Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом с рамками.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
167.27 Кб
Скачать

6. Сортування, маркування, зважування і упаковка

6.1. Патраними являються тушки, у яких видалені усі внутрішні органи, голова (між другим і третім шийним хребцем), шия (без шкіри) на рівні плечових суглобів, ноги по заплюсневий суглоб або нижче нього, але не більше чим на 20 мм.

Внутрішній жир нижньої частини живота не видаляється. Дозволяється випускати патрані тушки із легенями і нирками. Тушки птиці повинні бути добре знекровлені, чисті, без залишків пір’я, подряпин, розривів шкіри, плям, крововиливів, залишків кишечника і клоаки. По вгодованості і якості обробки

тушки птиці поділяються на І і II категорії.

М’язи тушки добре розвинуті. Форма грудини округла. Відкладення підшкірного жиру в нижній частині живота можуть бути незначними. Кіль грудної кістки не виділяється. Дозволяється на тушках птиці І категорії одиночні пеньки та невеликі синці не більше двох розривів шкіри довжиною до 10 мм кожний (тільки не на грудині). Незначні злущення епідермісу шкіри. Для тушок молодої птиці І категорії незначні переломи плюсені пальців, відсутність останніх сегментів крил. 6.3. II категорія.

М’язи тушки розвинуті задовільно. Грудні м’язи з кілем грудної кістки утворюють кут без западини. Відкладення підшкірного жиру можуть бути відсутні. Кіль грудної кістки може виділитися. Тушки птиці, які відповідають за вгодованістю вимогам І категорії, а за якістю оброблення -II категорії, відносять до II категорії. На тушках птиці II категорії - незначна кількість пеньків та синців, не більше трьох розривів шкіри довжиною до 20 мм кожний, злущування епідермісу шкіри, що різко погіршує товарний вигляд тушки. Перелом однієї гомілки без оголення кісток та кров’яних плям, невеликі викривлення кіля грудної кістки. Одиночні кров’яні плями та садна з подальшими їх виділенням.

Не допускаються до реалізації в торговій мережі і в мережі громадського харчування, а відносяться до нестандартних і використовуються для промислової переробки наступні тушки птиці: не відповідні II категорії щодо вгодованості і якості оброблення;

з викривленнями спини і грудної кістки;

з подряпинами на спині;

погано обезкровлені;

з саднами та кров’яними плямами;

з переломами гомілки і крил при наявності оголених кісток;

заморожені більше одного разу;

з темною пігментацією.

Тушки пакують в ящики в один ряд. В кожному ящику мають бути тушки птиці одного виду, категорії вгодованості і способу обробки, однакових вагових категорій. Тушки птиці упаковують в ящик, не допускаючи їх деформації.

2.3.1. Стадії техногічного процесу

Птиця з автотранспорту надходить на конвеєр для подачі живої птиці (1),

з якого жива птиця потрапляє на електрошок (7), а ящики в яких транспортувалась птиця, подаються конвеєром для подачі ящиків (3) на машину для мийки ящиків (4), після мийки ящики йдуть на конвеєр для ящиків

з поворотнім пристроєм (2), помиті ящики повертаються на птахоферму. Птиця після електрошоку навішується на підвісний конвеєр, на якому здійснюється знекровлювання, кров стікає у ванну для накопичення крові (8). З ванни кров перекачується насосом для перекачки крові (9) і йде на утилізацію. Знекровлена птиця з конвеєру (6) йде на автоматичний шпаритель (10), де птиця обдається окропом і надходить на автомат для видалення великого пір’я (11), потім на автомат для видалення дрібного пір'я (12). Пір'я з автоматів 11 і 12 подається на насос для піря (37), який перекачує пір'я на сепаратор для пір'я, де з нього видаляється надлишкова волога, після чого пір'я додатково зневоднюють на пресі для пір'я.

Обпатрана птиця подається на відділення голів (13), потім відділені голови миються у шнекі для мийки голів (14). Відділення лап відбувається за допомогою пили для відділення лап (15).

Тушка птиці за допомогою підвісного конвеєра потрапляє на стіл з нахиленим жолобом (18), де вона підвішується на конвеєр (19) і йде на ванну патрошіння, де з птиці відділяються шлунок, після чого його миють на столі для мийки шлунків (40), потім на стіл для зняття кутикул (39) і на машину вакуум – пакувальну (38);

Печінка одразу йде на вакуум – пакувальну машину (38); технічні відходи насосом (26) перекачуються на віддільник води для технічних відходів (34) і на утилізацію.

Тушки транспортують на машину для миття тушок, потім за допомогою скидувача тушок (22) тушки скидаються у шнековий охолодник (25), потім підвіски миються на машині для мийки підвісок (24). Охолоджені тушки потрапляють на стіл, з якого вони йдуть на ділянку підвісного конвеєра для повітряно- крапельного охолодження.

Потім тушки сортують на категорії, і за допомогою стрічкового конвеєра (32), подаються на розділювач тушок (48), стіл розділочний (29), машину вакуум – пакувальну (38). Вся продукція зважується на платформенних вагах (46). Після чого вся продукція йде на охолодження та на реалізацію.