Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Професійна мова економіста.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Зверніть увагу!

Основні причини помилок у логіці викладу тексту:

1. Поєднання логічно несумісних слів (за винятком оксиморона): жахливо ввічливий, страшенно вдячний.

2. Уведення у фразу зайвих слів (плеоназмів), що структурно обтяжують фразу: місяць грудень, моя власна думка.

3. Підміна особової форми дієслова активного стану стилістично неправомірною: вибачте мені – вибачаюсь; не треба нервувати – нервуватись.

4. Неправильна побудова однорідних членів речення, коли в них входять родові і видові поняття: економісти і фінансисти; подати всю документацію щодо особового складу і автобіографію.

5. Архаїчне утворення аналітичних форм: самий найефективніший, трохи допрацьований звіт.

6. Неправильна координація дієслівного присудка зі складеним підметом: дехто з нас не прийшли на засідання.

7. Порушення порядку слів у реченні, або порушення розташування його компонентів: Банк надав нашій організації кредит, з яким ми вперше працювали.

8. Недоречне використання дієприслівникових і дієприкметникових зворотів замість підрядних речень: Найважливішим фактором, прізвівшим до емісії зайвих грошей є… дефіцит державного бюджету.

9. Порушення смислового зв’язку між окремими висловлюваннями у тексті: На факультеті п’ять гуртків, які працюють при кафедрах, вони функціонують вже десять років.

10. Неправильне використання прийменникових конструкцій.

11. Невміння поділити текст на його логічні частини (абзаци).

Вправа 5. Вкажіть на логічні помилки й запропонуйте способи їх уникнення.

1. У червні місяці прибутки нашого підприємства склали на 12% більше, ніж у попередньому місяці. 2. Страшенно просимо вибачення за те, що змушені потурбувати Вас з цього приводу. 3. З огляду на склавшуся ситуацію, змушені попередити Вас про свій намір розірвати контракт. Найдуже шкода, що наше багатообіцяюче партнерство виявилося для нас невдалим. 4. На протязі шести тижнів нами Вам було вислано три офіційні нагадування про заборгованість Вами нашій організації. 5. Кандидатура економіста нашого відділу Семенова П.Я. може бути рекомендована на посаду старшого економіста, якого ми всі добре знаємо. 6. Характеристика на завідуючого лабораторією Григораша Василя Федоровича передано до відділу кадрів. 7. Виробництво на підприємстві скоротилося із-за нехватки сировини. 8. Нестабільність доходної бази місцевих бюджетів, відсутність ефективного механізму міжрегіонального перерозподілу державних доходів веде до соціальних конфліктів і політичної нестабільності. 9. Вантаж наковшихся проблем негативно впливає на розвиток регіонів.

Вправа 6. Відредагуйте словосполучення. Вкажіть на логічні помилки.

Ми прийшли в кінці кінців до правильного висновку; ні під яким виглядом я цього не робитиму; по крайній мірі я цього не допущу; вибачалось за неточність; не прийшов на роботу завдяки хворобі; у справі відсутні деякі документи; не дивлячись на всю власну унікальність; Ваші докази протирічать фактам; прийняти міри щодо підвищення учбової дисципліни; гості познайомилися з підприємством; я висловлюю свою власну думку; ссуди під залог недвижимості; ми піднімемо це питання на зборах; основний акцент наголошується на формуванні національної свідомості; річ йде не тільки про використання останніх досягнень; член суспільства підкоряється правилам, нормам людського співжиття.

Вправа 7. Відредагуйте текст. Знайдіть логічні помилки, запропонуйте способи їх усунення.

Стиль управління являється суттєвим фактором виховання членів колективу, розвитку їхньої ініціативи й їхньої самостійності. В роботі керівників виділяють слідуючі основні стилі – авторитарний (чи директивний) і демократичний (чи колегіальний).

При авторитарному стилі управління керівником одноособово вирішуються всі питання, не радячись з колективом чи з самими ближчими помічниками. Дублюючи роботу підлеглих, такими керівниками знімається з підлеглих кожна відповідальність.

При демократичному стилі управління керівник відіграє активну роль. Він залучає своїх підлеглих у вироблення і прийняття рішення, радиться з ними по самим найскладнішим питанням, розвиває у їх активність й ініціативу. Він віддає перевагу методом, котрі переконують і стимулюють.

Ось кілька порад керівникові, котрі сприяють підвищенню його авторитету, а також створенню дружної, доброзичливої атмосфери в колективі.

У всякому випадку ділового спілкування не тільки треба з’ясувати суть справи, але й міру участі в ній працівника, його ставлення до цієї справи до других учасників. Вивчення здібностей людей в колективі являється однією з найбільш важливіших завдань керівника. Чим частіше керівник має прямі контакти з підлеглими, тим інтенсивніше його праця.