Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНМ.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
204.92 Кб
Скачать

8. Урок математики в сучасній школі. Підготовка вчителя до уроку математики.

Урок мат-ки є основною колективною формою організації навчання в умовах клас­но-урочної системи. Сутність уроку розкри­вається в дидактиці. Урок мат-ки як і будь-який ін. має основ хар-ки: мету(навч, розв, вих), зміст, методи і засоби навчання. Але водночас урок мат-ки має також і свою специфіку, що зумовлене особливостями матем як науки. В стр-рі уроку мат-ки виділяють: 1актуалізацію здобутих знань і способів діяльності 2формування нових знань і способів діяльності. 3застосування-формування навичок і умінь. До основ етапів уроку Мат відносять: 1постановка мети уроку 2ознайомлення з новим матеріалом 3закріплення цьго мат-лу 4перевірка знань умінь і навичок. Найчастіше уроки з Мат мають такі основ елементи: 1перевірка виконання ДЗ 2пояснення нового матеріалу 3закріплення поданого матеріалу 4ДЗ. Такі уроки наз. Комбінованими, вони є найпоширенішими і найдоцільнішими. Бувають також уроки на яких вч майже весь час пояснює новий матеріал – урок пояснення нового матеріалу. Іноді навпаки Вч зовсім непояснює нов.матеріал, а весь урок опитує уч або весь час присвячує розв задач. Такі уроки наз.відповідно уроками опитування і уроками розв задач. Бувають також оглядові уроки, уроки-повторення. У ст.класах багато Вч дотримується лекційно-практ. Форми навчання, тут проводяться уроки-лекції, семінари, заліки. При організації уроку важливо дотримуватись таких вимог: 1виховні (реалізація виховних ф-й уроку) 2дидактичні (реалізація принципів навчання, чітке визначення мети, завдань уроку) 3психологічні (врахування псих. особливостей уч, їх можливостей) 4гігієнічні (попередження перевтомлення школярів). Що стосується підготовки вчителя до уроку то її слід починати з перегляду календ. або темат. планів. потім уважно переглянути відповідний матеріал підручника, продумати які методи і засоби навч використати і потім скласти план-конспект-деталізовану розробку-медель даного уроку. Він повинен включати в себе: тему, мету, обладнання, тип уроку, орган.момент, перевірку ДЗ і закріплення вивченого матеріалу, розв задач, ДЗ, підсумок. Обовязково слід зробити прикидку в часі. Вч Мат треба вміти не лише проводити а й аналізувати свої уроки. Можна це робити за такими пунктами: 1заг.відомості про урок(тема,мета,тип) 2дотримання дидакт.принципів 3виховання учнів на уроці 4методи навчання 5засоби навч 6висновки,пропозиції. Досвідчені вчителі складають поурочні плани, які є обов'язковим документом, без наявності якого керівництво школи має право не допустити вчителя до проведення уроку.

Поурочний план (одна-дві сторінки) за формою може бути до­вільним, але має відбивати мету уроку, його структуру, методи, організаційні форми і засоби, які використовуватимуться на уро­ці, необхідний навчальний матеріал, домашнє завдання.

Студенти-практиканти зобов'язані складати конспект уроку, який фактично має бути сценарієм, моделлю, що відбиває основні етапи діяльності вчителя на уроці та сплановані, очікувані види навчальної діяльності.