Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика. Титов А.М. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

26.2. Початковий етап розслідування податкових злочинів

До числа явних податкових злочинів ознак варто віднести таке:

  • повна невідповідність реальної господарської діяльності її документальному відображенню;

  • невідповідність записів у бухгалтерських документах: первинних – обліковим, облікових – звітним;

  • наявність матеріальних підробок у документах (дописки, виправлення, підчищення, заміна сторінок і т.д.);

  • знищення бухгалтерських документів (первинних, облікових, звітних);

  • інсценування нещасного випадку (пожежа, затоплення) чи банкрутства.

До неявних ознак відносяться всякого роду порушення, що можуть трактуватися як відсутність професіоналізму, недбалості. До їхнього числа відносяться порушення правил ведення обліку і звітності, правил ведення касових операцій, правил списання товарно-матеріальних цінностей, правил документообігу, технологічної дисципліни.

Для етапу перевірочних дій характерні дві типові ситуації: первинна інформація отримана негласним шляхом і первинні дані надійшли з відкритих і офіційних джерел (документів податкових інспекцій, висновків аудиторських служб, актів КРУ, від засобів масової інформації).

Для першої ситуації закономірна прихована перевірка: негласне спостереження за пересуванням і збутом товарно-матеріальних цінностей, сировини, продукції, за технологічними процесами виробництва; вивчення документообігу, огляд приміщень, транспорту, бесіди з працівниками, можливими свідками.

При одержанні інформації з офіційних джерел перевірка носить комбінований характер. Основна увага приділяється відкритим діям. Однак те, що не вдається виявити таким шляхом, намагаються установити негласно.

Типовими обставинами, що вимагають установлення, є:

  • юридичний статус суб'єкта злочину;

  • чи зобов'язана фізична особа чи підприємство (організація) сплачувати податки;

  • які види податків і інших обов'язкових платежів зобов'язана сплачувати особа;

  • чи має особа право на пільги по сплаті податків;

  • який порядок ведення бухгалтерського обліку і представлення звітності на підприємстві;

  • з якого моменту і яка фінансово-господарська діяльність здійснювалася платником податків;

  • протягом якого часу перекручені дані вносилися в документи бухгалтерського обліку і звітності;

  • хто керував підприємством і відповідав за бухгалтерський облік у період перекручування зведень в обліку і звітності;

  • хто безпосередньо причетний до здійснення злочину, хто його ініціатор;

  • ким, коли і за яких обставин були виявлені факти приховання об'єктів від оподатковування;

  • які законодавчі і нормативні акти були порушені платником податків;

  • які об'єкти оподатковування були приховані й у якому розмірі;

  • який розмір податків, не сплачених із прихованих об'єктів оподатковування, яка загальна сума несплачених податків;

  • які заходи варто прийняти для відшкодування збитку;

  • який використовувався спосіб приховання об'єктів оподатковування;

  • які обставини сприяли здійсненню злочину.

Типові версії:

1) приховання об'єктів оподатковування здійснювалося за рахунок заниження виторгу (доходу) в обліково-звітних документах;

2) приховання оподатковуваного прибутку здійснювалося за допомогою завищення даних про матеріальні витрати і незаконне списання устаткування і запасів;

3) приховання оподатковуваного прибутку здійснювалося шляхом фіктивного збільшення боргів, перерахування коштів підприємству, що користується пільгами на законній підставі;

4) мало місце списання податкових боргів на третю особу в розрахунку на його банкрутство (плановане чи таке, що вже сталося).

З урахуванням криміналістичної характеристики розглянутих злочинів і приведених вище типових версій на розвиток кожної з них можуть бути висунуті як загальні, так і окремі версії, засновані на конкретних даних, зібраних у справі.

Першочерговими слідчими діями є: виїмка документів і їхній огляд, обшук, слідчий огляд, допит співробітників, керівника, бухгалтера, призначення і проведення експертиз, очні ставки.

Питання для самоконтролю

1. Що таке податкові злочини?

2. Криміналістична характеристика податкових злочинів.

3. Обставини, що підлягають доказуванню у справах про податкові злочини.

4. Назвіть типові версії у справах про податкові злочини.

5. Перерахуйте першочергові слідчі дії у справах про податкові злочини.

Питання для самостійного вивчення

1. Особливості проведення експертиз у справах про податкові злочини.

2. Подальші слідчі дії у справах про податкові злочини.

