Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістер_Воловоденко.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
10.42 Mб
Скачать

139

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВОЛОДИМИРА ГНАТЮКА

ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

кафедра машинознавства

та комп’ютерної інженерії

Магістерська робота

НА ТЕМУ:

«Формування навичок роботи в adobe photoshop cs5 у майбутніх операторів комп’ютерної верстки»

(Пояснювальна записка)

Виконав:

студент групи мКТ

Воловоденко Тарас Миколайович

Науковий керівник:

д.п.н., Горбатюк Роман Михайлович

ТЕРНОПІЛЬ 2012

Зміст

Вступ ………………………………………………………………..………4

Розділ І. Особливості підготовки робітників – майбутніх операторів комп’ютерної Верстки до професійної діяльності

1.1. Стан підготовки фахівців в галузі комп’ютерних технологій у ВНЗ І-ІІ рівня акредитації ………………………………………………………..……….8

1.2. Характеристика програмного забезпечення для підготовки фахівців робітничої спеціальності «Оператор комп’ютерної верстки».………………….15

Розділ ІІ. Практичне застосування програмного забезпечення Adobe Photoshop CS5

2.1. Особливості растрової графіки як елемента роботи з об’єктами комп’ютерної верстки …………………………………………………………….32

2.2. Функціональні можливості Adobe Photosop CS 5.................................44

2.3. Обробка растрових зображень інструментальними засобами Adobe Photoshop CS 5 ………………………………………………………………….…53

Розділ ІІІ. Реалізація Adobe Photoshop у навчально-практичній підготовці оператора комп’ютерної верстки

3.1. Аналіз навчальної програми з підготовки операторів комп’ютерної верстки та умов їх реалізації ……………………………………………………..70

3.2. Методика використання програмного забезпечення для формування професійної готовності майбутніх операторів комп’ютерної верстки...…….…77

3.3. Методика організації експериментального дослідження.……………89

Висновки …………………………………………………………..……102

Список використаних джерел …………………………………104

Додатки …………………………………………………………….……108

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

ОКВ – оператор комп’ютерної верстки

ВНЗ – вищий навчальний заклад

ПК – персональний комп’ютер

ПЗ – програмне забезпечення

ПКМ – права клавіша мишки

ЛКМ – ліва клавіша мишки

ПТНЗ – професійно-технічні навчальні заклади

ПТО – професійно-технічна освіта

ЕОМ – електронна обчислювальна машина

САПР – системи автоматизованого проектування

ОС – операційна система

Вступ

В сучасних умовах розвитку суспільства вдосконалення професійної підготовки майбутніх фахівців неможливе без впровадження змін в освітній галузі. Система освіти не може стояти осторонь інноваційних процесів і технологій, тому використання програмного забезпечення у підготовці оператора комп’ютерної верстки (зокрема Adobe Photoshop CS5) є необхідною умовою під час оновлення змісту і структури навчання. Сьогодні персональний комп’ютер – предмет першої необхідності, адже діапазон його використання широкий: розваги, навчання, робота з новими програмами тощо. Цей список можна продовжити до пошуку й опрацювання інформації.

Покращення ефективності підготовки майбутнього фахівця комп’ютерної галузі актуалізує умову оновлення змісту і структури навчання. Одним із шляхів реформування сучасної освіти є використання сучасних освітніх технологій, спрямованих не тільки на засвоєння учнями нових знань і вмінь, що характерно для традиційного навчання, а найголовніше, на всебічний особистісний розвиток випускників робітничих спеціальностей.

Використання засобів сучасних інформаційних технологій у навчально-виховному процесі підвищує вимоги до професійної підготовки робітника, обсягу його знань, рівня загальної культури, технічної і комп’ютерної грамотності. Оновлення професійної підготовки майбутніх операторів комп’ютерної верстки передбачає конструювання цілісної науково-методичної системи, яка здатна реформувати його концептуальні, структурно-змістові і технологічні засади, а також покращити рівень знань, умінь і навичок [2, с.24].

У вітчизняній педагогічній літературі питання професійної підготовки фахівців комп’ютерного профілю висвітлено в працях А. Ашерова, О. Коваленко, М. Лазарєва та ін. До аналізу інноваційних технологій звертається низка науковців-дослідників: П. Галькаріт, І. Лернер, О. Пєхота, О. Леонтьєв та ін. Важливе місце серед таких технологій займає редакційно-видавничий напрям, що має значні перспективи застосування у навчальному процесі майбутніх операторів комп’ютерної верстки. Між технічною розробкою засобу передачі інформації та її використанням у навчальному процесі закладено не тільки період складних проектно-технічних розробок, свідомого оволодіння і масового використання, але і більш складний період професійного освоєння нових програм, їх можливостей та специфіки.

