Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Очень надо!.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
494.59 Кб
Скачать
  1. Доходи місцевих бюджетів, їх склад та характеристика.

Визначення доходів та їх значення; склад доходів місцевих бюджетів та їх характеристика.

  • Доходами бюджета называются средства, которые поступают в постоянное пользование на безвозвратной основе.

  • Они обеспечивают стабильность бюджета и финансирование его расходов.

Классификация доходов местных бюджетов

  • - налоговые

  • - неналоговые поступления,

  • - доходы от операций с капиталом

  • - трансферты

Доходы местных бюджетов делятся на:

  • - собственные – доходы, которые формируются на данной территории по решению местных органов власти

  • (местные налоги и сборы- налог на недвижимое имущество, отличное от земельного участка;- единый налог;- сбор за места для парковки транспортных средств;- сбор за осуществление некоторых видов предпринимательской деятельности;- туристический сбор.)

  • - закрепленные – доходы, которые на постоянной основе закреплены за местными бюджетами

(налог на доходы физических лиц)

Перечень основных доходов местных бюджетов Украины, которые НЕ учитываются при определении объема межбюджетных трансфертов (Корзина 2)

  1. Бюджетний дефіцит, причини його виникнення та джерела покриття.

Дати визначення бюджетного дефіциту, вказати причини його виникнення; джерела покриття бюджетного дефіциту та їх характеристика.

Дефіцит бюджету - це перевищення видатків над доходами бюджету, а профіцит бюджету - перевищення доходів над витратами. Прийняття держбюджету, бюджету АРК, місцевих бюджетів на відповідний бюджетний період з дефіцитом дозволений у разі наявності обгрунтованих джерел фінансування дефіциту відповідного бюджету з урахуванням таких особливостей: 1) бюджет АРК і місцеві бюджети можуть прийматися з дефіцитом тільки в частині дефіциту бюджету розвитку; 2) дефіцит АРК та місцевих бюджетів покривається за рахунок позик; 3) затвердження обласних, районних, районних у міста, сільських та селищних бюджетів з дефіцитом не допускається. Дефіцит бюджету затверджується виключно з метою погашення основної суми боргу. КМУ здійснює позики в межах, визначених Законом України «Про державний бюджет України». Позики не можуть використовуватися для забезпечення фінансовими ресурсами поточних видатків держави за винятком випадків, коли це необхідно для збереження загальної економічної рівноваги. МФУ з урахуванням встановлених вимог та з метою економії та ефективного використання бюджетних коштів має право вибрати кредитора, вид позики і валюту позики. Якщо витрати на обслуговування і погашення держборгу перевищують обсяг коштів, передбачених в законі «Про держбюджет» на цю мету, Міністерство фінансів невідкладно інформує КМУ, а КМУ інформує ВРУ, яка в двотижневих термін вносить пропозицію про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет» . Величина основної суми державного боргу не повинна перевищувати 60% фактичного річного обсягу ВВП. У разі перевищення граничної величини державного боргу КМУ зобов'язаний вжити заходів для приведення цієї величини у відповідність з Бюджетним Кодексом. Затвердження дефіцитного бюджету дозволяється при наявності обгрунтованих джерел фінансування бюджетів. Профіцитний бюджет затверджується для погашення боргу, забезпечення встановленого розміру оборотного залишку бюджетних коштів, придбання цінних паперів. Джерела фінансування бюджету: 1. Кошти від державних (місцевих) внутрішніх і місцевих позик 2. Кошти від приватизації держмайна включаючи інші надходження пов'язані з приватизацією 3. Повернення бюджетних коштів з депозитів, надходження в зв'язку з продажем або пред'явленням цінних паперів 4. Вільний залишок бюджетних коштів Емісійні кошти не можуть бути джерелом фінансування бюджету. Здійснення внутрішніх і зовнішніх позик: В межах граничного обсягу державного боргу Право на здійснення гос внутрішніх і зовнішніх позик належить державі в обличчя міністра фінансів або ІВ Кабмін визначає умови здійснення гос позик, в т.ч. вид, валюту, строк та відсоткову ставку державного позики. Верховна Рада АРК та міські ради мають право здійснювати місцеві внутрішні позики

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]