Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
organiz.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

Тема 3.3основи організації інноваційної діяльності

3.3.1 Сутність, класифікація й кодування нововведень і інновацій.

3.3.2. Організація НДОКР.

3.3.3. Аналіз і прогнозування організаційно-технічного рівня

виробництва.

3.3.4. Ефективність інноваційної діяльності.

3.3.1 Сутність, класифікація й кодування нововведень і інновацій

Інновація визначається як кінцевий результат інноваційної діяльності, що одержав втілення у вигляді нового або вдосконаленого продукту, впровадженого на ринку, нового або вдосконаленого технологічного процесу, що використовується в практичній діяльності, або в новому підході до соціальних послуг. У словнику "Науково-технічний прогрес" інновація (нововведення) трактується як результат творчої діяльності, спрямованої на розробку, створення й поширення нових видів виробів, технологій, впровадження нових організаційних форм . Інновація - використання в тій або іншій сфері суспільства результатів інтелектуальної (науково-технічної) діяльності, спрямованих на вдосконалювання процесу діяльності або його результатів .

Варто розмежовувати поняття "нововведення" і "інновація". Нововведення - оформлений результат фундаментальних, прикладних досліджень, розробок або експериментальних робіт у якій-небудь сфері діяльності щодо підвищення її ефективності. Нововведення можуть оформлятися у вигляді: відкриттів; винаходів; патентів; товарних знаків; раціоналізаторських пропозицій; документації на новий або вдосконалений продукт, технологію, управлінський або виробничий процес; організаційної, виробничої або іншої структури; ноу-хау; понять; наукових ходів або принципів. Інновація - кінцевий результат впровадження нововведення з метою Зміни об'єкта керування й одержання економічного, соціального, екологічного, науково-технічного або іншого виду ефекту.

Нововведення можуть розроблятися як для власних потреб впровадження у власному виробництві, так і для продажу. На "вході" фірми як системи будуть нововведення їхніх продавців, які можуть відразу впроваджуватися, переходячи у форму інновацій, або просто накопичуватися, чекаючи своєї години для впровадження. На "виході" фірми будуть тільки нововведення як товари. У поняття "інновація" не включаються розробка інновації, її створення, впровадження й дифузія. Ці етапи ставляться до інноваційної діяльності як процесу, результатом якого, можуть бути нововведення або інновації. Нововведення можуть бути купівельними або власної розробки, призначеними для нагромадження, продажі або впровадження в продукцію, що випускається. На сучасному етапі технологічної революції фірми прагнуть збільшувати питому вагу нововведень, реалізованих в інноваціях, що дозволяє їм підвищувати рівень монополізму в даній сфері й диктувати покупцям і конкурентам свою політику.

Класифікація нововведень і інновацій.

Ознака класифікації.

Рівень новизни нововведення

Види інновацій.

1.Радикальні (впровадження відкриттів, винаходів, патентів)

2.Ординарні (ноу-хау, раціоналізаторські пропозиції ) (рис.3.3.1.1.)

Рис.3.3.1.1 Схема класифікації

Т - товар (продукція, послуга й т.п. )

Ознака класифікації.

Стадія життєвого циклу товару (ЖЦТ), на якій впроваджується інновація або розробляється нововведення

Види інновацій.

Інновації, що впроваджуються на стадії стратегічного маркетингу, чи ж на стадії НДОКР, організаційно-технологічна підготовка виробництва, виробництво (включаючи тактичний маркетинг), сервіс, здійснюваний виготовлювачем (Рис.3.3.1.2)

Рис.3.3.1.2 Схема класифікації

Ознака класифікації.

Масштаб новизни інновації

Види інновацій.

-Інновації (нововведення) у світовому масштабі (відкриття, винаходу, патенти)

-Інновації в країні

-Інновації в галузі

-Інновації для фірми (Рис.3.3.2.3)

Рис.3.3.1.3 Схема класифікації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]