Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
organiz.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

3.2.2. Психологічний портрет особистості

У системі менеджменту особистість виступає як об'єкт і суб'єкт управління, крім, звичайно, виконавців нижчого рівня, які є тільки об'єк­тами керування. При формуванні колективів і організації їхнього функ­ціонування досить важливо вивчити працівника як особистість, його по­треби й мотиви. Тому знання методів переконання, заснованих на психо­логії й соціології особистості, допоможе менеджерам підвищити надій­ність і ефективність управління.

Психологи рекомендують при управлінні людьми дотримуватися деяких психологічних правил:

1) підтримка в підлеглих почуття самоповаги. Спочатку потрібно похва­лити підлеглого й тільки потім - давати вказівки щодо поліпшення роботи;

2) увага проблемам, а не особистостям;

3) активне використання методів підкріплення позитивних реакцій на бажані дії або негативних - на небажані. На зміну поводження людей реагувати потрібно відразу ж, тому що відстрочена реакція викликає зайву плутанину;

4) висування ясних вимог, підтримка постійного ; контакту з людьми, міцних зворотних зв'язків.

Ґрунтуючись на цих принципах, менеджер повинен домагатися від підлеглих бажаних результатів:

- наводити на думки тих, кому потрібна лише підказка;

- давати пораду тим, хто має потребу в цьому, щоб їх постійно наставляли, консультували й спонукали до дій;

- давати прямі вказівки, нагадувати про необхідність діяти некмітливим і неметким;

- у категоричній формі наказувати, наполегливо вимагати виконання від тих, хто зневажає поради, вказівки й рекомендації;

- звільняти, якщо немає іншого засобу змусити людей підкорятися, і, навпаки, заохочувати за сумлінне виконання всіх вказівок управління.

Як і з ким працювати - багато в чому залежить від особливостей ха­рактеру людей, не тільки підлеглих, але й керівників. Цей момент ме­неджер обов'язково повинен ураховувати.

На сучасному етапі розвитку менеджменту визначення психологічного портрета особистості є одне із найскладніших і найважливіших питань, вирішення якого дозволить підвищити ефективність управління персона­лом.

Основною ідеєю психології управління є постулат, що погано ставитися до людини – невигідно. При вирішенні проблем управління персоналом варто враховувати, що люди по-різному пристосовуються до життєвих умов. За здатністю адаптуватися можна виділити три типи людей: 1) з орієнтацією на сучасний момент і легкої пристосованістю до обстановки; 2) з орієнтацією на минуле, здатністю діяти в рамках твердої структури з чіткими дозволами й заборонами, правами й обов'язками; 3) з орієнтацією на майбутнє, неадекватним ситуації поведінкою, погано пристосованих до ієрархічної структури, Перший тип людей ефективніше працює при прийнятті рішень, другий – при їхній реалізації в рамках наявних структур, третій - як генератор ідей.

Кожному менеджерові важливо вміти розкривати свої внутрішні пси­хологічні резерви. Для цього потрібно вчитися пізнавати себе й інших людей, виявляти темперамент, характер, спрямованість особистості, відно­шення до діяльності й життя, до цілей і життєвих ситуацій, мати очікувану емоційну поведінку в напружених ситуаціях і міжособистісних відносинах, ділові якості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]