Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORGANIZATsIYa_TA_OBLIK_SOTsIAL_NIKh_VIPLAT.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
319.49 Кб
Скачать

Облік коштів пфу за рахунок платежів підприємств, застрахованих осіб, підприємців та добровільно застрахованих осіб.

Для обліку коштів ПФУ планом рахунку бухгалтерського обліку передбачено пасивний рахунок 60-й «Кошти пенсійного фонду», який в свою чергу залежить від джерел надходження коштів (поділ на субрахунки):

На субрахунку 600, обліковуються суми фактичних нарахувань внесків до ЗДПС, що надходять у складі єдиного соціального внеску від страхувальників - від підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності та господарювання.

601 утримання страхових внесків із застрахованих осіб. за даним рахунком обліковується суми надходжень внесків на ЗДПС, які отримані з доходів застрахованих осіб (2%) та перераховані органами ПФУ.

602страхові внески від фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно. від фізичних осіб та осіб, які самостійно забезпечують себе роботою відображається суми фактичних надходжень внесків на ЗДПС від підприємців, які знаходяться на загальній системі оподаткування та на спрощеній системі оподаткування.

603страхові внески від добровільної участі у системі ЗДПС. страхові внески від добровільної участі у системі ЗДПС відображають кошти фактичних надходжень добровільних внесків від осіб, які досягли 16-річного віку та належать до кола осіб, які підлягають ЗДПС.

Облік коштів Державного бюджету та цільових соціальних фондів.

Для обліку коштів ПФУ планом рахунку бухгалтерського обліку передбачено пасивний рахунок 60-й «Кошти пенсійного фонду», який в свою чергу залежить від джерел надходження коштів (поділ на субрахунки):

604/1 кошти державного бюджету України. на цьому рахунку облікові кошти, які надходять з ПФУ до державного бюджету України на виплату пенсій особам, які працюють в органах виконавчої влади, а також громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЄС.

604/2 кошти фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань обліковуються кошти, які відшкодовані ПФУ соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, на оплату витрат, пов’язаних з виплатою пенсій по інвалідності.

604/3 кошти фонду ЗДПС на випадок безробіття. відображаються кошти, які надходять до ПФУ з державних центрів зайнятості на відшкодування витрат, відповідно до ЗУ «про зайнятість населення».

605інші кошти ПФУ . обліковуються суми інших надходжень до ПФУ, що надходять від підприємств, установ та інших організацій на виплату пенсій призначених за різними пенсійними програмами.

Облік видатків на виплату пенсій та допомоги за рахунок власних надходжень

Фактичними видатками вважаються реальні затрати коштів ПФУ, проведені, як за рахунок власних надходжень, так і за рахунок інших джерел, які узагальнені у відповідних облікових реєстрах та відображені за рахунками бухгалтерського обліку.

Для обліку видатків, планом рахунків передбачено активний рахунок 22 «видатки пенсійного фонду», який в свою чергу залежно від виду проведених витрат поділяється на субрахунки.

Так, для обліку витрат пов’язаних з виплатою пенсій, допомоги, відповідно до ЗУ «Про ЗДПС» (за віком, за вислугою років, втрата годувальника, інвалідність передбачений активний рахунок 220 «Видатки на виплату пенсій та допомоги за рахунок власних надходжень ПФУ».

Записи до даного рахунку здійснюються на підставі звітних документів підприємств та установ, які здійснюють доставку та виплату пенсії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]