Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Очень надо!.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
494.59 Кб
Скачать
  1. Класифікація видатків бюджету та її характеристика. Класифікація видатків бюджету за ознакою головного розпорядника бюджетних коштів.

Визначення та роль класифікації; класифікація видатків за ознакою головного розпорядника бюджетних коштів та їх характеристика.

Бюджетна класифікація – це єдине систематизоване згрупування доходів, видатків (в тому числі кредитування за вирахуванням погашень) та фінансування бюджету за ознаками економічної сутності, фукнкціональної діяльності, організаційного устрою та іншими ознаками, відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Бюджетна класифікація використовується для складання і виконання державного та місцевих бюджетів, звітування про їх виконання, здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення фінансового аналізу в розрізі доходів, організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, кредитування, фінансування і боргу, а також для забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників. Бюджетна класифікація є обов'язковою для застосування всіма учасниками бюджетного процесу в межах бюджетних повноважень.

Тобто це систематизоване вичерпне згрупування за певними ознаками доходів і видатків бюджету, які розташовані та закодовані у певному порядку.

Бюджетна класифікація України застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади АРК, місцевого самоврядування, проведення необхідного аналізу в розрізі доходів, а також організаційних економічних категорій видатків, забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівняльності бюджетних показників.

Бюджетна класифікація має велике організаційне значення. Вона: • створює умови для порівнянності показників державного бюджету та місцевих бюджетів. • приводить кожен бюджет до оглядуваного; • полегшує розгляд бюджетів та їх економічний аналіз; • спрощує контроль за виконанням бюджету, своєчасністю і повнотою акумуляції коштів, використанням їх за цільовим призначенням; • забезпечує можливість синтетичного та аналітичного обліку доходів та видатків у бюджетних установах та організаціях. Бюджетна класифікація дозволяє також порівняти асигнування з видатками, що допомагає дотримуватись фінансової дисципліни, економне витрачати кошти, здійснювати контроль за виконанням програм соціально-економічного розвитку держави.

Бюджетну класифікацію затверджує Міністр фінансів України, а також зміни до неї та інформує про це в обов’язковому порядку Верховну Раду України.

Складові частини бюджетної класифікації:

-класифікація доходів

-класифікація видатків ( в тому числі кредитування за вирохуванням погашень)

-класифікація фінансування бюджету

-класифікація боргу

Видатки бюджету класифікуються за:

1) функціями, з виконанням яких пов'язані видатки (функціональна класифікація видатків);

2) економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються ці видатки (економічна класифікація видатків);

3) ознакою головного розпорядника бюджетних коштів (відомча класифікація видатків);

4) за бюджетними програмами (програмна класифікація видатків).

За новим кодексом кредитування бюджету класифікуються за:

1) бюджетними програмами (програмна класифікація видатків та кредитування бюджету);

2) ознакою головного розпорядника бюджетних коштів (відомча класифікація видатків та кредитування бюджету);

3) функціями, з виконанням яких пов'язані видатки та кредитування бюджету (функціональна класифікація видатків та кредитування бюджету).

Функціональна класифікація видатків має такі рівні деталізації:

1) розділи, в яких визначаються видатки бюджетів на здійснення відповідно загальних функцій держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування;

2) підрозділи та групи, в яких конкретизуються напрями спрямування бюджетних коштів на здійснення відповідно функцій держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування.

За економічною класифікацією видатки бюджету поділяються на поточні видатки, капітальні видатки та кредитування за вирахуванням погашення, склад яких визначається Міністром фінансів України.

Програмна класифікація видатків бюджету застосовується при формуванні бюджету за програмно-цільовим методом.

Відомча класифікація видатків бюджету визначає перелік головних розпорядників бюджетних коштів та розподіл бюджетних призначень між головними розпорядниками бюджетних коштів . На її основі Державне казначейство України та місцеві фінансові органи ведуть реєстр усіх розпорядників бюджетних коштів.До відомчої класиф. видатків державного бюджету входять видатки на фінансування «управляння справами ВРУ», державного управляння справами, конституційного суду України, верховного суду України, міністерств, державних комітетів та інше. Відомча класиф. видатків місцевих бюджетів визначається відповідно до рішення про місцевий бюджет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]