Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мультимедіа-конспект лекцій.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.14 Mб
Скачать
    1. Апаратне забезпечення мультимедіа

      1. Комп’ютерні платформи

В сучасному комп’ютерному світі існує досить багато різних комп’ютерних платформ. Але в сфері мультимедіа основними на сьогодні є двві: Wintel i Mac.

Wintel. Комп’ютери обладнані мікропроцесорами фірми Intel або сумісними з ними за системою команд та продуктивністю мікропроцесорами інших фірм (AMD, Cyrix). На них встановлюються операційна система Windows (Windows – Intel). Ця платформа на сьогодні є найпоширенішою в світі.

Mac. Це платформа персональних комп’ютерів фірми Apple – комп’ютери Macintosh. Ці комп’ютери добре пристосовані для світу мультимедіа, цифрового відео на настільних видавничих систем. Тривалий час Мас-комп’ютери значно перевищували Wintel-комп’ютери за продуктивністю, поступаючись їм в ціні, в зв’язку з чим використовувались переважно для створення продуктів мультимедіа. На сьогодні можливості обох платформ приблизно однакові, і більша кількість програмних пакетів, створених під Мас-платформу, успішно переведені на платформу Wintel.

Добавимо, що з середини 2006 р. виробництво комп’ютерів Macintosh повністю перейшло на використання процесорів Intel, що ще більш наблизило платформи Wintel та Mac.

      1. Стандарти мультимедіа рс

Для того, щоби і розробники програмного забезпечення мультимедіа, і виробники апаратних засобів грали за єдиними правилами, групою Multimedia PC Working Group (MPCWG), яка є підрозділом Асоціації видавців програмного забезпечення (Software publishers Association), були розроблені стандарти Multimedia PC (скорочено MPC). (Див. Табл. 1)

В стандартах MPC-1 i MPC-2 не передбачалось незалежних випробувань апаратури. Виробники апаратних засобів повинні були тільки підписати сертифікат про відповідність, що свідчить про задовільнення виробів цим стандартам. Вже для стандарта MPC-3 був складений спеціальний тестовий пакет, за допомогою якого виробники повинні перевірити свою апаратуру на відповідність стандарту, перш ніж вони отримають ліцензію на свій виріб.

Різні логотипи MPC ставляться також і на програмні пакети. Програмне забезпечення, розраховане на системи, що задовільняє стандартам МРС-3 або МРС-4, але не навпаки.

Якщо система відповідає стандарту МРС-4, вонна здатна запустити довільну мультимедіааплікацію. Але якщо необхідно займатись розробкою мультимедіа, вимоги до комп’ютера повинні бути вищі.

      1. Сучасний мультимедіа-комп’ютер

Фірма Intel пропонує таку класифікацію персональних комп’ютерів:

  • ПК початкового рівня – володіє мінімальним набором команд найнеобхідніших функцій і доступний більшості користувачів домашній комп’ютерів. Такий ПК на сьогодні повинен відповідати, як мінімум, специфікації МРС-3.

  • ПК середнього рівні – призначений для тих кому потрібен повнофункціональний високопродуктивний комп’ютер з гнучкими можливостями, здатний виконувати

найновіші розважальні, освітні програми та аплікації для дому. В якості орієнтира

можна прийняти специфікацію МРС-4.

  • ПК класу “high-end” – система найвищого класу, яка володіє дуже широкими можливостями для роботи із засобами мультимедіа, різноманітної творчої діяльності. Якщо перші два рівня можна віднести до ПК для вітворення мультимедіа-аплікацій, то ПК цього рівні призначений в першу чергу для розробників.

Стандарт

Параметри

МРС level 1

МРС level 2

МРС level 3

МРС level 4

Рік розробки

1991

1993

1995

1998

Процесор

386SX 16 MHz

486SX 25 MHz

Pentium 75 MHz

Pentium III або AMD

Athlon 600 MHz

Оперативна пам'ять

2 MB

4..8 MB

8..12 MB

128 MB

Жорсткий диск

до 30 MB

160 MB

540 MB

13 GB

Клавіатура

101/102 клавішна клавіатура

Увід/Вивід

Аналоговий порт типу MIDI,

1-послі. 1-парале.

USB, MIDI, паралельні порти, джойстик

Дисковод

3.5” , 1.44 MB

Графічна карта (дозволяюча _____ графічних карт)

640×480

640×480

800×600

16 MB

Кількість кольорів

16

16k кольорів

16,7 млн.

CD ROM із швидкістю

150 kB/s

2× швидкісний

4× швидкісний

DVD-драйв

Звукова карта з f дискретизації

22,05 kHz

16и – розрядна

16и – розрядна з f дискретизацій 44.1 kHz з таблич. цифров синтезатором.

- в форматі MPEG-1

(рекомендується апаратна підтримка MPEG-1, підтримується синхронізований аудіо/відео потоків)

32× – розрядна

( 3D – звук)

Апаратна підтримка відтворення форматів Quick Time, AVI та MPEG-2.

Програмне забезпечення

Windows 3.x

Windows 3.x з мультимедійним розширенням

Windows 95

Windows 98/2000

Таблиця 1. Стандарти Мультимедіа PC