Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda (1).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
805.38 Кб
Скачать

1.2. Сутність та принципи автоматизації управління

Процеси проектування і побудови нових об’єктів, введення в дію нових потужностей за умови існування інформаційних систем можуть заздалегідь моделюватися, що дозволятиме вибирати оптимальні шляхи розв’язання поставлених задач. Процеси планування, управління фінансами, обліку витрат і результатів господарської діяльності за допомогою інформаційних систем можуть досягати оптимальних параметрів функціонування та розкривають можливості задіяних підрозділів для якіснішого аналізу їх функціонування. Всі ці процеси пов’язуються між собою в єдине інтегроване ціле і спрямовуються на виконання задач основної діяльності організації. Такий підхід дозволяє в діалоговому режимі здійснювати автоматизоване розв’язання задач планування, аналізу, обліку, контролю і оперативного управління. При цьому ефективно організований діалог дозволяє непрограмуючим користувачам самостійно вирішувати інформаційно-логічні та розрахункові задачі.

Автоматизація управлінської діяльності відповідно може розглядатися як один з перспективних шляхів розвитку системи управління підприємством. Розглянемо більш детально в чому полягає сутність процесу автоматизації, так які переваги йе процес надає підприємству в конкурентному середовищі.

Основні цілі виконання автоматизації діяльності підприємства наступні:

  1. Збір, обробка, зберігання і представлення даних про діяльність організації і зовнішнє середовище у вигляді, зручному для аналізу і використання при ухваленні управлінських рішень.

  2. Автоматизація виконання операцій (технологічних операцій) бізнесу, що становлять цільову діяльність організації.

  3. Автоматизація процесів, що забезпечують виконання основної діяльності.

Загалом розрізняють повну (комплексної) та часткову автоматизацію діяльності підприємства. При чому рішення про впровадження тієї чи іншої системи приймає керівництво, що дозволяє досягнути більшої гнучкості в питаннях перебудови бізнес-процесів та дасть змогу контролювати витрати на автоматизацію.

Сам процес автоматизації управління підприємства є орієнтованим на кінцевих споживачів ції системи. "Споживачі" системи (або компонентів системи) автоматизації - це цільові групи користувачів, тобто люди, найбільш зацікавлені в результатах роботи системи. Таких груп дві:

  1. Керівники організації (вище керівництво і менеджери середньої ланки), яким система необхідна для отримання зведеної структурованої картини діяльності організації, без якої неможливо ухвалювати раціональні управлінські рішення;

  2. Виконавці, щоденна праця яких стає легшою і ефективнішою після впровадження системи.

Автоматизована система управління покликана полегшити процес прийняття управлінських рішень. Для вирішення цієї основної задачі вона повинна бути здатною виконувати певне коло завдань.

Завдання, які вирішуються програмним забезпеченням для автоматизації організації

  1. Виконання облікових функцій. Система (системи) призначена для отримання зведеної картини фінансово-господарської діяльності організації. Основні виконувані завдання:

    • автоматизація бухгалтерії;

    • автоматизація управлінського обліку;

    • отримання даних по виконанню планів організації (планів заходів і бюджету).

  2. Виконання завдань, пов'язаних з підготовкою і обробкою документів. Програмні продукти, призначені для роботи з документами - текстові процесори, електронні таблиці і т.д. Звичайно, використовується стандартний MS Office (або його аналоги).

  3. Програми для автоматизації документообігу.

  4. Засоби автоматизації технологічних процесів, зокрема, офісних процесів обробки документів: різні прикладні програми для виконання операцій над документами, наприклад, обробка великих об'ємів текстів для отримання зручних для роботи анотацій.

Далі під автоматизацією розуміється установка систем автоматизації обліку фінансово-господарської діяльності організації. Решта компонентів автоматизації діяльності організації не розглядається.

З самого початку широкого використання комп'ютерів для автоматизації діяльності організацій склався і до недавнього часу вважався за єдино можливий "традиційний" підхід до побудови автоматизованих систем. Цей підхід заснований на автоматизації діяльності організації за принципом "від низу до верху".

Основними етапами традиційної роботи над проектом автоматизації є:

  1. Проведення обстеження з метою опису бізнес-процесів організації.

  2. Розробка технічного завдання на систему автоматизації.

  3. Розробка технічного проекту системи.

  4. Розробка системи (іноді звана настройкою).

  5. Різні стадії і етапи впровадження, дослідної і промислової експлуатації.

  6. Виконання доопрацювань відповідно до потреб організації, що змінилися.

Останнім часом поряд з традиційним щораз більшого розповсюдження набуває підхід до автоматизації, який отримав назву «згори до низу».

Нові Можливості: Автоматизація Підприємства За Допомогою Адаптивних Інноваційних Систем. Адаптивні інноваційні системи (adaptive innovations) - це термін, який використовується для позначення систем, елементи яких володіють здатністю саморегулювання відповідно до змін зовнішніх для системи умов. Звичайно, цей термін використовується для опису моделей телекомунікаційних систем, окремі компоненти яких адаптуються до зовнішніх умов, але при цьому об'єднані засобами комунікації в єдину систему. Кожен компонент системи може розвиватися самостійно, але при цьому не порушуються системні зв'язки. Така система стійка і в той же час гнучка, оскільки зміна зовнішніх (або внутрішніх) умов впливає на окремі компоненти, а не на систему в цілому. До недавнього часу не існувало програмних корпоративних систем автоматизації, які також можна було б віднести до класу адаптивних інноваційних систем. В даний час такі системи з'явилися - це так звані системи-конструктори. Істотною перевагою систем-конструкторів перед "жорсткими" системами є не те, що вони настроюються відповідно до сьогоднішніх вимог організації ("жорсткі" системи теж мають широкий діапазон можливих настройок), а те, що системи-конструктори можуть перенастроюватися для виконання завдань організації, що змінилися, в робочому режимі. Перенастроювання окремих компонентів системи-конструктора не впливає на працездатність системи в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]