Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мат. Анализ (экзамен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

1.Функція багатьох змінних. Границя функції багатьох змінних.

Нехай задано множину D упорядочених пар чисел (х,у), якщо кожній парі (х,у)єDR2 за певним законом відповідає єдине число z, то кажуть, що на множині D визначена функція двох змінних х та у і позначають z=f(x,y).

Приклад: за законом Ома електрорушійна сила Е, сила струму І та опір R замкненого електричного кола пов’язані співвідношенням Е=IR, тобто Е є функція двух змінних I та R Е=f(I,R).

Означення: Графіком функції z=f(x,y) у прямокутній системі координат Охуz називаються місце точок Р(х,у, f(x,y)) проекції яких на (x,y) належать множині DR2, тобто це геометричне місце утворює у просторі R3 певну поверхню проекція якої на площину (х,у) є площина D.

Поняття функції можна узагальнити на випадок n незалежних змінних.

Означення: Нехай множина D складається з n малих упорядкованих наборів чисел (кожен набір містить n малих чисел), якщо кожній точці (х1, х2, ... , хn) за певним законом відповідає єдине число U, то кажуть, що на множині D задана функція n змінних х1, х2, ... , хn її позначають U=f (х1, х2, ... , хn).

Зауваження: 1) у випадку n3 графік функції n змінних побудувати неможливо.

  1. Надалі розглядатимемо лише випадок функції 2 змінних, тому, що результати для функції 2 змінних можна узагальнити за аналогією на випадок більшого числа змінних.

Означення: Нехай т. М00, у0)R2 множину всіх точок М(x,y)R2 , координати яких задовольняють нерівність ( М0,М)=((х-х0)2+(у-у0)2)1/2 називають -околом точки М0.

Інакше кажучи, -окіл т. М0-є множина точок круга з центром в т. М0 радіуса  без його границі. У наведеному означенні ( М0,М) – відстань від точки М до точки М0.

Означення: Позначимо послідовність точок М11, у1), М22, у2), ... , Мnn, yn), … через Мn називається збіжною до т. М00, у0) якщо n виконується нерівність ( Мn0) т. М0 називають границею послідовності Мn і пишуть lim Мn= М0 або МnМ0 при n.

Означення: Нехай функція z=f(x,y) задано у деякій множині D і нехай т. М00, у0)D або М00, у0)D, але має таку властивість у околі т. М0 міститься хоча б 1 точка множини D відмінна від т. М0. Число А називається границею функції z=f(x,y) в т. М00, у0), якщо для  збіжної до т. М0 послідовності точок М1, М2, ... , Мn, …(де МnD, Мn М0) послідовність відповідних значень функції f(Мnf(хn, yn) збігається до числа А.

Наведене означення границі функції називається означенням границі за Гейне або на “мові послідовностей”.

Дамо еквівалентне означення границі функції за Коші або на “мові -”.

Означення: Число А називається границею функції z=f(М)=f(x,y) у т. М00, у0), якщо для  знайдеться число , що  , що точок М(х, у)D які задовольняють нерівність 0( М0,М) виконується нерівність f(М)-А

Границю функції позначають або .

Користуючись означенням границі ф-ї 2 змінних можна перенести основні теореми для ф-ї 1 змінної на ф-ї 2 змінних.

Приклад: Нехай z=f(x,y), z=g(x,y) визначені на одній і тій самій множині D і мають в точці М0D границі В і С, тоді ф-ї f(x,y)g(x,y), f(x,y)g(x,y), f(x,y)/g(x,y) мають в точці М0 границі, які відповідно дорівнюють ВС, ВС, В/С (С0).

Означення: Функція z=f(x,y) називається нескінченно малою функцією в точці М0 (або при ММ0, якщо .

Зауваження: якщо ф-я z=f(М)=f(x,y) має в точці М0 границю А, то f(М)-А є нескінченно мала у точці М0.