Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мультимедіа-конспект лекцій.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.14 Mб
Скачать

3.2.2. Відмінності зображення у растровій графіці та векторній графіці.

Відмінності зображення у растровій графіці та векторній графіці видно з Рис.3.4.

Рис.3.4 Зображення символу “І” в растровій графіках.

Для відображення векторних зображень на екрані монітора або роздруковування на принтері, його необхідно перевести в растрове зображення – провести кастрування. Для цього необхідно розрахувати кожну точку на растровому зображенні.

Деколи проводиться зворотній процес – векторизація або трасування, але в загальному ця задача є неоднозначною.

3.2.3 Сфери застосування векторної графіки:

  • дизайн – при виготовленні логотипів,

  • інженерні креслення,

  • створення векторних (TrueType) шрифтів.

3.3 Фрактальна графіка

Як і у векторній графіці зображення будуються на основі формул, при цьому формулами описуються не окремі лінії та фігури, а цілі фрагменти зображень чи навіть все зображення в цілому. Причому зображення не обов’язково повинно складатися із якихось геометричних фігур, а лише включати такі об’єкти, які, для прикладу, дерева, поверхню води, гори, небо та багато інш.

На сьогодні вже розроблені технології за якими можна синтезувати коефіцієнти фрактала довільної складності і відтворювати довільну картинку (фотографію, яка надзвичайно близька до оригіналу.

Т.ч. фрактальна графіка займає проміжне місце між растровою та векторною графікою.

Фрактальна графіка не замінима при генеруванні штучної поверхні хмар, моря, гір і т.п. Ці можливості фрактальної графіки блискуче продемонстровано в графічних редакторах, зокрема, в редакторі фрактальної графіки Bryce 5.0. На основі фрактальної графіки працює, як вважають, кращий інструмент комп’ютерного художника - Corel Pointer. [7].

Формати графічних файлів

Формати графічних файлів – це набір методів, правил, призначених для представлення, зберігання, обробки й розповсюдження зображень, наданих у цифровій формі[8].

3.3.1 Растрові формати

Windows BitMaP (.bmp) – формати файлів растрових зображень, розроблений Microsoft. Використовується в основному Windows на комп’ютерах з процесорами Intel та сумісними з ними. Підтримується багатьма аплікаціями. Підтримує 256 кольорів, 16 – розрядні (RGB555) та 24 – розрядні кольори. Розмір зображення не обмежений. Підтримується метод стиснення RLE (Run-Length Encoding – метод стиснення файлів, при якому послідовна версія однакових елементів замінюється на два символи: елемент та число його повторів), що є методом стиснення без втрат. В результаті отримуються файли великих розмірів. Це зручний формат для обміну даними між різними аплікаціями Windows, але застосовувати його в мультимедіа аплікаціях не рекомендується.

Растрові формати відрізняються між собою колірними моделями, методами стиснення (ущільнення), порядком розташування байтів та бітів, максимально допустимим розміром зображення, шарами різних типів, наявністю каналу прозорості (Alpha – каналу), можливістю здійснювати анімацію, можливістю прогресивного методу відтворення тощо.

Як було зазначено, одним із недоліків растрових зображень є великий їхній об’єм, і запис пов'язаний із великими витратами пам’яті. Щоб зменшити вплив вказаного недоліку використовують стиснення інформації.