Виконання нових навчальних завдань потребує зміни функцій технічних і комп’ютерних засобів, нового ставлення викладачів і студентів до засвоєння техніки і технологій. Комп’ютерна грамотність є компонентом професійної компетентності, необхідною умовою ефективності професійної діяльності фахівця будь-якої галузі. Майбутньому оператору комп’ютерної верстки необхідно вміти користуватися електронними ресурсами, щоб у своїй професійній підготовці забезпечити формування елементарних навичок роботи з програмними засобами.

Професійна підготовка операторів комп’ютерної верстки у технічному коледжі ТНТУ імені І. Пулюя не забезпечується на достатньому техніко-технологічному рівні. Використання застарілого програмного забезпечення призводить до неефективної підготовки учнів ВНЗ – І-ІІ рівня акредитації.

Аналізуючи проблему професійної підготовки таких фахівців, особливу увагу звертаємо на роль і місце комп’ютерних технологій у навчальному процесі, а також більш глибоке вивчення програмних засобів, пов’язаних із створенням та редагуванням графічної інформації.

Актуальність теми магістерської роботи полягає в тому, що сучасна поліграфія – це процес підготовки і друку журналів, книг, газет, фотографій, рекламних буклетів, фотоальбомів, а також розробка і дизайн веб-сторінок та сайтів. Комп’ютерна верстка є складовим процесом поліграфічного виробництва, що забезпечує стильову і технічну єдність видання, в ході якого друковане слово отримує закінчений вигляд.

У сучасному суспільстві спостерігається тенденція зростання вимог до об’єктів верстки, як наслідок, постає питання підвищення професійної компетентності фахівців цієї галузі, зокрема використання актуального програмного забезпечення у процесі підготовки майбутніх операторів комп’ютерної верстки.

Система освіти не може стояти осторонь інноваційних процесів і технологій, тому використання програмного забезпечення у підготовці оператора комп’ютерної верстки (зокрема Adobe Photoshop CS5) стає необхідною умовою під час оновлення змісту і структури навчання.

Одним із шляхів реформування сучасної освіти є використання сучасних освітніх технологій, спрямованих не тільки на засвоєння фахівцями нових знань і вмінь, що характерно для традиційного навчання, а найголовніше, на всебічний особистісний розвиток випускників робітничих спеціальностей.

Об’єкт магістерської роботи: процес підготовки майбутніх операторів комп’ютерної верстки.

Предмет роботи: особливості формування знань умінь і навичок, оператора комп’ютерної верстки засобами графічного редактора Adobe Photoshop CS5.

Метою роботи є обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності застосування Adobe Photoshop CS5 у підготовці майбутніх операторів комп’ютерної верстки.

Гіпотеза дослідження: удосконалена методика з використання Adobe Photoshop CS5 у процесі підготовки майбутніх ОКВ, дозволить підвищити якість засвоєння знань, вмінь і навичок учнів, підвищить їх компютерну грамотність, дасть можливість розвинути відчуття дизайнерського бачення графічних об’єктів.

Завдання роботи:

  1. Проаналізувати стан дослідженості проблеми підготовки операторів комп’ютерної верстки у технічному коледжі.

  2. Огрунтувати доцільність застосування растрового графічного редактора Adobe Photoshop у підготовці операторів комп’ютерної верстки.

  3. Удосконалити методику формування професійної готовності майбутніх операторів комп’ютерної верстки із використанням засобів Adobe Photoshop.

  4. Експрериментально перевірити ефективність застосування Adobe Photoshop у процесі підготовки оператора комп’ютерної верстки.

Наукова новизна:

  • У процесі підготовки майбутнього оператора компютерної версти використано засоби растрового графічного редактора Adobe Photoshop CS5.

  • Удосконалено методику практичної підготовки операторів комп’ютерної верстки з курсу „Обробка текстової та графічної інформації” у технічному коледжі ім. І. Пулюя.

Методи дослідження:

  • Теоретичні: аналіз проблеми підготовки ОКВ; узагальнення літературних джерел і удосконалення навчально-методичного матеріалу.

  • Емпіричні: педагогічне спостереження за процесом формування навичок майбутні ОКВ; тестування учнів, з метою визначення рівня їх знань; педагогічний експеримент перевірки ефективності удосконаленої навчальної програми.

Практичне значення роботи: полягає у підвищенні фахових навичок майбутніх операторів комп’ютерної верстки у результаті використання удосконаленої методики їх підготовки.