Тема 27. Методика розслідування злочинів щодо

незаконного обігу наркотичних засобів,

психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів

27.1. Криміналістична характеристика злочинів щодо незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів

Законодавець визначає наркотичнi засоби як рослини, сировину i речовини, природнi чи синтетичнi, класифiкованi як такi у мiжнародних конвенцiях, а також iншi рослини, сировину i речовини, якi становлять загрозу для здоров`я населення у випадку зловживання ними i вiднесенi до вказаної категорiї Комiтетом по контролю за наркотиками при Мiнiстерствi охорони здоров`я України. У спецiальнiй лiтературi дане, на наш погляд, бiльш точне i диференцiйоване визначення наркотичних засобiв, як речовин рiзних за природою походження (фiзiчна ознака), якi мають здатнiсть впливати на центральну нервову систему, призводять до стану особливого сп`янiння, до звикання i наркотичної залежностi (медична ознака), перелiк яких закрiплений у спецiальних нормативних актах (юридична ознака), а зловживання ними ставить пiд загрозу народне здоров`я (соцiальна ознака).

Процес придбання, зберiгання, перевезення, пересилання, виготовлення наркотикiв, як правило, тривалий за часом. Крім того, придбання чи збут готового наркотичного засобу або сировини може вiдбутися у будь-який час доби, що, в свою чергу, залежить вiд:

а) фiзичного стану i потреби наркомана у наркотиках для уникнення настання абстинентного синдрому;

б) наявнiсть реального покупця у збувача наркотикiв i матерiальних можливостей у наркомана придбати наркотик.

Як свiдчить статистика, на Українi «найпопулярнiший» наркотик – макова солома. Макова солома – це всi частини (як цiлi, так i подрiбненi, як висушенi, так i невисушенi, за винятком дозрiлого насiння) усiх сортiв маку снотворного, зiбранного будь-яким способом, що мiстять наркотично активнi алкалоїди опiю. Опiй i екстрацiйний опiй – це наркотики, одержуванi вiд переробки молочного соку недозрiлих коробочок маку, що мiстять наркотичнi засоби – морфiн, кодеїн, тебаїн. Висушений (тобто той, що зсiвся) молочний сiк i називається опiєм.

Наступна група «популярних» наркотичних засобiв має пряме вiдношення до наркотиковмiсної рослини – конопель (Cannabis), до якої входить наркотично активний компонент тетрагiдроканнабiнол. Рослини конопель є сировиною для виготовлення наркотичних засобiв. Залежно вiд часу i способу збирання, а також способу переробки розрiзняють три наркотичних засоби з конопель: марихуану, гашиш i гашишне масло.

Кокаїн – це порошок або паста, одержуванi з листя рослини кока, що росте у пiвденнiй Америцi, Африцi, на островах Цейлон i Ява.

Останнiми роками стали розповсюджуватися наркотики, одержуванi з рiзних ефедриновмiсних лiкарських препаратiв, якi збуджуюче впливають на центральну нервову систему. При переробцi ефедрина кустарним способом одержують наркотичний засiб – ефедрон. У чистому виглядi цi препарати наркоманами вживаються рiдко.

Придбання наркотичних засобiв передбачає отримання наркотику: вiд iншої особи; присвоєння знайденного; розкрадання, а також незаконний посiв, культивування снотворного маку або конопель з метою наступного їх збуту.

Для зберiгання i перевезення наркотикiв нерiдко використовуються природнi порожнини людського органiзму (статтевi органи, анус, шлунок та iн.), а також нижня бiлизна.

Способи зберiгання залежать вiд типу наркотика: сильно-пахнучi, (гашиш, опiй і т.д.) зберiгають у спецiальному щiльнозакритому посудi, в упаковцi, що забезпечує поглинання запаху (полiетилен, целофан та iн.); лiкарськi препарати – у темрявi i прохолодi, для чого використовуються домашнi холодильники, погрiби i т.д. У багатьох випадках застосовуються заходи конспiрацiї: з ампул стирають надписи, пакунки i пакети ховають i т.ін. 99 наркотикiв в Українi перевозиться залiзничним i автотранспортом.

Вивчення практики показало, що приблизно 80% осiб, що притягаються до вiдповiдальностi за данi злочини, - особи чоловiчої статi вiком вiд 18 до 30 рокiв. Особа наркоманiв досить специфiчна. При всiй подiбностi з iншими злочинцями, вони, однак, становлять окремий тип особистостi i поведiнки. Переважна бiльшiсть злочинiв, скоєних нар-команами, це незаконнi дiї з наркотиками (приблизно 80%). Крадiжки, грабежi i iншi аналогiчнi злочини складають значно меншу частку, але вони здебiльшого тiєю чи iншою мiрою пов`язанi зі вживанням чи придбанням наркотичних засобiв.