Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda (1).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
805.38 Кб
Скачать

4.2. Типова структура арм

АРМ складається з трьох основних компонентів: навчальної системи, комплексу програмних продуктів з обробки інформації і сервісних засобів.

Навчальна система включає в себе: інтегрований рядок підказок, систему закладок, покажчиків та довідок, вбудовану система прикладів, гіпертекстову систему документації, що включає довідник користувача і програміста, систему контролю і виявлення помилок.

Комплекс програмних продуктів для обробки інформації включає в себе:

  • для пакетного режиму: засоби введення інформації з дискет, сканера, по каналах зв'язку (комп'ютерний зв'язок, модемний зв'язок), автоматизовані розрахунки, обробку даних, виведення даних на друк, формування архівів за звітний період.

  • для діалогового режиму: засоби введення інформації з клавіатури, обробку інформації в реальному часі, виписку документів із завантаженням бази, виведення даних за запитом на принтер, екран, у файл, роботу з архівами.

Сервісні засоби для налаштування АРМ включають: засоби налаштування реквізитів, ергономічного забезпечення екранних форм, налаштування кольору і звуку, візитної картки підприємства, установки системи доступу до даних, налаштування алгоритмів розрахунків, налаштування таблиць, налаштування пристроїв (принтер, модем, сканер), календаря підготовки та складання звітності.

Більш спрощено структуру АРМ можна представити у вигляді двох основних частин – функціональної та забезпечуючої (сервісної).

Функціональна частина визначає зміст конкретного АРМ і включає опис сукупності взаємозв'язаних завдань, що відображають особливості функцій діяльності користувача, що автоматизуються.

У основі розробки функціонального забезпечення лежать вимоги користувача до АРМ і його функціональна специфікація, що включає опис вхідної і вихідної інформації, засобів і методів досягнення достовірності і якості інформації, вживаних носіїв, інтерфейсів зв'язку. Звичайно сюди ж відносяться описи засобів захисту від несанкціонованого доступу, відновлення системи в збійних ситуаціях, управління в нестандартних випадках.

Забезпечуюча частина включає традиційні види забезпечення: інформаційне, програмне, технічне, технологічне та інші.

Інформаційне забезпечення включає опис організації інформаційної бази, регламентує інформаційні зв'язки зумовлює склад і зміст всієї системи інформаційного відображення.

Програмне забезпечення АРМ підрозділяється на загальне і функціональне. Загальне програмне забезпечення поставляється в комплекті з ПЕОМ і включає операційні системи, прикладні програми, що розширюють можливості операційних систем, програмні засоби діалогу та інші. Загальне ПЗ призначено для управління роботою процесора, організації доступу до пам'яті периферійним пристроям, запуску і управління процесором виконання прикладних програм, забезпечення виконання програм на мовах високого рівня. Функціональне програмне забезпечення призначене для автоматизації вирішення функціональних задач, включає універсальні програми і функціональні пакети. При проектуванні цих програмних засобів необхідно дотримуватися принципів орієнтації розробки на конкретного користувача. Сукупність вимог до програмного і технічного забезпечення відображається на безлічі функцій користувача, і це дозволяє вирішувати проблему професійної орієнтації на користувача.

Технічне забезпечення АРМ – це комплекс технічних засобів обробки інформації на базі ЕОМ призначений для автоматизації функцій фахівця в наочній і проблемній областях його професійних інтересів.

У системах АРМ інформаційна база (ІБ) організована у вигляді файлів або бази даних. Файл створюється, як правило, для вирішення одного або кількох інформаційних взаємопов'язаних завдань; бази даних — для багатьох завдань при реалізації функцій управління (планування, прогнозування, облік, аналіз, оперативне управління та ін.). Відповідно виникає потреба в забезпечені спільного доступу до інформаційних ресурсів усіх працівників. Ця задача зазвичай вирішується за допомогою комп’ютерних мереж. АРМ може функціонувати в різних типах локальних обчислювальних мереж.

Виділяють кілька основних способів організації таких мереж. По-перше визначають тип мережі, яка буде використовуватися – ієрархічна чи локальна мережа без централізованого управління та її топологію (зіркоподібна, радіально-кільцева, шинна чи комбінована).

В ієрархічній мережі АРМ розрізняють за рівнем ієрархії та статусу. На кожному рівні обробляють повідомлення (транзакції) і в разі потреби передають вищим рівням.

У локальній обчислювальній мережі з кільцевою конфігурацією АРМ об'єднані між собою через загальну шину (рис. 4.1).

Рис. 4.1. Кільцева конфігурація системи АРМ

Між АРМ з допомогою спеціального алгоритму відбувається обмін транзакціями із зазначенням адреси одержувача даних та іншої інформації. Кожна ПЕОМ локальної обчислювальної мережі АРМ має свою адресу. На основі передавання транзакцій між АРМ кільцевої обчислювальної мережі з кільцевою конфігурацією здійснюється обмін фрагментами баз даних і результативною інформацією. Відмова будь-якого АРМ не впливає на роботу системи. Кільцеву конфігурацію РСОД АРМ використовують при невеликих інформаційних обмінах.

При зіркоподібній конфігурації мережі одне з АРМ створює центр зірки - центральний АРМ (зазвичай виконується на сервері), який зв'язаний з рештою АРМ, підпорядкованих йому (рис. 4.2).

Рис. 4.2. Зіркоподібна конфігурація системи АРМ

Центральний АРМ локальної обчислювальної мережі забезпечує введення центральної бази даних, а також відключення решти АРМ. Наприклад, на робочих місцях менеджерів, економістів, бухгалтерів здійснюється створення й первинна обробка даних з подальшим передаванням їх по каналах зв'язку на сервер для зберігання торговельно-економічної інформації та розв'язування функціональних завдань.

При виконанні запиту на виведення певного документа сервер вибирає необхідний фрагмент бази даних і передає його, відповідно до АРМ, для подальшої обробки. Після закінчення формування машинограми результати обробки передають від АРМ менеджера, економіста, бухгалтера на сервер для коригування стану бази даних.

Зіркоподібна локальна мережа може бути фрагментом ієрархічної мережі обробки даних. При цьому центральне АРМ і АРМ-сателіти розглядають як окремі рівні ієрархії.

У багатьох випадках при обробці великого обсягу інформації можлива організація комбінованої локальної обчис-лювальної мережі, коли функціональні АРМ можуть входити в систему з певною структурною організацією, наприклад комбінована конфігурація системи АРМ з елементами кільцевої та ієрархічної структур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]