Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика. Титов А.М. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

30.2. Особливості розслідування злочинів, скоєних неповнолітніми

Встановленню підлягають такі обставини:

1) виявлення точного віку неповнолітнього (число, місяць, рік);

2) дослідження умов життя і виховання неповнолітнього. При цьому необхідно встановити: чи має підліток обох батьків, якщо ні, то як давно і з якої причини; хто виховує підлітка; як характеризуються його батьки (вихователі, опікуни), його родина в цілому (брати, сестри, інші особи, що проживають спільно); які взаємини в родині, чи немає джерела аморального впливу (пияцтво, скандали, розпусні дії); які матеріально-побутові умови. При виявленні бездоглядності підлітка варто встановити її причини (зайнятість батьків, тривалі відрядження, хвороба, байдуже відношення до дітей і т.ін.). Якщо підліток виховувався в дитячому будинку, інтернаті, спеціальному навчальному закладі, то з'ясовують, у зв'язку з чим він туди потрапив, які там були умови життя, і яке виховання, як характеризують його педагоги і вихователі. Істотне значення має не тільки побутове, але й інше найближче оточення підлітка: коло його знайомих, друзів; наявність серед них осіб з карним минулим; осіб, що не займаються суспільно корисною працею, ведуть аморальний спосіб життя. Необхідно з'ясувати, чи вчиться неповнолітній або працює, де саме, у якості кого, яке його відношення до навчання (роботи), до старших, його повсякденне поводження, взаємини з товаришами по навчанню (роботі). Якщо неповнолітній не вчиться, і не працює, то встановлюють, з якої причини і як давно він залишив навчання (роботу), які заходи, коли і ким уживалися для її поновлення, у чому причина тривалої незайнятості і т.ін. Дані про родину, побутове, шкільне, виробниче оточення встановлюють шляхом допитів батьків, рідних, близьких, знайомих, педагогів, вихователів, бригадирів, сусідів. З цією же метою вивчаються матеріали припинених кримінальних справ.

3) з'ясування причин і умов, що сприяли скоєнню злочину;

4) наявність дорослих підбурювачів і інших співучасників. Для реалізації зазначених вимог закону необхідно встановити причини появи у неповнолітнього антигромадських звичок і поглядів, виявити обставини, що призвели до формування злочинного наміру, сприяли підготовці злочину, його здійсненню, прихованню слідів.

Особливої уваги вимагає аналіз позиції, зайнятої підлітком на слідстві: заперечення провини, чи навпаки, бажання усе вчинене приписати собі. За всім цим може стояти вплив батьків, домовленості дорослих співучасників, щоб переконали підлітка в тому, що йому за віком не загрожує суворе покарання. Мотивами поводження може бути і почуття товариства, що розуміється неправильно.

При плануванні варто враховувати, що для з'ясування обставин, передбачених КПК, повинні бути проведені і такі слідчі дії, як допит батьків неповнолітнього, його вчителів і вихователів, інших осіб, що можуть дати потрібну інформацію, а також витребування необхідних документів. До числа необхідних можуть бути віднесені документи, що містять інформацію про вік неповнолітнього, характеристики на нього (з місця навчання, роботи, з установи виконання покарань та ін.); на батьків підлітка й інших осіб, здатних впливати на нього, втягувати в злочинну діяльність.

Враховуючи категорію злочину, вчиненого неповнолітнім (убивство, статеві злочини, мордування тощо), слідчий приймає рішення про призначення та проведення судово-психологічної та судово-психіатричної експертиз.