Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VB_1 Mетодичка-Exel_укр_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

32.Файли послідовного доступу

32.1.Читання і запис послідовних файлів

Послідовний файл є найбільш загальним типом файлу. Будь-який файл, який читається в пам'ять цілком, має бути послідовним. Більшість неформатованих текстових файлів є послідовними — так само, як і більшість файлів програм. У Visual Basic текстові файли також представляют собой файли послідовного доступу. Дані в цих файлах записані у формі строк символів ANSI. Якщо відкрити послідовний файл Visual Basic в текстовом процесорі, то зможете переконатися, що цей файл придатний для читання.

Послідовні файли не є ефективним засобом збереження числових величин, оскільки числа в них зберігаються в символьному форматі. Проте у таких файлів є певні достоїнства. Наприклад, послідовні файли можна редагувати за допомогою текстового процесора і не потрібні жодні спеціальні програми для їх відображення або модифікації.

32.2.Відкриття файлу

Перш ніж Visual Basic зможе що-небудь зробити з даними дискового файлу, потрібно відкрити цей файл і підключити до нього файлове число. Файлові числа — це невеликі цілі числа, які зв'язуються з файлом при його відкритті. Команди читання і запису використовують файлові числа для вказівки файлу, в який треба писати або з якого треба читати.

Для відкриття послідовного файлу використовується оператор Open, що має наступний синтаксис:

Open ім'я_файлу For режим As файлове_число

Аргумент ім'я_файлу є рядком, що містить ім'я і шлях до файлу, який потрібно відкрити. Якщо файл знаходиться в поточній директорії, то досить вказувати лише його ім'я. Якщо файл знаходиться не в поточній директорії, то для нього необхідно вказувати повний шлях. Для того, щоб файл, що підлягає відкриттю, вибирав користувач, зазвичай застосовують функцію GetOpenFilename(), що відображує стандартне діалогове вікно FileOpen. Рядок, повертаний цією функцією, містить ім'я файлу і шлях. Ці дані потім використовуються, як аргумент оператора Open.

Аргумент режим визначає тип файлу, який ви хочете відкрити, і спосіб відкриття файлу. Режим повинен приймати одне з літеральних значень: Input, Output або Append (для послідовних файлів), або Random (для файлів довільного доступу). Крім того, в особливих ситуаціях може застосовуватися режим двійкового доступу.

Режим Input відкриває файл для читання, а режим Output —для запису. Обидва режими відкривають файл послідовного доступу з його початку. Режим Append відкриває файл з кінця — с тим, аби при записі нових даних не довелося переписувати всі записи від початку файлу. Спроби відкриття неіснуючого файлу у режимі Input приведуть до помилки; проте якщо ви відкриваєте неіснуючий файл у режимах Output або Append, то файл буде створений.

Армент файлове_число визначає число, яке хочете привласнити файлу. Зазвичай першому файлу привласнюють 1, другому —2 і так далі Якщо файл закривається, то файлове число, що звільнилося, може бути використане повторно; але не намагайтеся відкрити файл, використовуючи файлове число, яке вже привласнене відкритому файлу.

Якщо не упевнені у тому, яке файлове число є допустимим в даний момент, то для привласнення деякій змінній допустимого файлового числа, скористайтеся функцією FreeFile. Потім ця змінна використовується, як аргумент оператора Open, а також для операторів читання і запису файлу.

Приклад:

FileNum= FreeFile()

Open “myfile.txt" For Input As FileNum

У даному прикладі функція FreeFile() застосовується для вибору наступного допустимого файлового числа, а потім файл з ім'ям MYFILE.TXT відкривається для читання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]