Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом с рамками.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
167.27 Кб
Скачать

3.Спеціальна частина

3.1 Джерела утворення стічних вод на підприємстві

В результаті роботи птице забійного ТОВ «Агро – Рось» цеху утворюються стічні води, які містять забруднення органічного і неорганічного походження. Органічним забрудненням є в основному кров та жир. Неорганічну частину забруднень складають пісок, глина (побутовий пил від взуття, санітарно-технічний бруд), мінеральні солі, масла, нафтопродукти (при митті обладнання, автомобілів, змазка рухомих частин обладнання) та інші.

3.2 Характеристика стічних вод та вимоги до очищеної води

Хімічне споживання кисню (ХСК) стічних вод цеху забою птиці становить приблизно 10000 мгО2/л, що значно перевищує нормативні вимоги по скиданню стічних вод до каналізації (ХСК 350 мгО2/л). Біологічне споживання кисню (БСК) стічних вод становить приблизно 1350 мгО2/л., рН стічної води приблизно становить 7-8. Кількість загального азоту становить близько 43 мг/л, кількість загального фосфору становить 8,5 мг/л. Токсичні елементи в стічній воді відсутні.

Загальні вимоги до складу та властивостей стічних вод, які скидають в каналізацію

До системи каналізацй населених пунктів можуть бути прийняті стічні води які не порушують роботу каналізаційних мереж та споруд, забезпечують безпеку їх експлуатацій та можуть бути знешкоджені разом зі стічними водами населених пунктів.

До системи каналізації населених пунктів можуть бути прийняті промислові стічні води, які не порушують роботу каналізаційних мереж та споруд, забезпечують безпеку їх експлуатації та можуть бути знешкоджені

разом зі стічними водами населених пунктів.

Стічні води, які підлягають прийманню до міської каналізаційної мережі, не повинні містити:

  • горючих домішок і розчинених газоподібних речовин, здатних утворювати вибухонебезпечні суміші;

  • речовин, здатних захаращувати труби, ґратки або відкладатися на їх поверхнях (сміття, ґрунт, абразивні порошки, гіпс, вапно, пісок та ін.);

  • тільки неорганічних речовин або речовин, які не піддаються біологічному розкладанню;

  • речовин, для яких не встановлено ГДК для води водойм, або токсичних речовин, що перешкоджають біологічному очищенню стічних вод, а також речовин, для визначення яких не розроблено методи аналітичного контролю;

  • небезпечних, бактеріальних, вірусних, токсичних та радіоактивних забруднень;

  • біологічно жорстких ПАР,

а також не повинні мати:

  • температуру вище 40 0С і рН нижче 6,5 або вище 9,0;

  • показник ХПК вище БПК більше ніж у 2,5 рази;

  • БCК повне не вище рівня, зазначеного в проекті очисних споруд каналізації.

Категорично забороняється скидати у міську каналізаційну мережу кислоти, розчинники, розчини, які містять або утворюють при змішуванні зі стічними водами сірководень, сірковуглець, оксид вуглецю, ціанисті сполуки тощо.

Забороняється скид у міську каналізацію концентрованих регенераційних, маточних та кубових розчинів, а також нормативно чистих, дренажних, поливально-мийних та дощових вод (при роздільній

системі каналізації).

Стічні води, в яких можуть міститися радіоактивні та токсичні речовини, солі важких металів та бактеріальні забруднення, в тому числі стічні води інфекційних лікувальних закладів і відділень, перед випуском у каналізацію повинні бути знешкоджені та знезаражені на локальних очисних спорудах.

У систему міської каналізації не дозволяється скид промислових стічних вод, взаємодія яких може призвести до утворення емульсій, токсичних або вибухонебезпечних газів, а також великої кількості нерозчинних у воді речовин.

У випадку, якщо кількість та склад стічних вод підприємства значно змінюється протягом доби, підприємства повинні встановлювати спеціальні ємкості - усереднювачі.

Загальні вимоги до складу та властивостей стічних вод підприємств, які скидаються до системи каналізації, наведено в таблиці.