Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Очень надо!.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
494.59 Кб
Скачать
  1. Класифікація видатків бюджету та її характеристика. Класифікація видатків бюджету за бюджетними програмами.

Бюджетна класифікація – це єдине систематизоване згрупування доходів, видатків (в тому числі кредитування за вирахуванням погашень) та фінансування бюджету за ознаками економічної сутності, фукнкціональної діяльності, організаційного устрою та іншими ознаками, відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Бюджетна класифікація використовується для складання і виконання державного та місцевих бюджетів, звітування про їх виконання, здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення фінансового аналізу в розрізі доходів, організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, кредитування, фінансування і боргу, а також для забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників. Бюджетна класифікація є обов'язковою для застосування всіма учасниками бюджетного процесу в межах бюджетних повноважень.

Тобто це систематизоване вичерпне згрупування за певними ознаками доходів і видатків бюджету, які розташовані та закодовані у певному порядку.

Бюджетна класифікація України застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади АРК, місцевого самоврядування, проведення необхідного аналізу в розрізі доходів, а також організаційних економічних категорій видатків, забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівняльності бюджетних показників.

Бюджетна класифікація має велике організаційне значення. Вона: • створює умови для порівнянності показників державного бюджету та місцевих бюджетів. • приводить кожен бюджет до оглядуваного; • полегшує розгляд бюджетів та їх економічний аналіз; • спрощує контроль за виконанням бюджету, своєчасністю і повнотою акумуляції коштів, використанням їх за цільовим призначенням; • забезпечує можливість синтетичного та аналітичного обліку доходів та видатків у бюджетних установах та організаціях. Бюджетна класифікація дозволяє також порівняти асигнування з видатками, що допомагає дотримуватись фінансової дисципліни, економне витрачати кошти, здійснювати контроль за виконанням програм соціально-економічного розвитку держави.

Бюджетну класифікацію затверджує Міністр фінансів України, а також зміни до неї та інформує про це в обов’язковому порядку Верховну Раду України.

Складові частини бюджетної класифікації:

-класифікація доходів

-класифікація видатків ( в тому числі кредитування за вирохуванням погашень)

-класифікація фінансування бюджету

-класифікація боргу

Визначення бюджетної класифікації та її роль; класифікація видатків бюджету за бюджетними програмами та їх характеристика.

  1. Міжбюджетні трансферти, їх роль та види.

Визначення міжбюджетних трансфертів, їх роль; види міжбюджетних трансфертів та їх характеристика. Трансферти - головний інструмент міжбюджетних взаємовідносин.

Міжбюджетні трансферти - кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого;

Роль: збалансування доходів і видатків бюджетів нижчих рівнів, надання всім адміністративно терріторіальним одиницям рівних можливостей для розвитку

Міжбюджетні трансферти поділяються:

1) дотацію вирівнювання;

2) субвенцію;

3) кошти, що передаються до Державного бюджету України та місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів;

4) інші дотації.

Якщо витрати> доходів - то надається дотація вирівнювання.

Доходи <витрат - то надлишок передається до держбюджету.

Дотація - це певна сума грошових коштів, яка виділяється з бюджету вищого рівня для бюджету нижчого рівня на безповоротній основі з метою покриття бюджетного дефіциту.

Субвенція - це форма фінансової допомоги, яка надається в абсолютній сумі грошових коштів. Вона виділяється з бюджету вищого рівня для бюджету нижчого рівня та мають виключно цільове призначення для здійснення фінансування певного заходу і підлягає поверненню в разі порушення її цільового використання. Субвенція здебільшого зумовлюється необхідністю балансування бюджету.

Субсидія - це виділення певної суми грошових коштів з бюджету вищого рівня для бюджету нижчого рівня у формі допомоги з метою проведення певного заходу. Засоби субсидії підлягають поверненню в разі порушення цільового використання. Субсидія по більшій частині не пов'язана з балансуванням бюджету.

У Державному бюджеті України можуть передбачатися такі міжбюджетні трансферти місцевим бюджетам:

1) дотація вирівнювання бюджету Автономної Республіки Крим, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва та Севастополя, районними бюджетами, бюджетами міст республіканського Автономної Республіки Крим і міст обласного значення. Дотація не має цільового призначення, видається на покриття різниці бюджету і використовується на розсуд місцевих органів влади

2) субвенція на здійснення програм соціального захисту; Субвенції носять строго цільовий характер і видаються органами які розробляли програму

3) субвенція на компенсацію втрат доходів бюджетів місцевого самоврядування на виконання власних повноважень внаслідок надання пільг, встановлених державою;

4) субвенція на виконання інвестиційних проектів;

5) інші субвенції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]