Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VB_1 Mетодичка-Exel_укр_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Управління макросами

Редактор Visual Basic дозволяє редагувати макроси, копіювати код з одного модуля в інший, копіювати макроси з інших книг, перейменовувати модулі, що зберігають макроси і перейменовувати макроси. Наприклад, якщо макрос, що переносить текст по словах повинен також виділяти текст напівжирним шрифтом, можна записати інший макрос, що виділяє шрифт напівжирним шрифтом і скопіювати інструкції цього нового макросу в старий макрос, що переносить текст по словах. Або можна звертатись із одного макроса до іншого шляхом вказівки імені макросу (якщо він розташований в цьому вікні модуля), або вказівки імені модуля і макросу (якщо він розташований в іншому вікні модуля) .

Безпека макросів

Microsoft Excel забезпечує захист від вірусів, які можуть передаватися макросами. Якщо макроси використовуються спільно з іншими користувачами, макроси можуть бути забезпечені цифровим підписом, отже користувачі можуть перевірити надійність джерела макросів. Всякий раз при відкритті книги, що містить макроси, можна перевірити джерело макросів, перш ніж їх дозволити.

При відкритті шаблону Excel виводиться попередження про наявність макровірусу.

Microsoft Excel не розглядає шаблони Excel як надійні джерела. При відкритті шаблону, що поставляється з Excel, попередження про макровірус виводиться навіть в тому випадку, якщо на вкладці Надійні джерела встановлений прапорець Довіряти всім встановленим надбудовам і шаблонам, а на вкладці Рівень безпеки вибраний параметр Висока або Середня (меню Сервіс, підміню Макрос, команда Безпека).

Для запобігання виведенню попередження про віруси можна встановити низький рівень безпеки, але спочатку слід переконатися в тому, що всі книги, які потенційно можуть бути відкриті, безпечні і не містять вірусів.

Для запобігання зараженню комп'ютера вірусом, що міститься в макросі потрібно використовувати наступну процедуру для виведення попередження при кожній спробі відкрити книгу, що містить макроси. Оскільки повідомлення з'являється незалежно від наявності вірусу в макросі, перш ніж почати роботу необхідно переконатися в надійності джерела, з якого одержана книга. Наприклад, зараження книги вірусом можливо в незахищеній мережі або на сервері Інтернету.

  • У меню Сервіс виберіть команду Макрос і потім - Безпека.

  • Виберіть вкладку Рівень безпеки.

  • Встановіть перемикач в положення Середня

2. Способи виконання макросу

Після створення макросу, його запустить на виконання в Microsoft Excel або з редактора Visual Basic. Звичайно макроси виконуються в Microsoft Excel, проте в ході зміни їх можна виконати з редактора Visual Basic. Для того, щоб перервати виконання макросу, натисніть клавішу ESC.

Запуск макросу на виконання в Microsoft Excel

Існує декілька способів запуску макросу на виконання в Microsoft Excel:

  • за командою із списку існуючих макросів;

  • за комбінацією призначених клавіш;

  • за призначеною командною кнопкою або графічного об'єкту;

  • за призначеною кнопкою панелі інструментів.

За командою із списку існуючих макросів:

1. Вибрати в меню Сервіс команду Макрос і підкоманду Макроси.

2. У полі Ім'я макросу вибрати ім'я того макросу, який потрібно виконати.

3. Натиснути кнопку Виконати.

За комбінацією призначених клавіш:

Якщо при створені макросу було задано комбінацію клавіш для запуску, або при редагуванні додана така комбінація. Для таких макросів можливий запуск при застосуванні цієї комбінації. Якщо користувач не пам’ятає чи не знає потрібну комбінацію клавіш, то переглядаючи сам код (лістинг) макросу можна і з’ясувати чи існує комбінація та яка у даного макросу.

За призначеною командною кнопкою або графічного об'єкту:

Для запуску макросу можна призначити макрос для командної кнопки, графічного об'єкту або графічного елементу управління на листі Microsoft Excel. Такі об’єкти при підведені курсору до нього змінює вид маркера (рука). Розглянемо кроки для створення такого об’єкту:

  • Розташуйте на листі командну кнопку, графічний об'єкт або графічний елемент управління.

  • Викликайте контекстне меню для цього об’єкту (правою кнопкою миші), вибирайте команду Призначить макрос.

  • Вибирайте з наданого списку потрібний макрос.

За призначеною кнопкою панелі інструментів:

Макрос можна запустити за допомогою кнопки на вбудованій або спеціальній панелі інструментів. Для цього потрібно виконати наступні дії:

  • Виберіть команду Настройка в меню Сервіс.

  • Якщо панель інструментів, що містить кнопку, не відображається на екрані, виберіть вкладку Панелі інструментів і встановіть прапорець поряд з ім'ям цієї панелі.

  • Якщо на панелі інструментів відсутня кнопка, яка повинна запускати макрос, виберіть параметр Макроси в списку Категорії на вкладці Команди. Із списку Команди перетягнете за допомогою миші кнопку, що настроюється, на панель інструментів.

  • Викликайте контекстне меню для цієї кнопки і виберіть команду Призначити макрос .

  • Вибирайте ім'я макросу в наданому списку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]