Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія комбікормів.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
13.01 Mб
Скачать

Тема 8. Технологічний процес виробництва комплексних преміксів

8.1. Виробництво преміксів

8.2. Види і склад преміксів

8.3. Побудова технологічного процесу виробництва комплексних преміксів

8.1. Виробництво преміксів

Назва “премікс” запозичена з англійської мови, у буквальному значенні слова розуміють попередньо складену суміш біологічно активних речовин, призначену для введення в комбікорми, БВД або кормові раціони.

Таку суміш виробляють за спеціальною технологією, у цехах, що мають розвинені технологічні схеми і що забезпечують обробку і введення до складу преміксу всього комплексу речовин, передбачених вимогами.

Премікси виробляють відповідно до затвердженої нормативно-технічної документації. Можливе вироблення дослідних партій за замовленням галузевих науково-дослідних організацій, що займаються питаннями розробки рецептів преміксів і комбікормів для тварин, птиці і риби, а також птахофабрик, тваринницьких комплексів, експериментальних і дослідних господарств.

Розробка кожного нового рецепта преміксу повинна спиратися на строго наукові дані про взаємодію вихідних компонентів у складі преміксу і комбікорму, а також у кишково-шлунковому тракті, органах і тканинах тварини.

Сучасні рецепти преміксів акумулюють в собі також досягнення техніки і технології переробки наповнювачів і біологічно активних речовин; галузей, що виробляють ці речовини; знання в області біохімічних змін, що відбуваються в процесі зберігання преміксів.

Рецепти преміксів повинні повною мірою відповідати складові комбікорму. Ця відповідність у кінцевому рахунку багато в чому визначає результати роботи того або іншого господарства, оскільки кожен вид комбікорму повинний відповідати видовим властивостям тварини або риби, умовам їхнього росту, фізіологічному станові біологічних об'єктів.

У багатьох країнах рецепти преміксів є секретом організації що роблять премікси і комбікорм, і ретельно охороняється від конкуруючих організацій.

8.2. Види і склад преміксів

Класифікувати види преміксів можна по складу вхідних у них компонентів або по їх призначенню.

У першому випадку розрізняють премікси:

  • комплексні або універсальні,

  • мінеральні,

  • амінокислотні,

  • вітамінні,

  • вітамінно-амінокислотні (ВАП).

В другому випадку - премікси профілактичні і лікувальні.

Профілактичні премікси мають у складі рецептів біологічно активних речовин, які розраховані в принципі на здорову популяцію, що розвивається в умовах промислового комплексу або звичайної ферми.

Наприклад, введення антибіотиків у профілактичні премікси може бути розраховане на стримування розвитку шкідливої мікрофлори у комбікормах і кишково-шлунковому тракті тварин.

Лікувальні премікси застосовують для лікування одночасно великого числа тварин від яких-небудь інфекційних або інших захворювань. У цьому випадку премікси вводять у комбікорми. Лікувальні премікси відрізняються значно великими кількостями у них найважливіших компонентів — вітамінів, антибіотиків і введенням спеціальних лікувальних препаратів. Вартість лікувальних преміксів значно вище, ніж профілактичних. Рішення про введення лікувальних преміксів приймає ветеринарний лікар за узгодженням з керівництвом господарств. Застосування лікувальних преміксів вимагає розробки спеціальних організаційних мір, включаючи можливість дуже швидкої реалізації прийнятого рішення. Один з найважливіших факторів у цій справі є наявність великого числа цехів і установок, наближених до господарств, що могли б виготовляти і швидко доставляти на замовлення премікси, а також наявність необхідної сировини.

Одержують поширення так звані біокомплекси, особливий вид преміксів, призначених для використання при годівлі в першу чергу великої рогатої худоби кормовими сумішами, до складу яких входить підвищена кількість грубих компонентів та мікроелементів і вітамінів.

У нашій країні використовують універсальні премікси, які мають профілактичні призначення, і виготовляють їх у спеціальних цехах за спрощеною технологією.

Як правило, універсальні премікси виготовляють певної концентрації, і вводять до складу комбікорму в кількості 1 %.

Однак вважається, що доцільніше використовувати більш концентровані премікси, це дозволило б вводити їх у кількості 0,5 %. У такий спосіб можна було б значно скоротити час перевезень і переробки наповнювача, а також підвищити до 20 % продуктивність комбікормового заводу.