Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістер_Воловоденко.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
10.42 Mб
Скачать

Розділ і Особливості підготовки робітників – майбутніх операторів комп’ютерної Верстки до професійної діяльності

1.1. Стан підготовки фахівців в галузі комп’ютерних технологій у внз і-іі рівня акредитації

Процес підготовки робітників комп’ютерної верстки, як один із видів навчально-виховного процесу є цілісною педагогічною системою, яка базується на системному підході. Теорія системного підходу у навчальному процесі розглядалась у працях багатьох сучасних учених [2, 3, 32]. Відповідно до основних положень цієї теорії, підготовка майбутніх фахівців розглядається як сукупність окремих елементів, що утворюють структуру системи і взаємозв’язки між собою.

В основі педагогічної системи закладено цільовий підхід, який передбачає поєднання всіх її компонентів, і спрямований на реалізацію цілей у процесі діяльності. Метою педагогічної системи в процесі підготовки майбутніх операторів комп’ютерної верстки є формування висококваліфікованих робітників цієї галузі. Враховуючи специфіку системи професійно-технічної освіти в умовах розвитку сучасних інформаційних технологій, навчальні цілі можуть змінюватися й коректуватися.

У системі професійно-технічної освіти діють професійно-технічні навчальні заклади різного типу (вищі професійні училища, центри професійно-технічної освіти, ліцеї, професійно-технічні училища), в яких понад 70 % учнів поєднують загальноосвітню і професійну підготовку. За галузевим спрямуванням специфіка ПТО досить різноманітна, зокрема: на промисловість орієнтовано 272 ПТНЗ, будівництво — 128, сферу послуг — 113, агропромисловий комплекс — 131 професійно-технічних навчальних закладів. У 2012 р. в Україні функціонує 874 навчальних закладів професійно-технічної освіти різних типів, із них 736 державних професійно-технічних навчальних закладів, 85 навчальних центри при установах виконання покарань, 53 професійно-технічних училищ, які є структурними підрозділами вищих навчальних закладів. За даними підрахунків, у 2011 році до занять приступило понад 280 тис. осіб. Обсяг замовлення роботодавцями робітників різного рівня кваліфікації на 2011/2012 навчальні роки становив понад 90 тисяч осіб [10].

У зв’язку з цим, важливою проблемою системи професійно-технічної освіти є технічне та кадрове забезпечення ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. Спостерігається дефіцит викладачів з інженерно-педагогічною освітою, які використовують у своїй професійній діяльності інформаційні технології. Навчальні заклади системи професійно-технічної освіти на сьогоднішній день недостатньо забезпечені технічними засобами навчання, які необхідні у процесі формування практичних навичок. Про це свідчать статистичні дані: лише 63 % навчальних закладів мають власні WEB-сайти, кількість ПТНЗ підключених до мережі Інтернет становить 90 %, а персональні комп’ютери використовується у співвідношенні 1:9 (один комп’ютер на 9 учнів). Це негативно впливає на професійну підготовку фахівців, зокрема тих, які здобувають робітничі професії («Оператор комп’ютерного набору», «Оператор комп’ютерної верстки», «Оператор комп’ютерного набору. Агент з організації туризму. Адміністратор», «Оператор копіювальних та розмножувальних машин», «Оператор з уведення даних в ЕОМ», «Оброблювач інформаційного матеріалу» та ін.) в галузі інформаційних технологій [1, с.76].

Важливим системо-утворюючим чинником педагогічної системи підготовки майбутніх робітників комп’ютерної верстки є досягнення професійної спрямованості загальноосвітніх і професійно-орієнтованих дисциплін. Професійна спрямованість є одним із засобів формування фахових знань, умінь і навичок та досягнення загальної мети підготовки фахівців комп’ютерної верстки.

В процесі підготовки майбутніх робітників комп’ютерна спрямованість є складовим компонентом професійної спрямованості. Це пов’язано з тим, що у професійній діяльності майбутнього фахівця комп’ютерної верстки передбачається робота з комп’ютерними та інформаційними технологіями. Оскільки суб’єкт діяльності – фахівець, то його основними характеристиками є професійна спрямованість, професійна компетентність і професійно значущі риси особистості. Професійна спрямованість, у свою чергу, містить професійний інтерес, потреби і самовизначення, які проявляються в усвідомленому бажанні майбутнього фахівця заздалегідь уявити результат своєї діяльності та оптимізувати способи його отримання (табл. 1.1).

