір і спеціальне призначення. Дитина, як і кожна людська істота, від народження має права людини.

Захист інтересів дітей — це можливість взяти участь у змінах для кожного з нас – для громадян та громадянок кожної країни, для кожної громадської та приватної організації, кожного національного лідера, кожної дитини та підлітка. Ці зміни потрібні у всьому світі для захисту прав та забезпечення постійно­го покращення життя дітей. Ці зміни починаються з кон­кретних дій, зроблених батьками, педагогами, майбутніми фахівцями різних сфер роботи з дітьми та молоддю.

Визнання цього знайшло останнім часом своє відображення у підходах до змісту вищої педагогічної освіти. До державних стандартів окремих її напрямків – зокрема, це „Соціальна педагогіка”, «Соціальна робота», ”Корекційна освіта”, - включено нормативні навчальні дисципліни соціально-правового характеру, метою вивчення яких є підготовка майбутніх фахівців цих галузей діяльності до конкретних дій у межах своєї компетенції у сфері захисту прав та інтересів дітей.

Цей навчальний посібник автор адресує майбутнім соціальним педагогам, соціальним працівникам, дефектологам, логопедам, об’єктом майбутньої професійної діяльності яких є найуразливіша категорія населення – діти і молодь. Ми сподіваємося, що його зміст допоможе студентам у підготовці до практичних дій із захисту прав та інтересів наших юних співгромадян, до надання консультативної допомоги їх вчителям, батькам та піклувальникам.

Діти є найціннішим скарбом людської родини, але одночасно найвразливішим та найбеззахиснішим. Ніхто не може залишатись байдужим, коли невинні діти терплять і переживають відкинення і приниження людської гідності. Тому обов’язок кожного з нас – охороняти, захищати та виховувати дітей у повазі та любові.

А для дієвості та продуктивності кожна дія в піклуванні про дітей та підлітків має завжди враховувати їхні фундаментальні права...”