Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції організація 1.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

6.Особливості організації і оплати праці в рослинництві

Нині у сільськогосподарських підприємствах склалися дві форми бригади: галузеві або спеціалізовані бригади, кожна з яких обслуговує цілу галузь сільського господарства або частина її (рільництво, овочівництво і ін.); комплексна бригади, кожна з яких одночасно повністю або частково обслуговує виробничі галузі рослинництва і тваринництва.

Основною формою організації праці в рослинництві є постійна спеціалізована виробнича бригада, в якій поєднанні основні фактори виробництва: земля, знаряддя праці(техніка) і робоча сила ( тракторно-рільнича бригада).

З метою спеціалізації і поділу праці у бригадах можуть створюватися виробничі ланки. Виробнича ланка – це частина бригади, за якою закріпляються одна або кілька культур.

Оплата праці в рослинництві поділяється на три категорії: основна, додаткова, преміювання

Чим вища основна оплата праці, тим більша і додаткова, бо її нараховують у % до основної.

Заробітна плата – це винагорода, обчислена у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Основний принцип оплати праці є дотримання законодавчого положення про розмір мінімальної заробітної плати. Основна оплата має дві форми: відрядну і погодинну.

Відрядна – кількість та якість виробленої продукції, або обсяг виконаної роботи.

Погодинна – від кількості фактично відпрацьованого часу (час, день, місяць).

Система оплати праці – це поєднання основної, додаткової оплати праці та премії. Системи бувають: відрядна, відрядно-преміальна, відрядно-прогресивно-преміальна, акордно-преміальна, погодинна, погодинно-преміальна.

В рослинництві в основному застосовують акордно-преміальну (установлюють розцінку за натуральні або вартісні показники), відрядно-преміальну (за обсяги виконаних робіт) і погодинно-преміальну системи.

При акордно-преміальній системі бригаді або ланці визначають розцінки за 1 ц продукції. З метою матеріального стимулювання працівників розцінки за продукції рослинництва визначають виходячи з 125-150% тарифних ставок.

До одержання продукції заробітну плату за акордно-преміальною системою здійснюють в якості авансу за продукцію, за фактично виконаний обсяг робіт, за відрядними розцінками (у тому числі акордними), визначаючи з норм виробітку і 100% тарифних ставок.

Методика розрахунку акордної розцінки за продукцію розраховується за формулою:

Род = ,

де: Род – розцінка за одиницю продукції, грн.;

Фопп – тарифний фонд оплати праці на виробництво певної продукції, грн..;

Кт – коефіцієнт збільшення тарифу ( 1,25-1,5);

Впл – валовий збір, ц.

Остаточний розрахунок за продукцію рослинництва здійснюють після збирання врожаю і оприбуткування його підприємством. При цьому видають різницю між сумою, нарахованою за продукцію по затвердженим розцінкам, і сумою, фактично виплаченою в якості авансу за відрядними розцінками за виконаний обсяг робіт або тарифними ставками за відпрацьований час.

За відрядно-преміальною системою до отримання продукції працю робітникам оплачують за фактичний обсяг робіт за відрядними розцінками, визначеними на основі тарифних ставок і норм виробітку.

Для підвищення матеріальної зацікавленості в рослинництві здійснюють додаткову оплату праці за якість виконання важливих сільськогосподарських робіт, кваліфікацію виконання, стислі строки виконання робіт, підвищену оплату праці на збирання врожаю, стаж роботи на підприємстві, надбавки за роботи на різних видах техніки, надбавки на роботах по захисту рослин тощо.

В рослинництві використовують преміювання за досягнення високих врожаїв і прибутків, економію прямих витрат, збереження і дбайливе використання техніки, збільшення строків використання техніки, навчання молодих працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]