Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Meditsina_Chast_2_-_UN.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
158.13 Кб
Скачать

69. Сальмонельоз. Збудник, шляхи розповсюдження, прояви, профілактика.

Сальмонельоз - інфекційна хвороба, що передається, в основному, з їжею. Збудник cальмонеллеза – велика група сальмонел (родина Enterobacteriaceae, рід Salmonella). альмонельоз є однією з найпоширеніших інфекцій. Основний фактор передачі інфекції – харчові продукти при неправильної кулінарної обробки (в основному м’ясо, молочні продукти, яйця птахів). Можливе зараження від хворого або бактеріоносія.

Виділяють такі клінічні форми сальмонельозу: - Гастроінтестинальна (локалізована), що протікає в гастрітіческіх, гастроентерітіческій, гастроентероколітіческом і ентероколітіческом варіантах; - Генералізована форма у вигляді тіфоподобного і септичного варіантів; - Бактеріоносійство: гостре, хронічне та транзиторне; - Субклінічна форма.

При гастроінтестинальною формі з’являються озноб, головний і м’язовий біль, тахікардія, температура підвищується до 38-39 ° С і більше. Одночасно виникають болі в епі-і мезогастріі, нудота, багаторазова блювота, частий водянистий смердючий стілець із зеленню. Можливі зневоднення, судоми, артеріальна гіпотензія. При генералізованої формі превалюють ознаки інтоксикації, причому при тіфоподобной варіанті перебіг захворювання нагадує паратифи з появою розеолезной висипки на 6-7-й день захворювання і гепатолієнальним синдромом, тоді як при септичному варіанті характерне формування вторинних септикопіємічними вогнищ з різною локалізацією. Після перенесення маніфестних форм захворювання може розвинутися гостре (протягом 15-90 днів) або хронічне (більше 3 міс.) Носійство. При сальмонельозі можливо і так зване транзиторне носійство, коли клінічні прояви захворювання відзначалися 1-2 рази з інтервалом один день при подальших негативних результатах. Бактеріоносійство. При цій формі відсутні клінічні симптоми, і вона виявляється при бактеріологічних і серологічних дослідженнях. Субклінічна форма сальмонельозу діагностується на підставі виділення сальмонел з фекалій в поєднанні з виявленням діагностичних титрів протівосальмонеллезних антитіл в серологічних реакціях. Клінічні прояви захворювання в цих випадках відсутні.

Профілактика Необхідно суворо дотримувати правильну технологію і зберігання продуктів, уникати вживання в їжу парного молока, сирих яєць, правильно обробляти іграшки і предмети догляду за дітьми, особливо соски. І, звичайно, не треба забувати, що миття рук – найбільш простий і самий дієвий спосіб профілактики гострих кишкових інфекцій.

70. Ботулізм. Збудник, шляхи розповсюдження, прояви, профілактика.

Ботулізм - захворювання, що викликається, продуктами, зараженими паличками ботулізму. Збудник - анаероб широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в грунті у вигляді спор. Потрапляє з грунту, з кишечника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти - овочі, плоди, зерно, м’ясо і т.д.

Спочатку - загальна слабкість, незначний головний біль. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше - завзяті запори, що не піддаються дії клізми і проносних.

При ботулізмі уражається нервова система (порушення зору, ковтання, зміна голосу). Хворий бачить всі предмети як би в тумані, з’являється двоїння в очах, зіниці розширені, причому одна ширше іншої. Часто відзначається косоокість, птоз - опущення верхньої повіки одного з очей. Іноді спостерігається відсутність акомодації - реакції зіниць на світло. Хворий відчуває сухість у роті, голосу нього слабкий, мова невиразна. Температура тіла нормальна або трохи підвищена (37,2-37,3 0С), свідомість збережено. При посиленні інтоксикації, пов’язаної з проростанням спір в кишечнику хворого, очні симптоми наростають, виникають розлади ковтання (параліч м’якого неба). Тони серця стають глухими, пульс, спочатку уповільнений, починає прискорюватися, кров’яний тиск знижується. Смерть може настати при явищах паралічу дихання.

Профілактика Суворий контроль при стерилізації і зберіганні продуктів на харчових підприємствах, консервних заводах, у продуктових магазинах, особливо при домашній консервації. Необхідно пам'ятати, що консерви з банок із роздутими кришками (бомбажем) не можна вживати в їжу. Приготовлені в домашніх умовах м'ясні, рибні, грибні і овочеві заготовки і продукти повинні бути виготовлені з дотриманням всіх правил стерилізації. Безумовно не можна споживати ковбасу та шинку з ознаками недоброякісності (запах прогірклого масла), компоти з абрикос, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]