Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Т.7.З.9.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
984.58 Кб
Скачать

Технологія приготування хліба пшеничного опарним способом

На військових хлібозаводах, як у стаціонарних так і в польових умовах для приготування хліба пшеничного тісто готується опарним способом.

Такий хліб має відносно кращий смак, аромат і більш розвинуту тонкостінну пористість м’якіша. Це викликано тим, що при більш довгому бродінні опари і тіста у ньому накопляється більша кількість продуктів бродіння і їх взаємодії, що викликає смак і аромат хліба.

Краща будова пористості м’якіша і кращі його фізичні властивості зв’язані з тим, що в опарі і тісті процеси безобмежного набухання і ценьтризації білків проходять у великій степені.

У наслідок більш швидкого наростання кислотності опарне тісто дозріває швидше і повніше.

Даний спосіб приготування має свої принципи і недоліки:

Переваги:

  • кращою якістю хліба являється перша і основна перевага опарного способу приготування тіста;

  • другою перевагою опарного способу являється можливість застосування меншої кількості дріжджів;

  • третьою перевагою являється велика технологічна гнучкість, яка дозволяє краще враховувати хлібопекарські можливості борошна.

Недоліки:

  • велика сумарна довгота бродіння опари і тіста;

  • подвоюється число операцій, зв’язаних з дозуванням сировини;

  • збільшується потреба діж до 25 – 40 %;

Але оскільки якість хліба при оцінці способів приготування являється рішаючим показником, рекомендація застосування цього способу в якості основного способу приготування пшеничного тіста, обґрунтування.

Цей спосіб передбачає приготування тіста в дві фази:

  • приготування опари;

  • приготування тіста.

Опара – це рідке несолоне тісто, яке готується шляхом розмноження дріжджів і накопичення кислотоутворюючих бактерій.

Основна задача опари – створити умови благоприємні для активізації і розмноження дріжджів. Для стимулювання розмноження дріжджів опару ставлять більш рідкою консистенцією ніж тісто. При цьому полегшується виділення СО2 діоксиду вуглецю, що утворюється, завдяки чому покращується харчування дріжджів.

Температура опари звичайно встановлюється 28 – 290С, отже нижче ніж тіста, так як оптимальна температура розмноження дріжджів нижче оптимальної температури бродіння.

Сіль поварену та іншу додаткову сировину в опару не вводять тому, що вона нейтралізує дію дріжджів.

В залежності від якості борошна і температурних умов приготування опари розрізняється по об’єму, густині і температурі.

Чому опари діляться на малі, середні і великі.

Для малої опари витрачається до 45 % борошна потрібного на виготовлення тіста. Мала опара застосовується для виготовлення хліба у літній час з сильного борошна, коли температура повітря у хлібозаводі вище +28 0С. при таких умовах бродіння опари проходить інтенсивно.

Для приготування середньої опари витрачається від 45 до 60 % борошна. Застосовується вона для приготування хліба в зимовий час, коли температура повітря на хлібозаводі + 20 0С і нижче.

На приготування великої опари витрачається більше 60 % борошна. Застосовується опара для приготування хліба з борошна, отриманого з пророщеного або морозобійного зерна, або зерна тільки що зібраного врожаю.

По густині опари діляться на густі, напівгусті, рідкі.

Для приготування густих опар на 100 кг борошна витрачається 50 – 70 л води. Застосовується вона для приготування хліба з “слабкого” солодяної або свіжого борошна.

В напівгустій опарі на 100 кг борошна витрачається 70 – 85 л води. Застосовується вона при борошні з хорошими хлібопекарськими властивостями.

В рідкій опарі на 100 кг борошна витрачається до 100 л води, застосовується при змішуваному борошні та у випадку необхідності послаблення клейковини.

По температурі опари поділяються на холодні, нормальні і теплі.

Холодні опари (26 – 270С) застосовуються при слабкому борошні і коли необхідно затримати бродіння.

Нормальні опари (28 – 290С) застосовуються при борошні з хорошими хлібопекарськимси властивостями.

Теплі опари (30 – 320С() застосовуються при солодяному борошні для швидкого наростання кислотності і при необхідності прискорення процесу бродіння.

Приготування опари

При борошні з хорошими хлібопекарськими властивостями та оптимальними температурними умовами на приготування опари витрачають половину борошна, дві треті води від загальної кількості, призначеної для приготування тіста і всі дріжджі. Попередньо підготовлені до виробництва, як сказано в попередній лекції.

Опара з борошна пшеничного сортового в більшості готується на дріжджах пресованих або сушених, а опара з борошна пшеничного обдирного на рідких дріжджах. Для приготування опари у діжу (барабан) наливають воду відповідної температури і рідкі або розведені у воді пресовані (сушені) дріжджі, потім засипають борошно та роблять заміс до однорідної маси.

Після замісу опару посипають борошном шаром 0,5 см.

Запитання: Для чого опару посипають борошном?

Відповідь: Опару посипають для того, щоб не було підсихання верхнього слою і для того, щоб стежити за ходом бродіння, так як у процесі бродіння утворюється діоксид вуглецю, який створює тріщини у слої борошна.

Після цього діжу з опарою накривають та залишають на 3 – 3,5 години для бродіння.

До кінця бродіння опари визначають її готовність.

Запитання: По яким показникам визначають готовність опари?

Відповідь: Готовність опари визначається за показниками:

  • по збільшенню об’єму

  • по стану поверхні

  • по кислотності.

Найбільшого об’єму опара досягає в кінці бродіння, коли на поверхні з’являється багато шариків, що швидко лопаються.

При досягненні найбільшого об’єму опара починає опускатися (осідати). У цей момент опара рахується готовою для замісу тіста. Подальше бродіння опари може привести до погіршення якості хліба.

Кислотність до кінця бродіння повинна бути для опари пшеничної з борошна 1-го сорту 3,5 град кислотності для опари пшеничної з обдирного борошна 7-8 град.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]