Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
потенциал уменьш.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать

24 Чинники, що формують вартість об’єкта оцінки

Слід також враховувати чинники, що формують вартість земельно-майнової та соціально-організаційної системи підприємства, а значить і його потенціал. Сукупність їх доцільно подати у вигляді трьохрівневої ієрархічної системи (табл. 1).

Залежно від технології оцінки аналіз названих чинників проводиться з різних позицій. Так, у разі визначення вартості потенціалу витратними методами основна увага приділяється витратним чинникам, хоч беруться до уваги і чинники оточення та частково функціональні характеристики об'єкта. За оцінки потенціалу порівняльними методами основна увага приділяється чинникам оточення та функціональним особливостям, а результати використання об'єкта та витрати на їх досягнення мають другорядний характер, і нарешті, за визначення вартості потенціалу згідно з результатною концепцією найбільшого значення набувають саме результати використання об'єкта, а функціональні характеристики та чинники оточення мають допоміжний характер.

Ієрархія чинників, що формують вартість об'єкта оцінки

Загальні чинники, безпосередньо не пов’язані з об’єктом оцінки

Локальні чинники, які безпосередньо пов’язані з окремим класом об’єктів оцінки

Індивідуальні чинники, які безпосередньо зумовлені конкретним об’єктом оцінки

Економічні

Фізичні

Матеріально-технічні

Соціальні

Умови продажу

Ринково-ситуаційні

Політичні

Місцезнаходження

Соціально-трудові

Природні

Фінансово-економічні

Структурно-функціональні

25. Витратна концепц.Оцінки потенц.П-ва.

Сутність майнового підходу поляг.у визначенні в-сті об.власності як різниці між в-сті всіх його активів, оцінених окремо, і сумою залученого капіт. Якщо об.оцінки виступають окремі активи п-ва, то правомірно говорити не про майновий підхід, а про витратн.,сутність якого в даному випадку полягає в калькулюванні всіх витрат, пов’яз.з відтвор.цього активу. Інфо, необхідна для викор. цього підходу включ.дані про ціни на землю,буд-ні специфікації, дані про рівень з/п, варт.матер., витрати на устат.,приб і накладні витрати буд-ків на місцев.ринку. Використ.даного підходу обмежено цілями оцінки, тому що в-сть активів не відбиває ефект.викор.цих активів і не врахов.синергетичний ефект від їхньої спільної взаємодії. Застос.підходу є доцільним у випадках, коли виникає необх.переоцінки осн.фондів, вирішен.завдань поточного внутр..управління, оцінки об., які є учасниками ринків з низьким ступенем акт-сті, або коли мета отримання доходу не єосновн.для інвестицій (лікарні, урядові будинки).

26. Порівн.Підхід до оцінки потенц.Під-ва.

Даний підхід припускає визн.варт.об.власн.за резул.порівн.його характеристик із характ.ін.об.,угоди купівлі-продажу, за якими уже здійсн., а ціна цих угод відома. Основою ефект.застосув.методів порівн.підходу є якісний вибір повної та достов.інфо про об.-аналога,яка є дост.в умовах існув.активного ринку порівн.об.влас-сті. Така інфо повинна вкл.: фізичн.характ., час продажу, місце розташув., умови продажу та фінан-ня. Ефект.пор.підходу знижуєт., якщо к-сть угод незначна, моменти їх здійсн.й оцінки розділ. Тривал.період, або якщо ринок знаход.в аномал.стані і швидкі зміни на ринку призв. До викривл.результ. Даний підхід заснов.на застосув.принципу заміщеня, а в-сть об.власності за ним визн.мін.вартістю об.з аналог.корисністю. Причому, між порівн.об. існують розб-сті, які врах.в процесі визнач.велич.в-сті за доп.коректування даних, що спираються на принцип внеску.