Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи менеджменту.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Рекомендована література

    1. Гірняк О.М., Лазановський П.П. Менеджмент: теоретичні основи і практикум: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. – К.:”Магнолія плюс”, Львів: “Новий світ - 2000”, 2003. – 336 с.

    2. Гріфін Р., Яцура В. Основи менеджменту: Підручник/ Наук. ред. В Яцура, Д. Олесневич. – Львів: БаК,2001. – 624 с.

    3. Діденко В.М. Менеджмент: Підручник. – К.: Кондор, 2008. – 584 с.

    4. Бесєдін М.О., Нагаєв В.М. Основи менеджменту: оцінно-ситуаційний підхід (модульний варіант): Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. - 496 с.

    5. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навчальний посібник. – 2-е вид. доп. і перероб. – Львів: Національний університет «Львівська політехніка». – «Інтелект-Захід». – 2003. – 352 с.

    6. Кашалов Р.Р. Курс практической психологии, или как научиться работать и добиваться успеха: Учебное пособие для высшего управленческого персонала. – М.: АСТ – ПРЕСС КНИГА, 2005. – 448 с.

    7. Ладанов Н.Д. Практический менеджмент: Пособие для руководителей и предприятий. – М.: Комерческая фирма “Яика”, 1992.

    8. Лукашевич Н.П. Самоменеджмент. Теория и практика. Учебник. – Киев Ника-Центр. – 2007 – с.344.

    9. Сухарський В.С. Менеджмент: теорія, методологія, практика. Монографія. – Тернопіль: Астон, 2002. - 416 с.

    10. Тимошенко И.И., Соснин А.С. Менеджер организации: Учеб. пособие для менеджера. – К.: Изд-во Европ. ун-та, 2001. – 350 с.

Тема 15. Відповідальність та етика в менеджменті Логіка викладення матеріалу

1. Сутність відповідальності та етики в менеджменті

2. Зміст соціальної та юридичної відповідальності

3. Сутність та формування етичної поведінки

1. Сутність відповідальності та етики в менеджменті

За останні роки особливо актуальним для менеджерів стало етичне та соціальне середовище. Однією з найважливіших характеристик керівника є відповідальність за доручену справу. В менеджменті виділяють кілька видів відповідальності: економічна, соціальна, юридична та етична. Будь-яка комерційна організація насамперед є основним економічним осередком суспільства, що несе відповідальність за виробництво необхідних йому товарів і послуг та максимізацію прибутку акціонерів. Тобто економічна відповідальність зводиться винятково до максимізації прибутку (діяльність підприємства повинна підпорядковуватись одержанню прибутку, а її єдина місія полягає у його підвищенні).

Відповідальність – це категорія етики, яка характеризує особистість з точки зору виконання нею моральних вимог, що ставляться суспільством і одночасно виражають ступінь участі особистості і соціальних груп як у їх власному моральному вдосконаленні, так і в удосконаленні суспільних відносин.

Відповідальність означає обов’язок давати звіт за свої дії. Обов’язок є вагомим чинником за своїм впливом на поведінку менеджера. Усвідомлення відповідальності змушує його перш ніж діяти, зробити все, щоб бути вичерпно інформованим, віднайти найбільші зрілі наступні кроки, зважити всі «за» і «проти» і, нарешті, в процесі самих дій суворо дотримуватися правил ефективного адміністрування. Відповідальність охоплює широке коло питань:

- чи в змозі людина взагалі виконувати вимоги, які до неї ставляться;

- наскільки правильно вона їх розуміє та інтерпретує;

- наскільки широкими є її творчі здібності;

- в якій мірі повинна людина відповідати за одержані результати, можливі негативні наслідки своєї діяльності.

Етика – це особисті переконання про те, правильні чи неправильні поведінка, дії або рішення. Етичну поведінку завжди цінують, вона, здебільшого, узгоджується з загальноприйнятими соціальними нормами. Неетична поведінка – це поведінка, яка суперечить загальноприйнятим соціальним нормам.

Етика менеджера є стандартом поведінки, яка спрямовує окремих менеджерів у їхній роботі. Одна з важливих складових етики менеджера – трактування працівників організацією. Ця ділянка охоплює приймання на роботу і звільнення, зарплатню та умови праці, право працівника на усамітнення і повагу.

Багато етичних проблем виникає з того, як працівники ставляться до своєї організації, особливо щодо конфліктів інтересів, секретності, чесності та конфіденційності. Конфлікт інтересів виникає тоді, коли ухвалюють рішення потенційно на користь певної людини і на можливу шкоду для організації. Етику менеджера потрібно інтерпретувати з позицій політики організації. Наприклад, у деяких організаціях є практика, що люди дозволяють собі порушувати правила і звертають мало уваги на етику поведінки. Однак є й такі, де правила поведінки і культура організації передбачають жорстке дотримання етичних норм. Якщо керівництво ніколи не піддає сумніву свою власну етичну поведінку, і якщо ніхто не наважується критикувати його дії, то ймовірність загострення етичних проблем у цій організації значно зростає.

Етика менеджера має принципове значення у стосунках між фірмами, а також між їхніми працівниками та іншими економічними суб’єктами, до яких належать конкуренти, споживачі, акціонери, постачальники, дилери і профспілки. Ці економічні зв’язки, що теж можуть бути предметом етичних суперечностей, включають рекламу та просування на ринку, розголошення фінансового стану, замовлення та купівлю, відвантаження, угоди та домовленості й інші ділові стосунки.