Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UER.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
156.67 Кб
Скачать

7. Класифікація станцій за призначенням, обсягом роботи, схемою

Станцією називають розділовий пункт, що має колійний розвиток і пристрої, що дозволяють здійснювати певні технічні, вантажні, комерційні і пасажирські операції.

У залежності від функціонального призначення, ролі у економіці регіону і перевізному процесі станції класифікуються на

  1. проміжні(у тому числі роз'їзди і обгінні пункти) – призначені для схрещення і обгону поїздів, посадки і висадки пасажирів, навантаження і вивантаження вантажів і багажу, маневрових операцій по відчепленню вагонів від збірних поїздів і причеплення до них, обслуговування під'їзних колій і ін.;

  2. дільничні – призначені в основному для зміни локомотивів і локомотивних бригад, технічного огляду составів поїздів, розформування і формування збірних і дільничних поїздів, виконання пасажирських і вантажних операцій і ін.;

  3. сортувальні (опорні, мережевого значення і районні) – призначені для масового розформування поїздів, формування наскрізних поїздів, а також дільничних, збірних і вивізних, що відправляються на прилягаючі дільниці, і передаточних поїздів на інші станції вузла;

  4. пасажирські(технічні пасажирські) - призначені для прийому, обробки, відправлення пасажирських поїздів, обслуговування пасажирів, підготовки пасажирських составів до рейсу;

  5. вантажні – призначені для вивантаження – навантаження вантажів і перевантаження їх з одного виду транспорту на інший, розділяють на станції загального користування, станції, що обслуговують переважно підприємства і склади, і спеціальні вантажні станції: перевантажувальні, портові і нафтоналивні.

У залежності від обсягу роботи всі станції і вокзали поділяються на класи. Станції і вокзали бувають внекласні і 1-5 класів. Пасажирські залізничні станції бувають внекласні, 1-3 класів. Класність станції визначають, виходячи з річних планових завдань з урахуванням фактично досягнутих обсягів роботи.

У залежності від схем колійного розвитку станції розділяють на

- продольний тип;

- напівпродольний тип;

- поперечний тип.

Вибір типу схеми колійного розвитку залежить від категорії лінії (1,2,3,4,5), корисної довжини приймально – відправних колій і мінімальної довжини станційної площадки.

8. Класифікація маневрів

Маневри – усілякі переміщення локомотивів ухолосту (без вагонів) або з вагонами (составами) для цілеспрямованого виконання операцій технологічного процесу.

За ступенем складності маневри розділяють на прості, при яких величина маневрового составу залишається незмінною, і складні, коли вона змінюється у процесі маневрів.

За характером роботи маневри поділяються на сортувальні , що складаються із розставлення вагонів, що знаходяться у составі, по різним коліям для утворення однакових за призначенням груп; групувальні - з'єднувальні, що полягають у підборі вагонів (груп вагонів) з різних колій у состав у визначеній послідовності; перестановочні – для перестановки вагонів з парку в парк і з колії на колію, подавання (прибирання) на місцеві пункти станції, під'їзної колії і ін..; спеціальні для осаджування вагонів у сортувальному парку, підтягування, переміщення їх при перевішуванні, промиванні і ін..

За призначенням маневри поділяються на операції: розформування поїздів, тобто сортування вагонів відповідно з їх призначенням (для завантажених транзитних – за призначенням плану формування, завантажених місцевих – по коліям вивантаження і ін.); формування з'єднання вагонів у поїзний склад у відповідності з планом формування і розстановки їх у відповідності з вимогами ПТЄ. Формують поїзди одночасно з розформуванням – сортуванням вагонів, тобто суміщуються два найбільш трудоємних станційних процесів. Використання цього методу зменшує час на закінчення формування поїздів і повністю його виключає; причеплення і відчеплення вагонів від поїздів; подавання і прибирання вагонів на різні вантажні і інші місцеві пункти станції; вантажні, що виконуються з вагонами вантажно – розвантажувальних пунктів станції (розставлення по вантажним фронтам, переставлення, зборка); інші, що використовуються для переставлення вагонів з парку у парк з будь - якою спеціальною метою, подавання їх на вагоно – ремонтні пункти, у депо, на колії для усунення комерційного браку і ін.

Маневри можуть виконуватися на сортувальних гірках, витяжних коліях і з використанням вільних кінців колій. На витягах і вільних кінцях колій маневри можуть виконуватися способами осаджування і поштовхами.

Для оцінки обсягу маневрів у якості вимірника використовують поняття маневрова операція. Типовими маневровими операціями є: розформування составу чи передачі, формування поїзду, обробка транзитного поїзду з переломом ваги і обміном груп вагонів, переустановлення составу чи груп вагонів з парку у парк чи з однієї колії на іншу, подавання чи прибирання груп вагонів і переставлення окремих вагонів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]