Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікро.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
987.1 Кб
Скачать

47.Зовнішні ефекти і їх економічний зміст. Регулювання державою зовнішніх ефектів.

Зовнішні ефекти (ефекти „третіх осіб”)-ситуація, коли частина вигод або витрат, пов'язаних з виробництвом або споживанням продукту, впливає на тих, хто не є безпосереднім виробником або споживачем продукту.

Негативні зовнішні ефекти полягають у тім, що не всі витрати мають втілення в ціні, тобто частину витрат виробник перекладає на „третіх осіб”, зменшуючи свої власні витрати. Це приведе до надвиробництва і надспоживання таких благ, оскільки пропозиція виробника формується без урахування частини витрат, тобто крива пропозиції зміщується праворуч.

Позитивні зовнішні ефекти полягають в одержанні додаткових вигод від блага особами, що не платять за нього. Наявність позитивних зовнішніх ефектів призводить до недооцінки корисності блага, тобто не усі вигоди від нього знаходять відображення в ціні, не усі вигоди враховуються при формуванні попиту споживача. У результаті крива попиту зміщується ліворуч, а обсяг рівноваги буде відповідати „недоспоживанню” і „недовиробництву” блага.

Негативні зовнішні ефекти:

Сукупні зовнішні витрати (ТЕС) - витрати, що перекладаються на „третіх осіб” і не відшкодовуються виробником.

Сукупні індивідуальні витрати (ТРС) – витрати, що відшкодовуються виробником.

Сукупні суспільні витрати (TSC) – сума витрат на виробництво блага і витрат, пов'язаних з негативними зовнішніми ефектами, що виникають при цьому.TSC = TPC + TEC

Граничні зовнішні витрати (MEC) – зміна сукупних зовнішніх витрат ТЕС, що припадає на одиницю зміни обсягу виробництва MEC = TEC/Q;

MSC = TSC/Q;MSC = MEC + MPC.

На досконало конкурентному ринку МС–крива S; у галузі n-фірм: S=S1+S2 + … + Sn .MU – крива D; на ринку n-споживачів: D = D1 + D2 + … + Dn ...

МРС–галузева пропозиція за умови, що виробники не повинні відшкодовувати витрати на знешкодження забруднювачів. Ei–точка рівноваги. MSC–пропозиція при обов'язковості знешкодження забруднювачів за рахунок виробників. ES–точка рівноваги.

Позитивні зовнішні ефекти:

Індивідуальна корисність (PU) – корисність безпосереднього споживання блага.

Зовнішня корисність (EU)–додаткова корисність для „третіх осіб” за рахунок позитивних зовнішніх ефектів.

Суспільна корисність (SU): SU = PU + EU

MPU-гранична індивідуальна корисність;

MEU–гранична корисність для „третіх осіб”, що не платять за блага;

MSU–гранична суспільна корисність. MSU=MPU+MEU

Ефективний обсяг Q з погляду суспільства досягається в точці Еs (MSU = MSC), але ринок може досягти тільки Еі (MPU = MSC).

Методи виправлення недоліків ринкового механізму, причиною яких є зовнішні ефекти: адміністративні методи–квоти на виробництво і забруднювачі, податки, штрафи, заборона викидів (усе, що зсуває криву пропозиції ліворуч)–для негативних зовнішніх ефектів.

Для позитивних зовнішніх ефектів–коригувальні субсидії (усе, що зсуває криву попиту праворуч), підтримка навчальних закладів, стипендії (усе, що зсуває криву пропозиції праворуч).

Одна з причин виникнення зовнішніх ефектів – суспільна власність.

Якщо досягнуто загальної згоди про рівень шкідливих викидів, то виникає можливість вимагати від виробників, що забруднюють навколишнє середовище, щоб вони купували ліцензію або «право» на шкідливі викиди.

Держава має можливість сформувати ринок прав на забруднення природного середовища: продаж прав на забруднення у формі ліцензій на шкідливі викиди установить ціну забруднення, що буде стимулювати фірми до його зниження.