Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
потенциал уменьш.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать

27. Результативна оцінка потенц.П-ва.

Дохідні методи оцінки вартості бізнесу включають в себе:

  1. Метод прямої капіталізації доходів – вартість бізнесу дорівнює теперішній вартості майбутніх грошових потоків від його викорис­тання, що можуть бути капіталізовані учасни­ками (власниками).

  2. Метод дисконтування грошового потоку – Вартість бізнесу дорівнює теперішній вартості грошових потоків, генерованих кожним його компонентом, з урахуванням відмінностей у рівнях дисконтів.

  3. Метод економічного прибутку – вартість бізнесу визначається множенням су­ми інвестованого капіталу на ставку економіч­ної рентабельності, яка дорівнює різниці між рентабельністю інвестованого капіталу і серед­ньозваженими витратами на його залучення та використання.

  4. метод додаткових доходів – вартість бізнесу визначається урегулюванням балансу підприємства та оцінюванням можли­востей отримання доходів від його викорис­тання.

При застосуванні дохідних методів оцінки вартості бізнесу у звіті про експертну оцінку вартості підприємства, окрім стандартних характеристик підприємства, слід відобразити такі позиції:

  • короткий опис застосовуваної методики;

  • обґрунтування прогнозного періоду;

  • обґрунтування величини залишкової вартості підприємства;

  • прогнозні розрахунки майбутніх доходів;

  • обґрунтування коефіцієнта дисконтування (ставки капіталізації).

Оцінювач при складанні будь-яких прогнозів прибутку, чистих грошових потоків тощо, а також у процесі узгодження результатів повинен дотримуватися принципу розумної обережності оцінок.

28. Мультиплікатори в процесі оцінки потенціалу п-ва.

Ціновий мультиплікатор – це коефіцієнт, який показує співвідношення між ринковою ціною підприємства або акцій і фінансовою базою – вимірник, який відображає фінансові результати діяльності підприємства. Існує 2 види мультиплікатора: 1) інтервальний, який визначається 4 способами: 1 - ціна/прибуток (фінансова база - показник прибутку до оподаткування, до виплати % та податків); 2 - ціна/грошовий потік (фінансова база - показник прибутку, збільшується на суму нарахування амортизації. Використовують при збитковості або незначної прибутковості підприємства); 3 - ціна/дивіденти (фінансова база - виплата дивідентів. Використовується при поглинанні підприємства, оцінки контрольного пакета акцій); 4 - ціна/виручка від реалізації (використовується дуже рідко - для перевірки результатів діяльності підприємства. Використовується в сфері послуг). 2) моментний, який визначається 2 способами: 1 -ціна/балансову вартість активів (фінансова база - балансова вартість аналогічного компоненту на дату оцінки. Використовується при оцінці холдингу або при швидкій реалізації великого пакету акцій); 2 - ціна/чиста вартість активів (використовується якщо підприємство має значні вкладення у нерухомість, цінні папери).

29 Економічна сутність грошової одиниці та їх роль в оцінці вартості потенціалу підприємства

Майбутня вартість грошової одиниці: Відображає зростання грошової одиниці, покладеної на депозит. Відсоток нараховується на початкову суму та відсотки, нараховані раніше.

Використовується для прогнозування майбутньої вартості об’єкта оцінки, виходячи з його теперішньої ринкової вартості.

Нагромадження грошової одиниці за період: Показує майбутню вартість серії регулярних однакових платежів за певний період за відповідної відсоткової ставки

Використовується для прогнозування майбутньої вартості об’єкта оцінки, виходячи з величини платежу у серії виплат і часу їх здійснення.

Фактор фондозаміщення (коефіцієнт заміщення капіталу): Показує суму первинного інвестування, необхідну для нагромадження грошової одиниці з урахуванням нарахованих відсотків.

:Використовується для: Визначення щорічної суми, необхідної для відшкодування інвестицій у купівлю нерухомості

Поточна вартість грошової одиниці Показує теперішню вартість грошової одиниці, які очікуються отримати у майбутньому.

Використовується для Приведення майбутніх грошових доходів від експлуатації об’єкта до теперішньої вартості. Розрахунок поточної величини грошової суми, яку буде отримано в майбутньому від продажу об’єкта.

Поточна вартість одиничного ануїтету (фактор поточної вартості ануїтету) Дає змогу визначити теперішню вартість через серію однакових майбутніх платежів Використовується для Розрахунок майбутніх однакових грошових надходжень

Коефіцієнт амортизації грошової одиниці Служить для розрахунку періодичних платежів за основну суму боргу та відсотки за нього.

Використовується при визначенні вартості об’єкта, придбаного за рахунок кредитних ресурсів.