Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ETIKA_TA_ESTETIKA_Z_METODIKOYu_Progr_2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
243.2 Кб
Скачать

Тема 5. Програма «Шкільного курсу етики». Аналіз сучасної навчально-методичної літератури «Шкільного курсу етики». Основні типи і форми учбових занять «Шкільного курсу етики»

Аналіз державного освітнього стандарту - освітня область «Етика». Аналіз і порівняльна характеристика різних варіантів учбових програм для 10, 11 класів. Навчальні посібники і учбові книги, їх характеристика. Дидактичні матеріали, тести, ролеві ігри. Методична література для вчителя. Підстави структуризації змісту навчально-методичного комплексу по предмету. Тематичне планування курсу, структурні компоненти. Визначення цілей теми уроку.

Програма «Шкільного курсу етики».

Модуль Заліковий 2. ЕСТЕТИКА

Тема 6. Естетика як сучасна наука. Категорії естетики. Сутність, природа та функції мистецтва. Сутність художнього твору.

Предмет та завдання естетики як галузі філософських та гуманітарних знань: Класична (нормативна та прикладна естетика): Ії мета, завдання, предмет та структура.

Апарат сучасного науково-практичного аналізу.

Структура естетичного: естетична свідомість, естетична діяльність, естетичне відношення.

Проблема вимірів естетичної оцінки, цінності, естетичного ідеалу у сучасному житті та мистецтві.

Основні категорії естетики: прекрасне і потворне, піднесене і низинне, трагічне і комічне.

Природа, сутність і специфіка мистецтва. Теорії походження мистецтва Морфологія мистецтва. Види художньої творчості. Поліфункціональність мистецтва. Мистецтво як соціальний феномен. Зміст і форма художнього твору. Творчий процес та його етапи. Сприйняття твору мистецтва.

Тема 7. Естетика та мистецтво, їх роль у сучасному світі. Прикладна естетика. Аналіз сучасної навчально-методичної літератури «шкільного курсу естетики».

Мистецтво як зосередження естетичного. Естетичні цінності та естетичний ідеал в умовах культури сучасного життя. Зміст і форма виробів в естетичному сприйнятті людини.

Естетичне в людині. Розмаїття сучасного мистецтва. Роль мистецтва у життя людини.

Основні естетичні концепції XX ст. Тенденції розвитку світової культури в ХХ століття. Модернізм як культурний феномен та його еволюція. Естетика постмодернізму.

Види та форму естетичних відносин, естетичної діяльності, естетичних цінністі та ідеалу в умовах прикладних форм сучасного мистецтва (Дизайн , реклама, та ін.)

Практична естетика. Естетика праці. Технічна естетика: дизайн.

Тема 8. Основи естетичного виховання, цілі та зміст. Підготовка вчителя до викладання гуманітарних дисциплін

Специфіка естетичного виховання. Його сутність та цілі.

Мета та завдання сучасної педагогіки в умовах естетичного та художнього виховання сучасної молоді. Мультиплікація «HOMO» в контексті людських універсалій: «HOMO SAPIENS», «HОMO SOCIALITIS», «HOMO» ЕСONOMICUS", «HOMO LUDENS». Креативний потенціал сучасної людини: Творчість як феноменологічна сутність людини і форма «випереджаючого віддзеркалення» дійсності. «Гра» як універсальна форма художньої діяльності і існування мистецтва.

Аспекти педагогічного впливу процесу сприймання мистецтва на художньо-творчу активність особистості. Сучасні методи та технології формування естетичної та художньої культури молоді .

Тематичне планування уроків. Інваріантні і варіативні компоненти тематичного планування. Основні вимоги до складання тематичного планування, його структурні компоненти. Етапи підготовки вчителя до уроку. Аналіз програм, що діють, навчальних посібників, навчально-методичної літератури. Аналіз наукової літератури. Відбір змісту до уроку. Структурно-функціональний аналіз учбового матеріалу. Планування результатів навчання, засобів їх досягнення. «Учбовий пакет» до уроку (цілі, основний зміст уроку, різноманітні завдання, засоби навчання, еталони перевірки знань і умінь що вчаться, дидактичні матеріали для додаткової поглибленої роботи). Робоча таблиця до уроку і її основний зміст.

Тема 9. . Аналіз сучасної навчально-методичної літератури «Шкільного курсу естетики». Основні типи і форми учбових занять «Шкільного курсу естетики». Методика естетичного виховання на уроках образотворчого мистецтва

Аналіз державного освітнього стандарту - освітня область «Естета». Аналіз і порівняльна характеристика різних варіантів учбових програм для 10, 11 класів. Навчальні посібники і учбові книги, їх характеристика. Дидактичні матеріали, тести, ролеві ігри. Методична література для вчителя. Підстави структуризації змісту навчально-методичного комплексу по предмету. Тематичне планування курсу, структурні компоненти. Визначення цілей теми уроку.

Загально-дидактичні основи вибору методів, прийомів, засобів учбової роботи, способів її організації. Особливості методики викладання «Шкільного курсу естетики». Основні вимоги до знань і умінь учнів.

Програма «Шкільного курсу естетики».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]