Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр Навчальна логопрактика ДФ 21 стац 2011.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
382.46 Кб
Скачать

3. 2. Індивідуальна робота студентів

Індивідуальна робота студентів до ІІ-го модулю:

Консультації:

Особливості дітей дошкільного віку з порушеннями мовлення.

Особливості мовлення дітей з ФП.

Особливості мовлення дітей з ФФНМ.

Особливості мовлення дітей із ЗНМ.

Теми для читання й конспектування першоджерел:

Причини мовленнєвого недорозвитку дітей дошкільного віку.

Класифікації порушень мовлення.

Особливості дітей з порушеннями мовлення.

Теми для читання й доопрацювання курсових робіт:

Диференціювати порушення мовлення у дітей із як первинний чи вторинний дефект.

Диференціювати порушення мовлення у дітей логопедичної групи.

3.3. Самостійна робота студентів

Самостійна робота до ІІ-го модулю:

Опрацювання основної літератури :

1. Логопедия / Под ред. Волковой Л.С. — М.: Владос, 1999.

2. Иншакова О.Б. Альбом для логопеда. — М., 1998.

3. Малярчук А.Я. Обследование речи детей: Дидактический материал. — К.: Літера, 2005. — 104 с.: ил.

4. Токарь И.Е. Логопедическое обследование устной речи детей старшего дошкольного и школьного возраста // Логопедия. — 2004. — №2. — С. 5-27.

5. Федорович Л.О. Логопедичний альбом: Навч. посіб. / Полтав. держ. пед. універ. ім. В.Г.Короленка. — Полтава: Християнська Зоря, 2001. — 188 с.

Опрацювання додаткової літератури:

  1. Лалаева Р.И. Взаимосвязь в развитии интелекта и языковой способности у детей при нормальном и нарушенном онтогенезе // Логопедия. — 2005. — №1. — С. 5-11.

  2. Опрацювати додаткову тему „Порушення мовлення у дітей” за матеріалами журналу „Дефектологія” за 1995-2010 роки.

Робота в інформаційних мережах.

www.ikpp.npu.edu.ua — сайт Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ імені М.П. Драгоманова

www.specialneeds.ru/ — (діти з особливостями розвитку)

www.defectolog.ru/ — (дефектолог.ру)

ПО ЗАКІНЧЕННЮ ПРАКТИКИ ОЦІНЮЮТЬСЯ:

  1. рівень теоретичної готовності до виконання програмових завдань навчальної дефектологічної практики;

  2. якість виконання практичних психолого-педагогічних завдань, передбачених програмою практики за темами модуля;

  3. рівень відповідності звітної документації установленим програмою вимогам, захист результатів практики;

  4. рівень професійної сформованості особистості студента.

ПЕРЕЛІК ЗВІТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ:

  1. Логопедичні карточки чотирьох дітей з порушеннями мовлення (ФФНМ, ЗНМ, заїкування).

  2. Психолого-педагогічні характеристики на чотирьох дітей з порушенням мовлення (ФФНМ, ЗНМ, заїкування).

  3. Індивідуальні корекційні програми логопедичної роботи чотирьох дітей з порушеннями мовлення (ФФНМ, ЗНМ, заїкування).

Критерії оцінювання результатів практики

Критеріями оцінювання результатів виконання студентами ПНПУ імені В.Г. Короленка програмових завдань навчальної практики, передбачених Державними стандартами освіти і навчальними планами є:

  1. Рівень теоретичної готовності до виконання програмових завдань практики відповідно розробленої тематики модуля (до 20 балів):

«20 балів – відмінно – А» – Високий рівень теоретичних знань онтогенезу мовленнєвої діяльності дітей дошкільного віку з незначними недоліками, які не мають принципового значення, а саме: студент має глибокі й систематизовані знання вікових особливостей розвитку мовлення у дітей з нормальним розвитком й порушеннями мовлення (ФФНМ, ЗНМ, заїканням); знає психолого-педагогічну й клініко-педагогічну класифікації порушень мовлення; знання методик та дидактичного матеріалу для обстеження пізнавального, мовленнєвого розвитку, зокрема порушення звуковимови, фонематичних процесів, складової структури слова, просодичної сторони (ФФНМ, ЗНМ, заїканням); знає вимоги до оформлення логопедичних карточок, складання психолого-педагогічних характеристик дітей, як обов’язкових документів.

«18 балів – добре – В » – високий рівень знань онтогенезу мовленнєвої діяльності дітей дошкільного віку з деякими недоліками щодо основних вікових особливостей дітей з нормальним й порушеним розвитком; класифікації порушень мовлення (ФФНМ, ЗНМ, заїканням); класифікації дітей з ФФНМ за клініко-педагогічною класифікацією; методик та дидактичного матеріалу для обстеження пізнавальної діяльності, мовленнєвого розвитку дітей; знає вимоги до оформлення логопедичних карточок, складання психолого-педагогічних характеристик дітей, як обов’язкових документів.

