Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
потенциал уменьш.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать

51. Методика визначення вартості комп’ютерних програм

Критерієм для виникнення авторського права є оригінальність програми, тобто програма має бути результатом творчої діяльності автора. Форма вираження комп’ютерної програми (ідеї, принципи) не охороняється авторським правом, тому алгоритми, мови програмування охороні не підлягають. Автором комп’ютерної програми може бути як фізична, так і юридична особа, що створила цю програму.

Економічними та технічними складовими, що можуть впливати на вартість програми, є:

- ціна програми, що склалася на ринку;

- собівартість розробки;

- витрати на вдосконалення програми, копіювання;

- старіння, що визначається часом від моменту створення програми;

- кількість комплектів програми, які передано стороннім юридичним чи фізичним особам;

- ступінь кодового захисту від несанкціонованого використання програми.

На підставі вищеперелічених параметрів прикладних пакетів програм можна встановити таку залежність вартості від згаданих параметрів:

, (8.17)

де Вп — вартість програми; К — коефіцієнт, що характеризує ступінь кодового захисту програми. Для кожного пакета прик- ладних програм визначення такого коефіцієнта потрібно проводити індивідуально, врахувавши захист усієї програми та її елементів, фрагментів, файлів тощо. У даному випадку К = 1; Кс — часова залежність від моменту створення програми, що визначає ступінь старіння (коефіцієнт старіння); С — собівартість розробки прикладного пакета програми або її ринкова ціна; W — витрати на удосконалення програми, копіювання, інші додаткові витрати, пов’язані з програмою.

52.Вартість знака для товарів і послуг та фірмового найменування

Покупець, як правило, надає перевагу відомим фірмам, які себе зарекомендували на певному ринку і зайняли визначену товарну нішу. Тому популярність фірми відіграє значну роль під час вибору товару покупцем і її можна визначити як величину, пря- мо пропорційну фактичному часу з дня заснування підприємства, а в даному випадку — з дня реєстрації знака або набуття ним чинності. Відповідно до Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» такий термін становить 10 років. Звичайно, сама реєстрація знака є значним фактом і тому її можна взяти за одиницю. Популярність фірми (Jс) можна описати такою залежністю:

, (8.18)

де Тф — період часу з моменту заснування фірми; Тн — мінімальний термін чинності знака для товарів і послуг (становить 10 років).

Значний вплив на вартість знака для товарів і послуг має рентабельність продукції як показник, що відображає ефективність поточних витрат на виробництві. Значний вплив на вартість знака має його географічне поширення, показником якого є кількість країн, де знак зареєстрований або діє на підставі міжнародних угод. Ділова репутація теж є чинником, що визначає вартість знака для товарів та послуг або впливає на нього.

Отже, вартість знака (В) для товарів і послуг, а також фірмового найменування можна обчислити за формулою:

, (8.19)

де Р — рентабельність продукції або підприємства; Jс — коефіцієнт популярності (давності) фірми; n — кількість кваліфікаційних рубрик за МКТП; F — кількість країн, де зареєстровано знак для товарів і послуг або на які поширюється його дія; W — ділова репутація фірми (або імідж).

Отже, наведений вище розрахунок дає змогу в першому наближенні дати матеріальну оцінку фірмовому найменуванню та знаку для товарів і послуг.