Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_10.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
98.3 Кб
Скачать

10.3. Лізинг як форма оновлення технічної бази виробництва (діяльності) а Сутність і види лізингу

 Лізинг — підприємницька діяльність, що спрямована на інвестування власних або позикових фінансових коштів і полягає у наданні лізингодавцем (юридичною особою чи індивідуальним підприємцем, який здійснює лізингову діяльність) у виключне користування на певний термін лізингоодержувачу (особі, яка одержує за договором лізингу майно, що є власністю лізингодавця або стає власністю за дорученням та узгодженням з лізингоодержувачем у продавця (постачальника, виробника) майно за умови здійснення періодичних лізингових платежів.

 Об’єкти лізингу: будь-яке нерухоме та рухоме майно, що відноситься до основних фондів, у тому числі машини, устаткування, транспортні засоби, обчислювальна та інша техніка, системи телекомунікацій тощо. Разом з тим не можуть бути об’єктами лізингу земельні ділянки та інші природні об’єкти (мисливські угіддя, ліс, водосховища тощо).

Загальноприйнята класифікація видів лізингу наведена в (табл. 10.3).

Таблиця 10.3

Класифікація видів лізингу рухомого та нерухомого майна

Класифікаційна ознака

Вид лізингу

■ Строк використання об’єкта лізингу

● оперативний (з неповною окупністю)

● фінансовий (з повною окупністю)

■ Масштаб розповсюдження лізингових відносин

● Внутрішній (загальнодержавний)

● Міжнародний

■ Характер лізингових операцій

● Сервісний

● Зворотний

БВ

 Сутнісна характеристика окремих видів лізингу

● Оперативний лізинг (з неповною окупністю орендованого майна) здійснюється за договором лізингу, у відповідності з яким лізингоодержувач за своїм замовленням отримує в платне користування від лізингодавця відповідне майно на термін, менший за період, на протязі якого амортизується 90% вартості об’єкта лізингу на день укладення договору. За умови такого лізингу (оренди) у тимчасове користування лізингодавець надає майно кілька разів. В цьому випадку обов’язки з технічного обслуговування та ремонут орендованих засобів праці бере на себе лізингодавець.

● Фінансовий лізинг (з повною окупністю орендованого майна) одержав найбільше розповсюдження. Він здійснюється за договором, відповідно до якого лізингодавець надає лізингоодержувачу майно на час, що не є меншим за строк, впродовж котрого нараховується 60% амортизаційних відрахувань на дату укладення договору лізингу. Після закінчення терміну дії договору фінансового лізингу орендоване майно переходить у власність лізингодержувача чи викупляється ним за залишковою вартістю. За умовами фінансового лізингу ризи втрати майна, а також здійснення його технічного обслуговування і ремонту бере на себе лізингоодержувач.

● Внутрішній лізинг за своєю сутністю і масштабами розповсюдження відноситься до внутрішньо- або загальнодержавного. Вітчизняні суб’єкти лізингу можуть практично здійснювати дві його форми — зворотний та пайовий. За укладеним договором зворотний лізинг передбачає придбання лізингодавцем майна у власника (виробника) і передача цього майна йому ж у лізинг. За пайовим лізингом оренда засобів праці здійснюється за участю суб’єктів лізингу на основі укладення багатостороннього договору та залучення одного чи кількох кредиторів. При цьому сума інвестованих кредиторами коштів не може перевищувати 80% вартості придбаного для лізингу майна.

БВ

● Міжнародний лізинг реалізується суб’єктами лізингу, які знаходяться під юрисдикцією різних держав (майно і платежі перетинають державні кордони). Суб’єктами міжнародного лізингу завжди є інвестори інших країн. Це дозволяє вітчизняним підприємствам (організаціям) оновляти власну технічну базу за рахунок конкурентоспроможних устаткування, транспортних та інших засобів праці зарубіжного походження.

● Сервісний лізинг звичайно застосовується за умови придбання на лізингових засадах складної техніки, що швидко технічно й економічно старіє (наприклад комп’ютерно-обчислювальної і розмножувальної техніки, транспортних засобів тощо).

● Зворотний лізинг, який вище розглядався як форма внутрішнього лізингу (відповідно до чинного законодавства України), з наукової точки зору правильніше вважати одним з видів лізингу за характером лізингових операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]