Таблиця 1.1 – Узагальнені характеристики особистості оператора комп’ютерної верстки

Підструктура

Характеристика основних рис особистості

Способи формування

Професійний інтерес

Усвідомлене бажання заздалегідь уявити продукт і результат своєї діяльності та перевірити його шляхом практичного застосування

Проведення показових пробних занять

Професійна потреба

Усвідомлене розуміння необхідності попередньої підготовки до створення об’єктів комп’ютерної верстки, оптимізації діяльності за рахунок застосування набутих вмінь і навичок

Здійснення поетапного проектування, виконання завдань, роз’яснення, переконання, демонстрація

Продовження таблиці 1.1

Професійне самовизна-чення

Пошук шляхів побудови власної системи, подолання суперечностей між потребою здобути авторитет і нестачею технічних компетенцій

Розвиток працьовитості, комунікабельності, самосвідомості, самоаналізу через передання певних завдань із відповідними коментарями.

Професійні вимоги до особистості

Працьовитість, комунікабельність, здатність до самооцінки і самоаналізу, пізнавальний інтерес

Розвиток пізнавального інтересу шляхом вирішення комплексу проблемних завдань. Обговорення результатів проведення занять, написання творчих робіт, рефератів з наступним обговоренням. Самооцінка власної діяльності на практиці

За нашими переконаннями, професійна спрямованість – це властивість навчального процесу, яка полягає в цілеспрямованому формуванні в суб’єктів навчання (учнів, студентів) професійних знань, умінь і навичок у процесі вивчення професійно-орієнтованих дисциплін. Як одна з властивостей навчального процесу, професійна спрямованість орієнтована на досягнення основної мети будь-якої навчальної дисципліни, що накладає обмеження на сформовані професійні знання, вміння і навички. Вони є специфічні для кожної дисципліни, визначаються її цілями, змістом, засобами та формами навчання.

Низка авторів у своїх дослідженнях стверджують, що професійна спрямованість є однією з умов підвищення ефективності навчального процесу на основі таких чинників [1, 7, 9]:

  • мотивації до навчання;

  • активізації навчальної діяльності учнів I-II курсів до вивчення загальноосвітніх дисциплін;

  • стимулювання навчальної активності учнів. У цьому випадку доцільно використовувати завдання, що мають прикладний і професійно-орієнтований характер;

  • вимог, що висуваються до практичної діяльності учнів;

  • ставлення до обраної спеціальності;

  • створення нетипових ситуацій, коли поставлена проблема є вагомою для суб’єкта навчання;

  • підвищити якість підготовки майбутніх фахівців можна шляхом подолання вузько предметного підходу;

  • підготовка учнів у ВНЗ І-ІІ рівня акредитації має бути спрямована на набуття комп’ютерних знань, пов’язаних із майбутньою професійною діяльністю;

  • формування професійних умінь;

  • комп’ютерна підготовка має орієнтуватися на набуття ним професійних компетентностей, пов’язаних із майбутньою діяльністю [8].

На нашу думку, професійна спрямованість є специфічною формою пізнання об’єктивної дійсності, орієнтованою на оволодіння майбутніми фахівцями комп’ютерної верстки системою знань з професійно-орієнтованих дисциплін, умінь та навичок їх практично застосовувати в ситуаціях, наближених до реальних умов професійної діяльності.

Ефективність професійної підготовки майбутніх робітників можна підвищити шляхом професійної спрямованості всіх компонентів педагогічної системи. Аналіз результатів наукових досліджень свідчить про позитивний вплив професійної спрямованості загальноосвітніх і професійно-орієнтованих дисциплін, які вивчаються за допомогою засобів інформаційних технологій.

У нашому дослідженні під дисциплінами, що вивчаються за допомогою засобів інформаційних технологій навчання, будемо розуміти комплекс дисциплін, які формують кваліфікованого фахівця у системі професійно-технічної освіти. Такі дисципліни входять до професійної підготовки й, відповідно, мають можливості для реалізації професійної спрямованості навчального процесу.

