Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORGANIZATsIYa_TA_OBLIK_SOTsIAL_NIKh_VIPLAT.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
319.49 Кб
Скачать

Виплата пенсії особам, які перебувають на повному державному утриманні.

Відповідно до статті 48 Закону України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” під час перебування пенсіонера на повному державному утриманні у відповідній установі /закладі/ йому виплачується 25 відсотків призначеної пенсії. У випадках, якщо розмір його пенсії перевищує вартість утримання, виплачується різниця між пенсією і вартістю утримання, але не менше 25 відсотків призначеної пенсії.

Якщо у пенсіонера, який знаходиться у відповідній установі є непрацездатні члени сім»ї, які перебувають на його утриманні, тоді 25 відсотків пенсії виплачується самому пенсіонерові і не більше 50 відсотків членам сім»ї.

Якщо особам, які потребують опіки /піклування/ піклувальники не призначені, опіку над ними здійснює цей заклад в особі головного лікаря.

За особистою заявою пенсіонера або його опікуна частина пенсії, що залишилася після виплати суми пенсії пенсіонеру та членам його сім»ї перераховується до установи /закладу/, де пенсіонер перебуває на повному держвавному утриманні.

У разі відрахування особи з установи, перебування її на канікулах, на лікуванні, тощо припиняється перерахування частини пенсії установі за весь період відсутності особи від дня її вибуття до дня повернення включно –з подальшою виплатою пенсії особі в установленому порядку.

Дітям-сиротам за період перебування на повному державному утриманні у зв»язку з втратою годувальника пенсія виплачується в повному розмірі та перераховується на їхні особисті рахунки у банку. Іншим дітям, які перебувають на повному державному утриманні виплачується 50 відсотків призначеної пенсії у зв»язку з втратою годувальника. Частина пенсії, що залишилася перераховується на банківський рахунок установи, де перебуває дитина.

Виплата пенсії здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому пенсіонер зарахований на повне державне утримання.

Порядок відкриття поточних рахунків та зарахування пенсій на поточні рахунки установ уповноважених банків.

Виплата пенсій та грошової допомоги здійснюється через поточні рахунки, що відкриваються у банках, з якими Пенсійний фонд та Мінпраці за результатами конкурсу укладають відповідні угоди з визначенням санкцій за недотримання ними договору перед одержувачами.

Виплата пенсій та грошової допомоги відповідно до цього Порядку здійснюється за місцем проживання в населених пунктах, де функціонують установи уповноважених банків.

Установи уповноважених банків здійснюють відкриття поточних рахунків, проводять операції із зарахування сум пенсій та грошової допомоги на поточні рахунки.

Операції з відкриття поточних рахунків, зарахування і виплати пенсій та грошової допомоги з них (у тому числі з доставкою додому) здійснюються уповноваженими банками безоплатно.

Одержувачі пенсій та грошової допомоги самостійно обирають уповноважений банк, де відкривають поточний рахунок.

Між уповноваженим банком і одержувачем пенсії та грошової допомоги укладається договір і одержувачу видається ощадна книжка, в якій обов'язково зазначаються прізвище, ім'я та по батькові, номер поточного рахунка та реквізити установи уповноваженого банку або платіжна картка. Положення договору не можуть погіршувати умови виплати пенсій та грошової допомоги. Умови договору повинні передбачати можливість його розірвання за ініціативою однієї із сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]