Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VB_1 Mетодичка-Exel_укр_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

1.1. Створення простого вікна повідомлення

Для створення простого вікна повідомлення застосовується оператор (зарезервоване слово) MsgBox, за ним слідує текст, який відображуватиме у вигляді повідомлення.

Синтаксис:

MsgBox “Текст”, vbOkOnly, “Заголовок”

де Текст – повідомлення у вікні повідомлення;

vbOkOnly – константа дозволяє відображувати одну кнопку <Ok> у вікні повідомлення, може бути пропущена по замовченню;

Заголовок – (третій аргумент) текст в рядку заголовка вікна повідомлення може бути відсутнім, тоді заголовок при застосуванні у Microsoft Excel, за умовчанням - «Microsoft Excel», інакше використовуйте title:= «текст заголовка».

Наприклад 1:

MsgBox “Позитивне значення не знайдено!”, vbOkOnly, “Результат пошуку ”

або

MsgBox “Позитивне значення не знайдено!”, , “Результат пошуку ”

Якщо у вікні повідомлень потрібно відображати числа, використовуються функції Str() або Format(), що дозволяють перетворити число в символьну форму. MsgBox використовується для відображення результатів обчислення:

Наприклад 2:

MsgBox “Сума: ” & Str(Summa) , vbOkOnly, “Результат ”

або

MsgBox “Сума: ” & Str(Summa) , , “Результат ”

Наприклад 3:

MsgBox “Сума: ” & Format(Summa,”0.00”) , vbOkOnly, “Результат ”

або

MsgBox “Сума: ” & Format(Summa,”0.00”) , , “Результат ”

Функція Str() використовується для перетворення числа (середнього) в символьну виставу. Результат перетворення об'єднується з текстом і відображується MsgBox у вигляді вікна повідомлення.

1.2. Додавання командних кнопок у вікно повідомлення для створення діалогового вікна

У вікно повідомлення можна додати декілька командних кнопок, що дозволить розширити його можливості і перетворити його в діалогове вікно. Можна додати командні кнопки, використавши необов'язкові аргументи функції MsgBox(). Ці додаткові кнопки дозволяють користувачеві вибрати напрям дій або варіант відповіді на просте питання.

Коди цих командних кнопок передаються, як другий аргумент функції (першим аргументом є текст, що відображується в діалоговому вікні), або як пойменований аргумент buttons. Список коду та імені констант, допустимих в Visual Basic, приведений в таблиці 1. Додаткові коди дозволяють задати командну кнопку за умовчанням, вказати піктограму і оголосити діалогове вікно модальним.

Синтаксис:

ім'я_змінної = MsgBox( Prompt, buttons , title)

де Prompt – текст, повідомлення у вікні повідомлення; buttons – константа дозволяє відображати кнопки в діалоговому вікні + задати командну кнопку за умовчанням+ вказати піктограму +оголосити тип діалогового вікна; titleЗаголовок, текст в рядку заголовка вікна діалогу.

Таблиця 1. Коди завдання командних кнопок і піктограм у функції MsgBox()

Код

Константа

Опис

Коди командних кнопок

0

vbOKOnly

OK

1

vbOKCancel

OK і Cancel

2

vbAbortRetryIgnore

Abort, Retry і Ignore

3

vbYesNoCancel

Yes, No і Cancel

4

vbYesNo

Yes і No

5

vb Retry Cancel

Retry і Cancel

Коди активності за умовчанням

0

vbDefaultButton1

Активна перша

25

vbDefaultButton2

Активна друга

51

vbDefaultButton3

Активна третя

Коди піктограм

16

vbCritical

Важливе повідомлення

32

vbQuestion

Попереджувальний запит

48

vbExclamation

Попереджувальне повідомлення

64

vbІnformation

Інформаційне повідомлення

Коди модальності вікна

0

vbApplicationModal

Програмне модальне

4096

vbSystemModal

Системне модальне

Аби використовувати коди, приведені в таблиці 1:

  1. спочатку виберіть командну кнопку або кнопки, які необхідно відображати. Потім, якщо вибрано більш за одну командну кнопку, слід визначити, яка з них буде активною за умовчанням. Командна кнопка, активна за умовчанням, вважається та, що при натисканні користувачем після відображення діалогового вікна клавіши Enter повинна виконатися. Коди, приведені в частини "Коди активності за умовчанням" таблиці 1 дозволяють вказати, яка з командних кнопок (перша, друга або третя) буде активною за умовчанням. Командні кнопки поміщаються в діалогове вікно в тому ж порядку, в якому вони вказані в частині "Коди командних кнопок" таблиці 1;

  2. якщо хочете додати в діалогове вікно піктограму, вкажіть відповідний код з частини "Коди піктограм" таблиці 1;

  3. можна вирішити, чи буде діалогове вікно модальним. Якщо діалогове вікно не модальне, то користувач може перемкнутися на інше вікно, продовживши таким чином роботу з програмою без закриття діалогового вікна. Якщо ж діалогове вікно задане як модальне, то користувач повинен закрити його (завершити з ним роботу), перш ніж продовжувати роботу з даною програмою. Існують два типи модальних діалогових вікон — програмні модальні і системні модальні.

Користувач повинен закрити програмне модальне діалогове вікно, перш ніж продовжити роботу з програмою, що відображує це вікно; хоча в цьому випадку дозволяється перемкнутися на іншу програму, не закривши дане діалогове вікно. Системне модальне діалогове вікно вимагає, аби користувач закрив його, перш ніж робити що-небудь ще.

  1. і нарешті, складаються всі коди разом (для всіх командних кнопок і опцій), а потім використовуємо цю суму як аргумент функції MsgBox() для створення діалогового вікна.

Приклад. Створимо діалогове вікно, що включає командні кнопки ДА і НЕТ (друга буде активною за умовчанням), включити в діалогове вікно піктограму «Увага» і зробити це вікно програмним модальним, то для створення коду необхідно використовувати наступний набір вбудованих констант:

Code = vbYesNo + vbDefaultButton2 + vbExclamation + vbAppliсationModal

який відповідає 4+ 256 + 48 + 0 = 308

Проте, аби зробити код очевиднішим, слід використовувати пойменовані константи, а не числа.

Можна використовувати, наприклад, будь-який з наступних операторів MsgBox():

MsgBох( prompt:="Bы дійсно хочете це зробити?", buttons:=Code)

або

MsgBох( "Ви, дійсно хочете це зробити?", Code)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]