Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORGANIZATsIYa_TA_OBLIK_SOTsIAL_NIKh_VIPLAT.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
319.49 Кб
Скачать

Поняття бухгалтерських рахунків їх будова.

Рахунки це один з елементів методу бухгалтерського обліку, спосіб групування і поточного відображення за певними ознаками наявності та руху засобів підприємства і їхніх джерел та господарських процесів.

За зовнішнім виглядом рахунок є таблицю, що складається із двох галузей. Ліва частина рахунки називається дебетом (скорочено Д-т), Права частина називається кредитом (скорочено К-т). Для позначення залишків рахунок використовується термін " сальдо " (залишок рахунки).

В відповідність з балансом всі рахунки бухгалтерського обліку діляться на активні і пасивні. Виходячи з цього є дві схеми записи на рахунках. Активні – це рахунки бухгалтерського обліку, у яких враховуються різні види майна, їх наявність, склад, рух. Наприклад, кошти, валютні кошти. На активних рахунках залишки (сальдо може лише дебетове).

Пасивні – це рахунки бухгалтерського обліку, у яких враховуються джерела формування майна, їх наявність, склад, рух, і навіть зобов'язання. Наприклад, статутний капітал, кредити, позики, заборгованість та т.п. На пасивних рахунках залишки можуть бути лише кредитові.

Але ще бувають активно-пасивні рахунки, які мають ознаки як активних, і пасивних рахунків. У цих рахунках залишок може бути дебетовим і кредитовим

Рахунки синтетичного та аналітичного обліку.

Залежно від обсягів інформації і рівня узагальнення рахунки бухгалтерського обліку поділяють на синтетичні і аналітичні.

Синтетичні - рахунки призначені для обліку економічно однорідних груп засобів, їх джерел та господарських процесів у грошовому вимірнику. Облік, який здійснюють на підставі таких рахунків, називається синтетичним обліком. Дані синтетичного обліку використовують при складанні бухгалтерського балансу та інших форм фінансової звітності.

Аналітичний - Це облік, в якому, крім грошового, застосовують натуральні й трудові вимірники. Наприклад, до синтетичного рахунка "Розрахунки з оплати праці" відкривають аналітичні рахунки за прізвищами працівників, "Адміністративні витрати" — за видами витрат, "Готова продукція" — за видами готової продукції тощо. Кількість аналітичних рахунків за відповідним синтетичним рахунком визначається залежно від наявності об'єктів обліку і поставлених завдань з деталізації.

Синтетичні рахунки конкретизуються в аналітичних рахунках. Між синтетичними й аналітичними рахунками існує нерозривний взаємозв'язок, оскільки на них на підставі одних і тих же документів відображаються одні й ті самі операції, але з різним ступенем деталізації: на синтетичному рахунку відображається загальна сума, а на його аналітичних рахунках — часткові суми.

Метод подвійного запису.

Економічна суть господарської операції полягає в тому, що вона викликає подвійні й рівновеликі зміни засобів та джерел їх формування. Двоїстий характер господарської операції зумовлює необхідність відображення її на рахунках методом подвійного запису.

Подвійний записметод, що випливає з економічної суті відображення операцій, кожна з яких обумовлює зміни у двох частинах в активі, у пасиві чи в активі й пасиві одночасно. Це важливий принцип однакового відображення господарських операцій на рахунках.

Відображення кожної господарської операції двічі, за дебетом одного і за кредитом другого рахунків в одній і тій же сумі називають подвійним записом.

Подвійний запис не тільки принцип однакового відображення операцій на рахунках, а й основний технічний прийом бухгалтерського обліку, бо забезпечує горизонтальний взаємозв'язок між рахунками, а також важливий контрольний прийом, оскільки очевидно, що скільки не було б операцій, але загальна сума записів за дебетом рахунків завжди дорівнюватиме загальній сумі записів за кредитом рахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]