Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
741625_F0A41_miroshnichenko_m_i_miroshnichenko.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

4. Етико-правовийаспект зороастризму

Зороастризм - давньоіранська релігія, що склалася у X— VII ст. до н. е. і набула поширення у Середній Азії. Основні постулати релігії втілені у збірнику священних книг «Аве­ста». Виникнення зороастризму пов'язують з ім'ям леген­дарного Заратустри (прибл. УШ ст. до н. е.). Позитивний сенс і мету буття Заратустра вбачав у боротьбі добра зі злом, вірячи в абсолютну перемогу добра. Цей ідеальний постулат став фундаментом вчення зороастризму.

Зороастризм виник як духовна альтернатива давнішнім традиціям Близького Сходу, для яких окрема людина була безправною, пасивною, другорядною істотою - і в Космосі, і в соціумі. Тепер вперше в історії духовної культури люд­ства проголошувалась свобода волі та вибору індивідом сво­го власного життєвого шляху, свого вибору між добром, яке персоніфікує Ахурамазда - головне божество, що уособ­лює світло, добро, істину, життя, та злом, втіленням якого є Анра-Майю - божество темряви, зла, брехні і смерті.

Заратустра, закликаючи всіх служителів Ахурамазда до взаємної любові, всепрощення, миру і злагоди, вчив, що держава покликана втілювати добро небесного царства Ахурамазда, а правитель зобов'язаний опікуватися знедо­леними і боротися зі злом.

Висновок

Політична модель суспільства Стародавнього Сходу вкладалася в просту схему: політичний лад зосереджувався в богові-цареві, його підгримували і оточували жерці-бюро- крати, які тлумачили світ за допомогою міфу, а політичний союз був початком і кінцем всього життя суспільства. Дер­жава мислилась як цілісний організм, даний самою приро­дою, як чинний орган здійснення вищих ідеалів правди і добра, яким людина зобов'язана служити, взірець найвищої реалізації моральної досконалості. Проте тут окремий ін­дивід не мислився як цінність. Найвищою цінністю була держава, очолювана правителем, який уособлював або вті­лював Бога на Землі.

На рубежі П-І тис. до н. е. спостерігається поступова деміфологізація політико-правових уявлень. На зміну при­ходить раціональне осмислення дійсності. Здійснювалося це відповідно до вимог об'єктивного розвитку суспільства. Саме в цю добу спостерігається перехід від ранніх цивілі­зацій до традиційних станово-класових суспільств Сходу. Влада поступово десакралізується, відокремлюється від власності, натомість набирає розвиток приватна ініціати­ва. Політика, як стратегія людської волі та хитрощів, від­окремлюється як самостійний чинник від релігійного культу. Людина відчуває за собою моральне право, санк­ціоноване вищими силами буття на свободу і відкриту непокору владі з її зловживаннями і несправедливим вря- дуванням. Даоси іронізують над державною службою, буддисти не визнають сакральності варнового поділу сус­пільства, зороастрійці наголошують на свободі вибору між добром і злом.

33

Відповідно спостерігаємо уже в Стародавньому Китаї чітку орієнтацію правової свідомості і політичної культури на норми природного права (книга Шу-цзин), ідея якого тільки визрівала в Стародавньому Єгипті. Основні засади природного права про природну рівність людей, право на реалізацію потреби свободи, були втілені у вченнях Зара- тустри, буддистів, даосів. Ідею договірного походження держави знаходимо у вченні Мо-цзи. Глибоке укорінення у патріархальні традиції суспільства Стародавнього Китаю сприяло формуванню тут і утвердженню ідеї патерналіст- ської природи держави на етико-моральних (конфуціанст­во) і тоталітарних (легізм) засадах.

ЕЭ Завдання для індивідуальної роботи

  1. Дайте загальну характеристику міфології як світогляду. Розкрийте зміст ідеї космоцентризму. Який вплив мала міфо­логічна свідомість на розвиток державно-правової думки в країнах Стародавнього Сходу.

  2. Дайте загальну характеристику деспотичної форми прав­ління.

  3. Дайте загальну характеристику рабовласницького типу права. Зверніться до вузівського підручника з Історії держави і права зарубіжних країн і з'ясуйте, чому рабство в країнах схід­ної деспотії традиційно вважалося справедливим. На вашу думку: чому в жодному з існуючих на той час етико-політич- них і філософських вчень не засуджувалося рабство?

  4. Хто був засновником патріархально-патерналістської концепції держави?

  5. Хто вперше в історії' державно-правової і політичної дум­ки проголосив несумісність політики й моралі?

  6. Чому державно-правова думка країн Стародавнього Сходу не торкалася питання причин виникнення держави та права?

  7. Хто першим в духовній культурі людства проголосив свободу вибору людиною свого власного життєвого шляху? Як це вплинуло на розвиток державно-правової думки тієї доби?

Література

История государства и права зарубежных стран. Ч. 1.- М., 2000.-С. 13-115.

История политических и правовых учений: древний мир - М., 1985.

История политических и правовых учений: домарксистский период-М., 1991.

История политических и правовых учений. Учебник для вузов (Под ред. Нерсесянца В.).- М., 1999 - С. 35-50.

Калінін Ю., Харьковщенко Є. Релігієзнавство. Підручник- К., 1997.-С. 42-77.

Павленко Ю. Історія світової цивілізації- К, 1996 - С. 257-296.

Философский энциклопедический словарь - М., 1983.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]