Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика ін.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
265.73 Кб
Скачать

Питання для державної атестації з курсу методики навчання світової літератури

  1. Розкрийте специфіку світової літератури як шкільного предмету. Визначте мету, завдання, концепцію літературної освіти України, місце предмету світової літератури в загальній концепції художньо-естетичного виховання.

  2. Назвіть і схарактеризуйте основні програмні документи шкільного курсу світової літератури (програми, концепції, державний стандарт). Назвіть причини змін у базових програмових документах, які регламентують викладання літератури в середніх навчальних закладах.

  3. Назвіть основні принципи викладання світової літератури в середній загальноосвітній школі. Поясніть значення й доцільність їхнього використання при вивченні літератури. Аргументуйте свою відповідь прикладами з власного викладацького досвіду.

  4. Схарактеризуйте основні змістові лінії вивчення світової літератури в середній школі. Наведіть приклади методичних проблем, пов’язаних із змістовими лініями у програмних документах, методичній пресі, шкільних підручниках.

  5. Доведіть методичну доцільність побудови, рівень науково-методичного та художнього матеріалу підручників із світової літератури. Презентуйте один із шкільних підручників для середньої школи.

  6. Схарактеризуйте професійні вимоги до вчителя-словесника. Перелічите види діяльності шкільного учителя літератури та висловите своє розуміння та ставлення до них.

  7. Розкрийте специфіку видів планування уроків світової літератури. Назвіть вимоги до календарно-тематичного плану. Схарактеризуйте орієнтовне планування, представлене у фахових виданнях.

  8. Визначте державні вимоги до знань та умінь учнів пропедевтичного та основного етапів вивчення світової літератури. Наведіть приклади втілення принципу наступності у вимогах до учнівських компетенцій.

  9. Представте структуру уроків різних типів. Поясніть значення і роль у навчальному процесі кожного структурного елементу. Схарактеризуйте основні вимоги до конспекту уроку.

  10. Розкрийте взаємозв’язок етапів вивчення літературного твору з навчальними ситуаціями уроку. Поясніть значення навчальних ситуацій як першоелементів уроку світової літератури.

  11. Перелічите та схарактеризуйте етапи вивчення художнього твору на уроках літератури на прикладі вивчення казки Р.Кіплінга ”Мауглі“ (5 клас).

  12. Поясніть принципи класифікацій методів викладання літератури у школі. Поясніть на прикладі вивчення повісті М.Гоголя “Шинель” (10 клас) доцільність використання різних методів навчання.

  13. Доведіть ефективність використання інтерактивних методів і прийомів на уроках світової літератури в середніх та старших класах на прикладі вивчення твору Ф.Кафка ”Перевтілення“ (11 клас)

  14. Поясніть методику проведення шкільної лекції. Наведіть приклади прийомів активізації учнів при вивченні оглядової теми “Від романтизму до реалізму” (10 клас).

  15. Поясніть доцільність використання ігрових форм на уроках світової літератури. Наведіть приклади уроків з елементами рольових або ділових ігор.

  16. Схарактеризуйте та доведіть доцільність використання різних типів уроків при вивчені світової літератури. Наведіть сучасну типологію уроків літератури. Поясніть особливості підходів до класифікації уроків літератури.

  17. Поясніть типологію та сутність інноваційних технологій. Наведіть приклади використання цих технологій при вивченні роману Сервантеса ”Дон Кіхот“ (9 клас).

  18. Поясніть специфіку комп’ютерних технологій у викладанні світової літератури. Наведіть приклади навчальних літературних програм та сутність проектних технологій при вивченні творчості Е. Хемінгуея та Г. Маркеса.

  19. Схарактеризуйте принципи організації позакласної роботи зі світової літератури в середній школі. Наведіть приклади проведення позакласних літературних заходів з власного досвіду.

  20. Назвіть характерні особливості шляхів аналізу епічного твору. Наведіть приклади послідовного та пообразного шляхів аналізу на матеріалі вивчення роману М.Булгакова ”Майстер і Маргарита“ (11 клас).

  21. Розкрийте значення та роль у навчальному процесі розвитку учнівського сприйняття літературного твору. Наведіть приклади поглиблення емоційної реакції на героя, подію, образ

  22. Визначте основні етапи аналізу епічного твору на уроках світової літератури. Продемонструйте поетапний аналіз на матеріалі вивчення роману Е.-А. Гофмана “ Крихітка Цахес, на прізвисько Ціннобер” (10 клас).

  23. Доведіть ефективність проблемності як шляху аналізу художнього твору та принципу викладання світової літератури на прикладі вивчення твору О.Уайльда ”Портрет Доріана Грея“ (10 клас).

  24. Назвіть та проаналізуйте особливості вивчення ліричних творів у середніх та старших класах. Схарактеризуйте специфіку підготовки до сприйняття й аналізу лірики ХХ століття (Р.-М. Рільке, Г. Лорка) (11 клас).

  25. Поясніть сутність компаративного принципу. Схарактеризуйте прийоми роботи із перекладом ліричного твору.

  26. Назвіть і проаналізуйте особливості вивчення драматичних творів на уроках зарубіжної літератури. Назвіть прийоми та види навчальної діяльності на прикладі вивчення п’єс В. Шекспіра (9 клас) або Г.Ібсена (11 клас).

  27. Назвіть принципи формування теоретико-літературних понять на уроках зарубіжної літератури. Наведіть приклади роботи над поняттями теорії літератури при вивченні міфів (6 клас) та балад (7 клас).

  28. Доведіть ефективність використання тестування зі світової літератури. Назвіть основні вимоги та форми до літературного тестування. Наведіть приклади використання тестів на уроках світової літератури в 5 класі при вивченні твору М. Твена ”Пригоди Тома Сойєра“.

  29. Назвіть сучасні педагогічні методи та форми викладання світової літератури. Презентуйте досвід вчителів України у впровадженні педагогічних інновацій навчання світової літератури.

  30. Схарактеризуйте сучасні педагогічні технології викладання літератури. Представте передовий досвід учителів Полтавського регіону.

14