Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник ОСПЗО .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать
  1. Соціальний захист процесу розвитку і формування особистості;

  2. Соціальний захист середовища формування і розвитку особистості;

  3. соціальний захист прав молодої людини, це і цільовий соціальний захист.

Тому діяльність соціального педагога по захисту прав дитини повинна бути спрямована перш за все на:

  1. Захист особистості дитини . процесів його фізичного, психічного, емоційно-вольового, інтелектуального і духовно-морального розвитку. У даному контексті із студентами проводяться бесіди про можливості медико-соціальної реабілітації, оздоровлення дітей і пропаганду здорового способу життя; діагностичну, корекційну і терапевтичну роботу, направлену на переборення особистісних психологічних проблем і проблем між особистісної взаємодії; профілактичної діяльності по нейтралізації негативних факторів взаємодії на дитину і формування у неї навиків безпечної життєдіяльності; формування розуміння цінності людського життя, сутності понять .людська гідність., .честь., .справедливість. та ін.

  2. Захист соціального середовища проживання дитини . сім ї, місця проживання, дошкільних, шкільних і позашкільних закладів, дитячих об єднань та ін. У даному аспекті діяльність соціального педагога повинна бути направлена на підвищення психолого-педагогічної і правової культури батьків у сфері прав дитини; підвищення виховного потенціалу сім ї, профілактику конфліктних ситуацій і психогігієну стосунків у сім ї; підвищення рівня психологічних і правових знань педагогів про дитину в школі, допомога педагогам у здійсненні диференційованого особистісно-зорієнтованого підходу, що базується на повазі особистості, честі, гідності і прав дитини; методичну і практичну допомогу у вирішенні конфліктних ситуацій, формуванні навиків ефективної комунікації; організацію дозвіллєвої діяльності за місцем проживання; відмежовування дитини від несприятливих чинників впливу навколишнього соціального середовища через залучення до соціально значимої діяльності.

  3. Захист прав, які регламентують життєдіяльність дитини, до яких відносяться право на виживання, розвиток, освіту, навчання, медичну допомогу та ін. У даному контексті соціальний педагог виступає безпосереднім захисником прав дитини на різних рівнях. Він бере активну участь у роботі комісії з прав неповнолітніх, в діяльності опікунчих органів, прагне до залучення державних і громадських інститутів, дитячих організацій, засобів масової інформації до вирішення проблем дитинства, орієнтує всю свою діяльність на підвищення психолого-педагогічної і правової грамотності населення у сфері прав дитини, при необхідності використовує засоби покарання стосовно до тих, хто не дотримується прав дитини.

  4. Цільовий соціальний захист, який передбачає надання соціальної допомоги і підтримки дитині та її сім ї в кризових ситуаціях і несприятливих умовах через соціальну адаптацію, реабілітацію, цільове забезпечення і надання соціальних послуг. У даному напрямку завданням соціального педагога є виявлення дітей і сімей, які неспроможні забезпечувати свою життєдіяльність на належному рівні без соціальної допомоги і підтримки, надавати їм консультативну допомогу, направляти до спеціалістів, які можуть сприяти у вирішенні конкретних проблем, проводити соціально-педагогічну допомогу з дітьми групи ризику, попереджувати насилля стосовно дітей у сімейному середовищі і за місцем проживання, повідомлення органів опіки і охорони дитинства про несприятливі умови життєдіяльності дітей і випадки жорстокого поводження з ними.

Закон України "Про освіту" (стаття 22 "Соціально-педагогічний патронаж у системі освіти") передбачає, що "соціально-педагогічний патронаж у системі освіти сприяє взаємодії закладів освіти, сім’ї суспільства у вихованні дітей, їх адаптації до умов соціального середовища, забезпечує консультативну допомогу батькам, особам, які їх замінюють. Педагогічний патронаж здійснюється соціальними педагогами. За своїм статусом соціальні педагоги належать до педагогічних працівників" [2, 261]. Соціальний педагог - це співробітник освітньої установи, який створює умови для соціального і професійного саморозвитку вихованців шляхом організації діяльності педагогів і батьків на основі принципів гуманізму, з урахуванням історичних і культурних традицій міста.

Разом з тим дана стаття Закону України "Про освіту" спрацьовує не у повній мірі, оскільки:

  • спостерігається відсутність державного замовлення на соціальних педагогів;

  • функції соціального патронажу виконують класні керівники, директора та його заступники з навчальної та виховної роботи, в яких зовсім інші функціональні обов’язки стосовно навчання та виховання учнівської молоді, аніж надання останнім так необхідного їм соціально - правового захисту;

  • вирішення соціально-педагогічних задач часто здійснюється недостатньо повно, без урахування правової складової;

  • недостатня професійно-правова компетентність соціальних педагогів.