«15 балів – добре – С» – добрий рівень знань основних етапів онтогенезу мовленнєвої діяльності дітей дошкільного віку з деякими недоліками щодо основних вікових особливостей дітей з нормальним й порушеним розвитком (ФФНМ, ЗНМ, заїканням); знання класифікації порушень мовлення з незначними помилками; методик та дидактичного матеріалу для обстеження пізнавальної діяльності, мовленнєвого розвитку дітей; знає невпевнено вимоги до оформлення логопедичних карточок, складання психолого-педагогічних характеристик дітей, як обов’язкових документів.

«14 балів – задовільно – D» – посередній рівень знань із недоліками, достатній для виконання практичних завдань щодо виявлення основних етапів онтогенезу мовленнєвої діяльності дітей дошкільного віку, вікових особливостей мовлення дітей з нормальним й порушеним розвитком (ФФНМ, ЗНМ, заїканням); знання класифікації порушень мовлення з помилками; знання методик та дидактичного матеріалу для обстеження пізнавальної діяльності, мовленнєвого розвитку дітей часткове; знає частково вимоги до оформлення логопедичних карточок, складання психолого-педагогічних характеристик дітей з помилками.

«12 балів – задовільно – Е» – достатньо мінімальний рівень знань, допустимий для виконання практичних завдань щодо виявлення основних етапів онтогенезу мовленнєвої діяльності дітей дошкільного віку, вікових особливостей мовлення дітей з нормальним й порушеним розвитком (ФФНМ, ЗНМ, заїканням); знання класифікації порушень мовлення мінімальні; знання методик та дидактичного матеріалу для обстеження пізнавальної діяльності, мовленнєвого розвитку дітей слабі; не знає вимог до оформлення логопедичних карточок, складання психолого-педагогічних характеристик дітей з помилками.

«7 балів – незадовільно – FХ» – низький рівень, наявні лише окремі елементи знань онтогенезу, недостатні для виконання практичних завдань й на основі яких не можливо скласти цілісної картину про особливості розвитку мовлення дитини – потрібне повторне виконання завдань.

«0 балів – незадовільно – F» – низький рівень, наявні лише окремі елементи знань онтогенезу, недостатні для виконання практичних завдань – потрібне повторне виконання завдань або повторне проходження практики.

  1. Якість виконання практичних, індивідуальних завдань, передбачених 2 темами модуля за програмою практики (до 50 балів – від 0 до 5 балів за виконання кожного завдання теми):

«46-50 балів – відмінно – А» – бездоганне виконання студентом практичних завдань передбачених 2 темами модуля. Відмінний рівень володіння комплексом практичних змістовно-інформаційних, операційно-діяльнісних і рефлексивних умінь: опрацювання змісту навчального матеріалу, робить висновки та узагальнення, вміє користуватися літературою; організовує спостереження за дитиною та складає протоколи; підбирає методики й дидактичний матеріал; проводить психолого-педагогічне обстеження; узагальнює дані спостереження та обстеження дітей з ФФНМ, ЗНМ, заїканням; складає психолого-педагогічну характеристику, логопедичну картку; може обґрунтовувати висновки на основі спостереження та обстеження про рівень розвиткумовлення у дітей; може розробляти індивідуальний план корекції дитини з ФФНМ, ЗНМ, заїканням. Студентом дотримані правила педагогічної деонтології та етики поведінки упродовж усього терміну практики.

«42-45 балів – добре – В» – загалом правильна робота з певною кількістю недоліків за 2 темами модуля. Достатній рівень володіння комплексом змістовно-інформаційних, операційно-діяльнісних і рефлексивних умінь: опрацювання змісту навчального матеріалу, робить висновки та узагальнення, вміє користуватися літературою; з недоліками проведено спостереження за дитиною та складений протокол; підібрано методики й дидактичний матеріал; проведено психолого-педагогічне і логопедичне обстеження; узагальнено дані спостереження та обстеження дітей з ФФНМ, ЗНМ, заїканням; складено психолого-педагогічну характеристику, логопедичну карточку; з незначними помилками може обґрунтовувати висновки на основі спостереження та обстеження рівня мовленнєвого розвитку дітей; активно бесідує з логопедом щодо дітей; може визначати з незначною допомогою основні напрями корекційної роботи дитини; розробляти індивідуальний план корекції дитини з ФФНМ, ЗНМ, заїканням. Студент не весь час дотримувався правил педагогічної деонтології та етики поведінки.

