Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda (1).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
805.38 Кб
Скачать

3.4. Використання internet в бізнесі та управлінні

При огляді інформаційних технологій забезпечення управлінської діяльності не можна оминути стороною Інтернет, який став найбільшою мережею обміну інформацією і охоплює цілий світ. На даний момент Інтернет у своїй роботі використовують майже 100% світових компаній.

Мережа Internet почала бурхливо розвиватися на початку 1990-х років. Ділові люди дуже швидко оцінили можливості, що надаються новою інформаційною технологією. Комп'ютерний ринок пережив наплив нового програмного і апаратного забезпечення, призначеного для Internet.

Слід зазначити, що Інтернет є децентралізованою структурою. В світі немає центрального органу, що управляє, чи стежить за розміщуваною в Internet інформацією. Цю роль виконують різні підключені до Internet мережі, які і визначають, яка інформація в ній розміщуватиметься і як вона передаватиметься. Така повністю розподілена структура робить Internet дуже гнучкою системою і надає можливість підтримувати необмежену кількість користувачів.

Інтернет цікавий для бізнесу тим, що пропонує величезну кількість сервісів, які дозволяють обмінюватися повідомленнями, файлами, влаштовувати відео та голосові конференції тощо.

Сервіси, доступні в Інтернет, доволі важко класифікувати. Основна причина – унікальність кожного сервісу й одночасна невідокремлюваність його від інших. Кожен сервіс характеризується властивостями, частина яких об’єднує його з однією групою сервісів, а інша частина з іншою групою.

Відносно популярною класифікацією сервісів Інтернет є такий розподіл: інтерактивні, прямі і відкладеного читання. Ці групи об’єднують сервіси за великою кількістю ознак.

Сервіси відкладеного читання характеризуються тим, що процес розсилки та отримання інформації можуть бути доволі сильно розділені в часі (наприклад електронна пошта). Сервіси прямого звертання характерні тим, що інформація до запиту повертається негайно. Однак від одержувача інформації не потребується негайної реакції. Сервіси, яким потрібна негайна реакція на отриману інформацію, тобто інформація, що отримується є, по суті справи, запитом, відносяться до інтерактивних сервісів.

Розгляне більш детально окремі з доступних сервісів:

Електронна пошта (E-mail) – перший з сервісів Інтернет, найбільш поширений і ефективний. Електронна пошта – типовий сервіс відкладеного читання (off-line). Ви посилаєте Ваше повідомлення, як правило у вигляді звичайного тексту, адресат отримує його на свій комп’ютер через якийсь, можливо досить тривалий проміжок часу, і читає Ваше повідомлення тоді, коли йому буде зручно. E-mail дуже схожий на звичайну паперову пошту, володіючи тими ж позитивними і негативними сторонами.

Мережеві новини Usenet або, як їх прийнято називати в російських мережах, телеконференції – це, мабуть, другий по поширеності сервіс Інтернет. Якщо електронна пошта передає повідомлення за принципом "від одного – одному", то мережеві новини передають повідомлення "від одного – багатьом". Механізм передачі кожного повідомлення схожий на передачу чуток: кожен вузол мережі, що дізнався щось нове (тобто що отримав нові повідомлення), передає новину всім наближеним вузлам, тобто всім тим вузлам, з якими він обмінюється новинами. Таким чином, послане Вами повідомлення розповсюджується, багато разів дублюючись у мережі, досягаючи за досить короткий терміни всіх учасників телеконференцій Usenet у всьому світі.

FTP – передача файлів. Ще один широко поширений сервіс Інтернет. Українського перекладу цього слова, взагалі кажучи, немає, і його так і називають у розмові – "ефтіпі". Розшифровується ця абревіатура як протокол передачі файлів, але при розгляді FTP як сервісу Інтернет мається на увазі не просто протокол, але саме сервіс – доступ до файлів у файлових архівах. Взагалі кажучи, FTP – стандартна програма, що працює за протоколом TCP, що завжди постачається з операційною системою. Її першочергове призначення – передача файлів між різними комп’ютерами, працюючими в мережах TCP/IP: на одному з комп’ютерів працює програма-сервер, на другому користувач запускає програму-клієнта, яка сполучається з сервером і передає або отримує по протоколу FTP файли.

Система пошуку файлів Archie. Archie – це не самостійний сервіс, а сервіс, що полегшує роботу з серверами anonymous FTP, що забезпечує пошук файлів на таких серверах. Сервери Archie "пам’ятають" списки усіх файлів на багатьох серверах anonymous FTP, і по Вашому запиту можуть шукати потрібний Вам файл за ім’ям або за частиною його імені. Ви задаєте шаблон для пошуку, вказуєте характеристики пошуку й отримуєте список імен серверів і місць розташування файлів на них, що задовольняють Вашому запиту.

Система гіпермедіа WWW (World Wide Web – всесвітня павутина) — найпопулярніший сервіс Інтернет на сьогодні, самий зручний засіб роботи з інформацією. WWW працює за принципом клієнт-сервер, точніше, клієнт-сервери: існує безліч серверів, які за запитом клієнта повертають йому гіпертекстовий документ – документ, що складається з частин з різноманітним представленням інформації (текст, звук, графіка, трьохвимірні об’єкти тощо), у якому кожний елемент може бути посиланням на інший документ або його частину. Програмні засоби WWW є універсальними для різних сервісів Інтернет, а сама інформаційна система WWW відіграє інтегруючу роль.

Зовнішній вигляд документа на екрані користувача визначається навігатором – якщо Ви працюєте з різними терміналами, то в кожному випадку документ буде виглядати по-своєму, але структура його залишиться незмінною, оскільки вона задана форматом html. Імена файлів у форматі html звичайно закінчуються на html.

Адреса будь-якої веб-сторінки в Інтернет задається за допомогою URL (uniform resource locator, універсальний покажчик на ресурс). Для передачі даних використовується спеціалізований протокол – http (hypertext transfer protocol, протокол передачі гіпертексту). Це назва протоколу, за яким взаємодіють клієнт і сервер WWW.

Про використання Інтернет в приватному житті та в бізнесі написано величезну кількість книжок, видано статей в журналах і газетах, проте у всіх них є одна характерна особливість – часто вони описують технології які вже умовно «застарілі», адже по динаміці розвитку з Інтернет не може зрівнятися більше ніякий технологічний та інформаційний процес у світі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]