Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UER.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
156.67 Кб
Скачать

4. Визначення ходової, технічної та дільничної швидкості, коефіцієнту дільничної швидкості

Ходова швидкість – середня швидкість руху поїзду без урахування зупинок на шляху слідування і часу на розгін і уповільнення при зупинках, км/год.:

де - довжина залізничної лінії, км,

де - довжина залізничної ділянки, км;

- час ходу поїзду лінією (без розгонів, уповільнень і стоянок), год;

де - час ходу поїзду ділянкою, год;

- кількість ділянок.

Технічна швидкість – середня швидкість руху поїзду з урахуванням часу ходу, часу на розгін і уповільнення, але без урахування часу на стоянки, км/год:

де - сума часу на розгін і уповільнення (i=1, 2, ...,k), якщо поїзд мав k стоянок.

Середня технічна швидкість використовується при аналізі часу оберту вагонів, .

Дільнична швидкість – середня швидкість руху поїзду залізничною дільницею, враховує час ходу, час на розгін і уповільнення, час стоянок на проміжних станціях (розділових пунктах) дільниць. Середня дільнична швидкість n дільницями, км/год.:

де - час ходу дільницею, год;

- середній час стоянок на проміжних станціях, год.

5. Способи підвищення пропускної спроможності дільниць.

Пропускна спроможність залізничної лінії, дільниці N – число поїздів (пар поїздів),що може пропустити лінія за добу (годину) в залежності від числа головних колій на лінії, її технічного оснащення, виду рухомого складу, системи управління рухом і типу графіку руху поїздів.

Заходи щодо збільшення пропускної спроможності дільниць умовно розділяють на організаційно – технічні, що не потребують великих капітальних вкладень і значного часу на здійснення, і реконструктивні. До перших можна віднести , наприклад, зменшення станційних інтервалів, з'єднання поїздів для пропуску окремими ділянками чи дільницею, зміна типу графіку, застосування підштовхування і часткової подвійної тяги і ін. ; до других – збільшення станційних колій за напрямками, зміна виду тяги, спорудження додаткових головних колій на перегонах і ін. Останні пов'язані з великими обсягами будівельно – монтажних робіт і потребують порівняно тривалих термінів здійснення.

Пропускну спроможність можна підвищити як підвищенням маси поїзду, так і підвищенням обсягів руху. Найбільш ефективними комплексні рішення – підвищення маси поїзду і пропускної спроможності в поїздах. Для вивчення техніко – економічних характеристик способів посилення пропускної спроможності лінії умовно розділяють заходи, що збільшують пропускну спроможність при тих же розмірах руху, і заходи, що збільшують пропускну спроможність в поїздах при тій же масі.

До першої групи заходів(підвищення маси) відносяться:

  • Збільшення потужності локомотивів, що використовується на підвищення норм маси поїздів (заміна локомотива більш потужним, подвійна тяга, підштовхування);

  • Подовження станційних колій з одночасним підсиленням тяги чи покращеним використанням існуючих локомотивів;

  • Організація руху блок – поїздів з різними схемами формування локомотивів і составів: ЛСС, ЛССЛС, ЛЛСС і ін.;

  • Ущільнення навантаження і використання великовантажних вагонів;

  • Пом'якшення профілю колії і зниження опорові руху.

До другої групи заходів (збільшення числа поїздів ) відносяться:

  • Збільшення рухомих швидкостей руху;

  • Зменшення довжини перегонів;

  • Більш досконалі пристрої автоматики та зв'язку;

  • Ущільнення графіку руху поїздів ( частково – пакетний рух, організація руху з'єднаних поїздів, зниження знімання вантажних поїздів терміновими і ін.);

  • Спорудження додаткових головних колій (другі колії на окремих перегонах і суцільні, двоколійні вставки для без зупиночних схрещень і обгонів поїздів і ін.;

Один із найбільш ефективних комплексних заходів – заміна тепловозної тяги електричною, при якій збільшуються швидкості руху і в окремих умовах збільшується маса поїзду. Поряд з пропускною спроможністю перегонів в необхідних випадках збільшують пропускну спроможність і інших елементів комплексу технічних пристроїв залізничної лінії: станцій, пристроїв електропостачання, локомотивного господарства, залізничної колії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]