«38-41 балів – добре – С» – непогано, але з частими й не грубими недоліками за 2 темами модуля. Достатній рівень володіння комплексом змістовно-інформаційних, операційно-діяльнісних і рефлексивних умінь: опрацювання змісту навчального матеріалу, робити висновки та узагальнення, вміє користуватися літературою; з недоліками проведено спостереження за дитиною та складений протокол; підібрано методики й дидактичний матеріал. На посередньому рівні проведено психолого-педагогічне і логопедичне обстеження; узагальнено дані спостереження та обстеження й диференційовано дітей з ФФНМ, ЗНМ, заїканням; складено психолого-педагогічну характеристикуі логопедичну карточку; з помилками може обґрунтовувати висновки на основі спостереження та обстеження рівень мовленнєвого розвитку дітей; невпевнено бесідує з логопедом щодо дітей; може визначати з допомогою основні напрями корекційної роботи дитини; розробляти індивідуальний план корекції дитини з ФФНМ, ЗНМ, заїканням. Студент дотримувався правил педагогічної деонтології та етики поведінки;

«35-37 балів – задовільно – D» – посередній рівень умінь зі значною кількістю недоліків за 1 темами модуля, достатній для виконання практичних завдань: опрацювання змісту навчального матеріалу, робити висновки та узагальнення, вибірково вміє користуватися літературою; з недоліками проводить спостереження за дитиною та складає протокол; підбирає окремі методики й дидактичний матеріал. На посередньому рівні проведено психолого-педагогічне і логопедичне обстеження; частково узагальнено дані спостереження та обстеження дітей з ФФНМ, ЗНМ, заїканням; складено психолого-педагогічну і логопедичнк характеристику; з помилками може обґрунтовувати висновки на основі спостереження та обстеження рівня розвитку мовлення у дітей; не може визначати з допомогою основні напрями корекційної роботи з дитиною; розробляти індивідуальний план корекції дитини з ФФНМ, ЗНМ, заїканням. Студент важко йде на контакт з дітьми, персоналом, не дотримується правил педагогічної деонтології та етики поведінки.

«18-34 балів – задовільно – Е» – достатньо мінімальний рівень умінь, допустимий для часткового виконання практичних завдань за 1 темами модуля: вибіркового опрацювання змісту навчального матеріалу, робити висновки та узагальнення, вибірково вміє користуватися літературою; з недоліками проводить спостереження за дитиною та складає протокол; підбирає окремі методики й дидактичний матеріал. На посередньому рівні проведено психолого-педагогічне і логопедичне обстеження; частково узагальнено дані спостереження та обстеження дітей з порушеннями мовлення; складено психолого-педагогічну і логопедичну характеристику; з помилками може обґрунтовувати висновки на основі спостереження та обстеження рівня розвитку мовлення дітей; не може визначати з допомогою основні напрями корекційної роботи дитини; розробляти індивідуальний план корекції дитини з ФФНМ, ЗНМ, заїканням. Студент важко йде на контакт з дітьми, персоналом, не дотримується правил педагогічної деонтології та етики поведінки.

«1-17 балів – незадовільно – F» – низький рівень, наявні лише окремі уміння за 1 темою модуля, недостатні для виконання практичних завдань й на основі яких не можливо скласти цілісної картину про особливості розвитку мовлення дитини з ФФНМ – потрібне повторне виконання завдань.

«0 балів – незадовільно – FХ» – низький рівень, наявні лише окремі уміння, недостатні для виконання практичних завдань – потрібне повторне проходження практики.

  1. Рівень відповідності звітної документації установленим програмою вимогам, захист результатів практики (до 30 балів). Звітна документація здається груповому керівнику в окремій папці. Папка повинна містити результати виконаних завдань з дітьми з порушеннями мовлення дошкільного та молодшого шкільного віку, а саме: 5 психолого-педагогічних характеристик на дітей з порушеннями мовлення, 5 логопедичних карточок з висновками про стан мовлення, дидактичний матеріал для психолого-педагогічного обстеження дітей, 5 індивідуальних корекційних програм:

«30 балів – відмінно – А» – високий рівень виконання та оформлення результатів практичних завдань з незначними недоліками, які не мають принципового значення.

«27 балів – добре – В» – високий рівень виконання та оформлення результатів практичних завдань з деякими недоліками.

«25 балів – добре – С» – добрий рівень виконання та оформлення результатів практичних завдань.

«23 балів – задовільно – D» – посередній, достатній рівень виконання та оформлення результатів практичних завдань із недоліками для виконання практичних завдань.

«21 балів – задовільно – Е» – достатньо-мінімальний, допустимий рівень виконання та оформлення результатів практичних завдань.

«12 балів – незадовільно – FХ» – низький, недостатній рівень, наявні лише окремі елементи виконання та оформлення результатів завдань.

