Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VB_1 Mетодичка-Exel_укр_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

29.4.Об'єкт "Групове вікно"

Групове вікно візуально об'єднує в групу інші об'єкти бланка. Крім того, воно визначає групу кнопок вибору. Для створення групового вікна виберіть піктограму GroupBox, а потім замалюйте групове вікно на бланку. Групове вікно треба розташувати на бланку до того, як почнете розташовувать елементи (кнопки), які потрібно об'єднати в групу. Для завдання рядка тексту, розташованого у верхньої області кордону вікна, застосовується властивість Caption.

29.5.Об'єкт "Контрольний індикатор"

Контрольний індикатор дозволяє користувачю вибрати одну, або декілька опцій. Одночасно можна використовувати декілька контрольних індикаторів.

Коли контрольний індикатор включений, його властивість Value встановлена в True (1); інакше — в False (0).

Синтаксис:

Sheets("ім’я_листа "). CheckBoxes ("ім’я_елементу"). Value= True

Доступ до властивості Value можна отримати, використавши елемент CheckBoxes(), наприклад:

isChecked = Sheets("D1").CheckBoxes("Check4").Value

If isChecked= True Then

MsgBox “Контрольний індикатор включено!!

Else

MsgBox “Контрольний індикатор вимкнено!!”

End If

Властивість контрольного індикатора Caption визначає рядок тексту, розташований праворуч від індикатора.

29.6.Об'єкт "Кнопка вибору"

Кнопка вибору дозволяє користувачеві вибрати одну опцію із списку взаємовиключаючих опцій. На відміну від контрольних індикаторів може бути вибрана лише одна з групи кнопок вибору, оскільки вибір однієї кнопки автоматично відключає вибір будь-якої іншої кнопки з цієї групи. Кнопки вибору відомі як "радіокнопки". Група кнопок вибору об'єднує всі кнопки вибору, розташовані в одному груповому вікні, або на всьому бланку (якщо вони не об'єднані груповим вікном). Для створення декількох груп на бланку використовуються групові вікна, об'єднуючі всі кнопки вибору однієї групи. При створенні групи кнопок вибору спочатку розташуйте на бланку групове вікно, а потім в цьому вікні будуємо необхідну кількість кнопок вибору.

Як і для контрольного індикатору, властивість Value кнопки вибору встановлюється, як в True, в результаті натиснення цієї кнопки користувачем. Доступ до цієї властивості забезпечується аналогічно описаному для контрольного індикатора, з тією відмінністю, що замість елементу CheckBoxes() використовується елемент OptionButtons(). Властивість Caption визначає текст, розташований праворуч від кнопки вибору.

Синтаксис:

Sheets("ім’я_листа ").OptionButtons("ім’я_елементу"). Value= True

29.7.Об'єкт "Вікно списку"

Вікно списку надає користувачеві список значень для вибору. Користувач не має можливості редагувати вміст вікна списку і може вибрати лише один елемент із списку. Вживання вікна списку дещо складніше ніж інших елементів, оскільки відсутня проста можливість додавання в список елементів. Додати елементи в список, що відображується у вікні списку, можна лише програмним шляхом.

Існує декілька способів додати елементи у вікно списку. Властивість списку ListFillRange містить посилання на область таблиці, у клітинах якої записані елементи списку. Встановивши цю властивість рівним рядку, що містить посилання на деякі клітини таблиці, помістимо вміст цих клітинок у список. Крім того, властивість ListFillRange можна встановити за допомогою директиви Формат/Об'ект.

Загальнішим методом заповнення списку є використання властивості List() вікна списку. Властивість List() аналогічна масиву рядків, кожен елемент якого містить елемент вікна списку. Зміна будь-якого елементу властивості List() змінює відповідний елемент у вікні списку, неначе всі елементи вікна списку замі­нюються на відповідні елементи властивості List(). Вживання властивості List(), таким чином, є значно зручнішим, оскільки список повністю ініціалізувався і всі елементи, що залишилися в ньому від попередніх вживань, видаляються.

Sheets("ім’я_листа").ListBoxes ("ім’я_елементу").List = Array("елемент1", " елемент2",…)

Ще одним загальним способом додавання елементів до списку є вживання методу AddItem. Цей метод використовує два аргументи — рядок тексту, що вставляється в список, і індекс, що визначає місце нового елементу в списку. Якщо індекс опущений, новий елемент буде доданий в кінець списку.

Sheets("ім’я_листа "). ListBoxes ("ім’я_елементу"). AddItem "новий_елемент", індекс

Для видалення елементів із списку застосовується метод RemoveItem, що використовує два аргументи — індекс і лічильник. Аргумент індекс визначає номер елементу списку, з якого починається видалення, а лічильник — кількість елементів, що підлягають видаленню. Якщо аргумент лічильник опущений, то за умовчанням він приймається рівним 1. Для видалення всіх елементів списку застосовується метод RemoveAllItems або RemoveItem з індексом, рівним 1, і лічильником, що перевищує кількість елементів списку.

Sheets("ім’я_листа "). ListBoxes ("ім’я_елементу"). RemoveItem індекс, лічильник

Для визначення номера елементу, вибраного із списку користувачем, застосовуються властивості ListIndex або Value вікна списку. Ці властивості містять номер елементу, вибраного із списку. Аби побачити сам елемент, виберіть його з властивості List за допомогою властивості ListIndex:

номер_ елементу= Sheets("ім’я_листа "). ListBoxes ("ім’я_елементу"). ListIndex

Приклади роботи із списком у вікні списку:

Sub prog() 'ініціалізація списку

'визначення списку

Sheets("Діалог1").ListBoxes("q1").List = Array("p-05", "p-04", "p-01")

Sheets("Діалог1").Show

End Sub

Sub add() 'додавання елементу в список

Sheets("Діалог1").ListBoxes("q1").AddItem "p-03", 3

End Sub

Sub del() 'видалення із списку вибраного елементу

Dim а As Integer

'визначення номера вибраного елементу

а = Sheets("Діалог1").ListBoxes("q1").ListIndex

'видалення із списку вибраного елементу

Sheets("Діалог1").ListBoxes("q1").RemoveItem а, 1

End Sub

Sub www() 'визначення значення елементу списку

Dim s As Integer, d

'визначення номера вибраного елементу списку

s = Sheets("Діалог1").ListBoxes("q1").ListIndex

'визначення значення вибраного елементу списку по певному номеру

d = Sheets("Діалог1").ListBoxes("q1").List(s)

MsgBox d

End Sub

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]