Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Професійна мова економіста.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Витяг з наказу

Витяг з наказу – це копія розпорядчої частини оригіналу документа. У практичній роботі витяги з наказів часто оформляють для вирішення питань виробничої діяльності підприємства.

Витяг з наказу має фактично ті ж реквізити, що й наказ, але з нього беруть розпорядчу частину тексту, яка потрібна для практичної роботи. Констатувальну частину тексту переносять у витяг повністю.

Витяги з наказів оформляють на спеціальних бланках або на чистих аркушах паперу.

Реквізити витягу з наказу:

- назва виду документа (Витяг з наказу);

- дата (переносять з оригіналу);

- номер (переносять з оригіналу);

- місце укладання (переносять з оригіалу);

- заголовок до тексту (переносять з оригіналу);

- текст (переносять з оригіналу всю констатувальну частину, слово «НАКАЗУЮ» та необхідні пункти розпорядчої частини);

- підпис (переносять з оригіналу, але керівник не підписується);

- позначка про завірення копії (без слова «Копія»).

Зразок витягу з наказу

Відкрите акціонерне товариство «Харківський м’ясокомбінат»

Витяг з наказу

03. 01. 05 №2 м. Харків

Про забезпечення протипожежної безпеки

та підсилення охорони приміщень

у період Різдвяних свят

Для забезпечення протипожежної безпеки та підсилення охорони службових та виробничих приміщень комбінату в період Різдвяних свят із 04 до 08 січня 2005 року

Н А К А З У Ю:

3. Завідувачам відділів, кабінетів, лабораторій та відповідальним працівникам адміністративного корпусу після закінчення робочого дня 04.01.05 особисто перевірити стан електрообладнання в кабінетах, лабораторіях та закріплених приміщеннях.

4. Здати кабінети, лабораторії та закріплені приміщення призначеній комісії під розписку.

Генеральний директор (підпис) А.П. Мірошниченко

З оригіналом згідно:

Секретар

03.01.05 (підпис) В.К. Жмака

Вправа 8. Доповніть текст документа відсутніми реквізитами. Оформіть витяг з наказу відповідно до вимог.

2. Призначити: Войтенко Галину Леонідівну на посаду касира Харківського відділення №8 Акціонерного банку «Факторіал» із двотижневим випробувальним строком.

Підстава: заява Г.Л. Войтенко

Зразок наказу щодо особового складу

Міністерство фінансів України

Наказ

07.10.04 №72 - ОВ м. Київ

Щодо особового складу

Оголосити подяку:

Герасименку Анатолію Васильовичу, 1-му заступнику начальника Харківського обласного фінансового управління, за багаторічну сумлінну працю та у зв’язку з 50-річчям від дня народження.

Підстава: подання начальника Харківського обласного фінансового управління від 05.10.04 №62.

Міністр фінансів (підпис) В.Л. Вознюк

Вправа 9. Відредагуйте текст (виправте орфографічні,пунктуаційні, мовні й стилістичні помилки).

Як видно з розрахунків, коефіцієнт оборотності основних коштів у 2002 році відповідав нормативному значенню, тобто він збільшився на 24,37% у порівнянні з попереднім роком, а у 2003 році він зменшився на 13,3% у порівнянні з 2002 роком. (це може свідчити про недостатній рівень реалізації продукції.

Як видно із таблиці, умови на яких підприємство отримує поставки набагато гірші, чим умови, які підприємство представляє своїм покупцям. Це призводить до того, що приток грошових коштів від дебіторів менш інтенсивніший, чим від кредиторів. Збереження такої тенденції може призвести до дефіциту грошових коштів на рахунках підприємства. Крім того, звертає на себе увагу те, що у підприємств існують проблеми, реалізацією продукції. Про це свідчить значне перевищення періоду оборотності дебіторської заборгованості над періодом оборотності запасів.

Вправа 10. Перекладіть текст.

Экономическая политика – это проводимая государством, правительством система практических мер в сфере управления экономикой по приданию экономическим процессам направленности в соответствии с целями, задачами и интересами страны. В этом определении рассматривается тесная взаимосвязь экономики и политики, которая проявляется более реально через позитивную и нормативную функции экономической теории.

Экономическая политика выполняет преимущественно практичекскую, т.е. нормативную функцию. Взаимодействие политики и экономики всегда противоречиво. Определяющей стороной противоречия «экономика – політика» выступает экономика. Она определяет направление деятельности политических институтов – правительства, политических партий, общественных организаций. Поскольку общество – это совокупность классов, социальных групп людей, каждая со своими экономическим интересами, удерживающим противоборство интересов в цивилизованных рамках, является государство. Поэтому политика, которую оно проводит, выступает концентрированным выражением экономики.