«0 балів – незадовільно – F» – низький, недопустимий рівень – відсутні елементи виконання та оформлення результатів завдань.

  1. Рівень професійної сформованості особистості: студентові нараховуються бали зі знаком («-») у разі :

    • невідповідності вимогам педагогічної деонтології та етики поведінки у процесі практики (етика й культура поведінкових проявів, дотримання вимог службового дрескоду тощо);

  • дотримання правил навчальної дисципліни (прояви недисциплінованості, спізнення та відсутність на організаційних заходах практики (настановчій і підсумковій конференції, під час розподілу на базі практики), спізнення і пропуски, порушення вимог службової дисципліни у процесі навчальної практики, несвоєчасність підготовки та подання документації тощо);

  • звітна документація повинна бути представлена викладачу в останній день практики.

У випадку порушення визначених вимог груповий або факультетський керівник мають право із загальної суми балів, набраних студентом за результатами практики, зняти до 5 балів.

Додаток 1

Схема-план аналізу фронтального заняття

Схема

Загальні відомості про заняття:

  • Тема.

  • Мета: /навчальна, розвиваюча, корекційна і виховна/.

Обладнання.

Хід заняття:

  • 1. Організаційний момент.

  • 2. Основна частина.

  • Повідомлення теми.

  • Логопедична зарядка.

  • Новий матеріал:

  • Робота над фонематичними процесами.

  • Робота над вимовою звуків й складовою структурою.

  • Робота над лексикою.

  • Робота над граматичною будовою.

  • Робота над реченням та зв’язним мовленням

  • 3. Фізкультхвилинки.

  • 4. Закріплення нового матеріалу.

  • 5. Підсумок заняття.

Аналіз змісту корекційного впливу:

  • Відповідність змісту вимогам програми.

  • Відповідність змісту віковим можливостям дітей.

  • Розвиток сенсорних і моторних функцій.

  • Розвмиток кінестетичної основи, артикуляційних рухів.

  • Розвиток мімічної мускулатури.

  • Розвиток пізнавальних процесів (увага, пам’ять, мислення та ін.).

  • Розвиток емоційно-вольової сфери.

  • Розвиток ігрової діяльності.

  • Формування особистісних рис.

Майстерність логопеда:

  • Знання дітей та індивідуальний підхід.

  • Контакт з дітьми, уміння активізувати.

  • Раціональне використання часу.

  • Методи і прийоми корекційної роботи.

  • Мовлення логопеда.

Висновки.

  • Виконання програмового змісту занять.

  • Позитивні сторони заняття.

  • Доцільність прийомів і методів логопедичної роботи.

  • Загальна оцінка заняття.

  • Зауваження та поради студенту практиканту.

аналіз

П.І.Б, група студента ____________________________________________________________

Дата дослідження ____________________ Підпис студента ___________________________

Оцінка за виконання практичного завдання: _________ Підпис викладача _______________

Додаток 2

Схема-план аналізу індивідуального заняття

____________________________________________________________________

СХЕМА АНАЛІЗ

1. Загальні, відомості про заняття:

  • Тема.

  • Мета: /навчальна, розвиваюча, корекційна і виховна/.

  • Обладнання: дидактичний матеріал, дзеркало та ін.

2. Хід заняття:

  • Організаційний момент: розвиток ручної моторики, ритму, мовного дихання, голосу, слухового сприймання й уваги, психогімнастика.

  • Підготовча робота: артикуляційна гімнастика та характеристика звука за артикуляційними і акустичними ознакам, постановка звука(за наслідуванням, механічним способом, від інших звуків, від артикуляційного укладу), згідно з індивідуальними планами та планами фронтальних занять.

  • Робота над звуковимовою: вимова звуків в прямих відкритих, обернених, закритих, зі збігом приголосних складах і в складових рядах; автоматизація звука в простих односкладових, двоскладових, зі збігом приголосних, простих двоскладових словах в середині й у кінці, в трискладових словах.

  • Робота над диференціацією звуків: попередня роботи над кожним із змішуваних звуків (уточнення артикуляції з опорою на зорове, слухове, тактильне сприймання, кінестетичні відчуття, виділення звука на фоні складу слова), порівняння змішуваних звуків (у вимовному і слуховому варіантах, імітація складів, вимова звуків у словах).

  • Робота над формуванням граматично правильного мовлення: закріплення звуків: вимова звуків у реченнях, віршах, у зв’язному мовленні.

  • Підсумок заняття.

  • Домашнє завдання.

П.І.Б, група студента ____________________________________________________________

Дата дослідження ____________________ Підпис студента ___________________________

Оцінка за виконання практичного завдання: _________ Підпис викладача _______________

Додаток 3