Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мультимедіа-конспект лекцій.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.14 Mб
Скачать

5.2 Формати файлів

  • AVI (.avi) - формат запису аудіо-відео інформації, розроблений Microsoft для операційної системи Windows. Використовує від 8 до 24 біт для кодування кольорової інформації. Швидкість компресії може змінюватись. Застосовується для запису комп’ютерної анімації.

  • FLI (.fli) - формат запису комп’ютерної анімації, розроблений для програми Autodesk Animator. Підтримується багатьма програмами для анімації. Дозволяє записувати інформацію з розділенням 320Ч200 і 8-бітним кольором. Стиснення немає, оснований на зовнішній шифрації/дешифрації, аналогічній RLE.

  • FLC (.flc) - подальший розвиток формата FLI. Розроблений для запису комп’ютерної анімації в програмі Autodesk Animator Pro. Підтримується багатьма програмами для анімації. Дозволяє записувати інформацію з розділенням 1280Ч1024 і 8-бітним кольором. Стиснення немає, оснований на зовнішній шифрації/дешифрації, аналогічній RLE.

  • MPEG (.mpg) -формат запису відеоінформації з кольоровим розділенням від 8 до 24 біт, може використовуватись для запису анімаційних файлів. Для відтворення може бути потрібна підтримка апаратної декомпресії в зв’язку з великим об’ємом обробки.

  • GIF (.gif) - формат графічних файлів. Його специфікація GIF89a передбачає можливість запису анімації. Записуючи GIF-файл у вигляді серії кодів і послідовно відображаючи їх з запрограмованими інтервалами (соті долі секунди) можна створювати прості анімаційні зображення. Застосовується в Internet для анімації невеликих зображень.

  • ShockWave (.dcr) - формат програмного модуля Macromedia Shockwave, призначеного для використання з програмами фірми Macromedia (Director, Authorware). Призначений для розповсюдження мультимедіа-проектів, створених в програмах Director і Authorware в Internet. Застосовується для створення і розповсюдження анімації.

5.3 Огляд програм для створення анімації

Autodesk Animator Pro

Дозволяє створювати двовимірну анімацію в середовищі DOS. Підтримує формат FLC. Максимальне розділення 1280Ч1024. Палітра з 256 кольорів. Не дозволяє записувати звук. Autodesk Animator Studio

Пакет для створення двохвимірної анімації в середовищі Windows. Є наступником Autodesk Animator Pro. Підтримує 24-розрядний колір. Інструменти рисування дозволяють наносити контурний рисунок та заливку на довільне готове цифрове зображення. Можна також виконувати рисунки на окремих кадрах. Містить засоби взаємодії з Adobe Photoshop, що дозволяє використовувати фільтри Photoshop як засоби зафарбовування. Може працювати із зображеннями в форматі AVI. В комплект входять бібліотеки готових фонів, анімацій і звукових кліпів. Модуль запису і редагування оцифрованого звуку дозволяє записувати музику з CD, магнітофона і мікрофона. Є засоби для синхронізації звука і відео, а також для регулювання характеристик звукової доріжки.

Adobe Photoshop

З точки зору створення комп’ютерної анімації може розглядатись як засіб створення анімаційних файлів в форматі GIF89a.

Macromedia Director

В пакеті створюється файл двохвимірної анімації DIR, який потім стискається за допомогою функції Afterbuffer і записується в форматі DCR (dynamic color rendition - динамічне відтворення кольору), який може бути відтворений в Internet за допомогою відповідного програмного модуля, що підключається до Internet Explorer’а.

Macromedia Flash 5

Потужний професійний пакет для створення двохвимірної Web-анімації. Володіє розвинутими засобами інтеграції з Macromedia Freehand, Fireworks і Generator. Має розвинуті інструменти створення графіки та анімації. Є модуль для навігації по великих проектах (Movie Explorer), який дозволяє керувати групами об’єктів сцени (текст, кнопки, зображення, сценарії дій, звуки).

Adobe LiveMotion 1.0

Пакет для створення двохвимірної Web-анімації. Дозволяє створювати векторну графіку та імпортувати її з EPS-формату. Підтримує всі популярні растрові формати. Сумісний із Adobe Photoshop та Adobe Illustrator - має засоби імпорту багатошарових робочих файлів цих пакетів (PSD і AI), причому розміщені рівні можуть перетворюватись не тільки в шари об’єктів, а і в послідовності кадрів для анімації. По закінченні роботи над статичним проектом дозволяє представити результат в растрових графічних форматах, або експортувати весь документ як Webсторінку безпосередньо в форматі HTML/JavaScript. Динамічні сцени можна зберегти як у Flashформаті (SWF), так і в якості анімованих GIF-файлів.

TriSpectivies

Пакет від фірми 3D/Eye, привабливий засобами моделювання і додатковими можливостями для видавничих систем. Для прискорення роботи в його склад включено біля 1000 об’єктів, які можна комбінувати один з одним для створення тривимірної моделі об’єкта. Має опцію, що забезпечує автоматичний перехід від каркасної моделі до результатів рендерінга, що дозволяє використовувати його для створення тривимірних сцен без 3D-акселератора.

Corel Dream 3D

Пакет, призначений в основному для ілюстративної графіки, тому засоби моделювання в ньому суттєво обмежені і він не дозволяє створювати складні об’єкти. Для створення ж об’єктів з попередньо визначених форм можна застосовувати програму-мастер. Має майстер побудови сцен з шаблонами, інструменти довільної трансформації і створення тривимірного тексту, функції з’єднання і деформування об’єктів, розширене керування освітленням і візуалізацією, а також підключення модулів незалежних виробників.

3D Studio MAX 4.0

Найвідоміший пакет для тривимірного моделювання та створення 3D-анімації. Фактично на сьогодні є стандартом для професійного створення тривимірної графіки. Має величезні можливості, але для роботи з ним потрібне спеціальне навчання.