Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Очень надо!.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
494.59 Кб
Скачать
  1. Державний бюджет як економічна та правова категорії і основний фінансовий план країни, його зв’язок з іншими фінансовими планами.Конспект тема 1

Бюджет як економічна, правова категорії і основний фінансовий план держави; зв’язок бюджету з іншими фінансовими планами.

Как экономическая категория: совокупность экономических отношений связанных с формированием, распределением, исполнением централизованного фонда денежных средств с целью выполнения функций гос-ва.

В правовом смысле: основной финансовый план гос-ва, утвержденный соответствующим органом гос. власти.

  1. Кошторис бюджетної установи та його складові. Види кошторисів. Характеристика зведеного галузевого кошторису.

Визначення кошторису та основні його складові, види кошторисів; дати характеристику зведеному галузевому кошторису. Найпоширенішою формою бюджетного фінансування є кошторисне фінансування. Виділення грошових коштів з бюджетів різних рівнів установам і організаціям соціально-культурної сфери, оборони, органам державного управління тощо відбувається на основі планового документа – кошторису доходів і видатків.

Кошторис – це основний плановий документ, що підтверджує повноваження щодо отримання доходів та здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання ними своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Бюджетне призначення - повноваження головного розпорядника бюджетних коштів, наданеКодексом, законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет), яке має кількісні, часові і цільові обмеження та дозволяє надавати бюджетні асигнування.

Форма кошторису затверджується Мінфіном.

Кошторис включає дві основні складові:

- загальний фонд, що містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією на виконання бюджетною установою або організацією основних функцій або розподіл надання кредитів з бюджету за класифікацією кредитування бюджету;

- спеціальний фонд, що містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету та їх розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення видатків спеціального призначення та на реалізацію пріоритетних заходів, зумовлених виконанням установою основних функцій, або розподіл надання кредитів з бюджету згідно із законодавством за класифікацією кредитування бюджету.

Види кошторисів:

а) індивідуальний – відображає специфіку і особливості діяльності конкретної бюджетної установи. Індивідуальні кошториси служать основним документом при плануванні видатків по установах охорони здоров'я, освіти, соціального забезпечення і т.д.;

б) загальний – складається по однотипних установах з невеликим об’ємом фінансування і однаковим штатним складом працівників; по однотипних крупних установах,господарствах (загальноосвітні школи, дитячі дошкільні заклади та ін.);

в) на централізовані заходи складається міністерствами, відомствами, відділами виконкомів місцевих рад і відображає видатки на підготовку кадрів, придбання дорогого обладнання, автомашин швидкої медичної допомоги, витрат на санітарну освіту та інше;

г) зведенийобсяги фінансування для окремого органу управління (наприклад, зведений кошторис відділу освіти включає: загальні кошториси по загальноосвітніх школах, школах-інтернатах, дошкільних закладах і на централізовані заходи).

Зведений галузевий кошторис-це злиті воєдино індивідуальні кошториси однотипних та не однотипних установ і кошториси на централізовані заходи. У таких кошторисах передбачені видатки за усіма установами даного відомства.

Зведені кошториси-це зведення показників індивідуальних кошторисів, що складаються головними розпорядниками для подання Мінфіну, Міністерству фінансів АРК, місцевим фінансовим органам та органам Державного казначейства.

Зведені кошториси не затверджуються і саме на їх основі складається бюджетний запит

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]