Професійна спрямованість навчального процесу орієнтована на досягнення професійних компетенцій у процесі вивчення професійно-орієнтованих дисциплін. Оскільки професійна спрямованість загальноосвітніх і професійно-орієнтованих дисциплін на основі інформаційних технологій передбачає застосування у навчальному процесі комп’ютерних засобів і програмного забезпечення, вважаємо за доцільне визначити необхідне коло сформованих професійних компетентностей. Тому цілі, зміст, засоби й форми вивчення дисциплін, що формують майбутнього фахівця, спрямовані на оволодіння засобами інформаційних технологій; сформовані професійні знання, вміння і навички мають орієнтуватися на застосування інформаційних технологій у навчальному процесі. На основі професійної спрямованості навчального процесу у майбутніх робітників комп’ютерної верстки можуть формуватися професійні знання, уміння і навички на базі інформаційних технологій. Під засобами інформаційних технологій розуміємо комп’ютерну техніку (персональні комп’ютери, периферійні засоби, комп’ютерні мережі, апаратне забезпечення); комп’ютерні технології (сукупність комп’ютерних засобів і програмного забезпечення); прикладне програмне забезпечення (створення та використання).

Фахівець, який прагне підвищити якість опанування дисципліною, неминуче приходить до необхідності і доцільності застосування комп’ютерної техніки та відповідних технологій навчання у своїй діяльності. Виходячи з особливостей професійної діяльності, випускники ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації повинні вміти застосовувати засоби інформаційних технологій у професійній діяльності.

У літературних джерелах розглянуто низку питань щодо застосування засобів інформаційних технологій в професійній діяльності, зокрема:

  • формування вмінь вільно використовувати персональні комп’ютери має стати необхідним компонентом процесу підготовки фахівців, оскільки це поліпшує практичну спрямованість результатів навчання;

  • одним із компонентів підготовки майбутніх робітників комп’ютерної верстки є оволодіння програмним забезпеченням;

  • одним із рівнів «комп’ютерної грамотності» є готовність ви­користовувати ЕОМ у своїй професійній діяльності.

На нашу думку, підготовка майбутніх фахівців в галузі комп’ютерної верстки повинна супроводжуватися широким залученням у навчальний процес сучасних інформаційних технологій, здатних інтенсифікувати й актуалізувати діяльність учнів. Такий підхід забезпечить професійну гнучкість майбутніх операторів комп’ютерної верстки до професійної діяльності, створить їм передумови професійного розвитку і можливість конкурувати на ринку праці.

Наведена вище інформація дозволяє стверджувати, що засоби інформаційних технологій можуть застосовуватися практично в усіх видах діяльності фахівців професійно-технічної освіти. Таким чином, використовуючи у навчальному процесі інформаційні технології, ми зможемо підготувати кваліфікованого фахівця комп’ютерної верстки, здатного послуговуватися у своїй професійній діяльності засобами інформаційних технологій. Однак результати досліджень свідчать про те, що протягом останніх двох десятиліть спостерігається відносно низький рівень застосування засобів інформаційних технологій у професійній підготовці. Зазвичай такі засоби використовуються в документоведенні, для інформаційної підтримки та створення навчальних систем. Важливим чинником, що стримує застосування інформаційних технологій, є «неготовність» значної частини педагогічних працівників, як результат «неготовність» майбутніх фахівців до їх використання. Під «готовністю» майбутнього фахівця комп’ютерної верстки до професійної діяльності ми розуміємо таку властивість, яка передбачає сформованість професіоналізму на основі розвинутої мотивації до оволодіння фаховими компетентностями. Тобто, знати коли застосовувати, вміти застосовувати й бути готовими застосовувати засоби інформаційних технологій у процесі професійної діяльності. Для професійної освіти особливе значення має «готовність» майбутніх робітників застосовувати інформаційні технології.

Підвищити готовність ОКВ до професійної діяльності можна шляхом чіткої організації навчального процесу, де визначальну роль відіграватимуть інформаційні технології і прикладне програмне забезпечення. Під час навчання у ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації учні мають змогу оволодівати інформаційними технологіями, оцінювати їх, набувати відповідних знань, умінь і навичок. Професійна спрямованість загальноосвітніх і професійно-орієнтованих дисциплін дає змогу підготувати кваліфікованого фахівця комп’ютерної верстки, «готового» використовувати у своїй майбутній професійній діяльності інформаційні технології.