Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
160.17 Кб
Скачать

Проведення наукових досліджень з питань вивчення особливостей розвитку і можливих наслідків

ВІЛ-інфекції/СНІДу, розроблення вітчизняних засобів

Профілактики, діагностики і лікування

Вивчення особливостей розвитку і можливих наслідків поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу, епідеміології та біології збудників ВІЛ-інфекції/СНІДу та СНІД-індикаторних хвороб в Україні, розроблення вітчизняних засобів профілактики, діагностики і лікування дає змогу забезпечити здійснення науково обґрунтованого контролю за ВІЛ-інфекцією/СНІДом і передбачає:

  1. планування, організацію та проведення наукових досліджень з питань патогенезу, діагностики і лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, осіб, які страждають на СНІД-індикаторні хвороби;

  2. впровадження сучасних досягнень у медичну практику;

  3. визначення ефективності виконання державних та міжнародних програм забезпечення протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу;

  4. сприяння широкомасштабному інвестуванню державного, приватного та іноземного капіталу у розроблення наукових технологій, створення і виробництво засобів лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, осіб, які страждають на СНІД-індикаторні хвороби;

  5. забезпечення впровадження таких методів діагностики ВІЛ-інфекції/СНІДу та СНІД-індикаторних хвороб, як генодіагностика, біосенсори та інші тест-системи;

  6. розширення обсягів виробництва якісних (високоспецифічних та високочутливих) вітчизняних тест-систем для діагностики ВІЛ-інфекції/СНІДу та СНІД-індикаторних хвороб;

  7. забезпечення розвитку технологій тонкого хімічного синтезу з метою створення матеріально-технічної бази для отримання комплектувальних виробів і сировини з метою виробництва вітчизняних терапевтичних, діагностичних та профілактичних засобів протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Забезпечення високого рівня контролю, координації та оцінки ефективності здійснення заходів щодо боротьби з віл-інфекцією/сніДом

Впровадження механізму контролю і оцінки ефективності здійснення заходів, спрямованих на протидію ВІЛ-інфекції/СНІДу, передбачає:

  1. створення єдиної системи моніторингу і оцінки заходів щодо запобігання ВІЛ-інфекції/СНІДу та забезпечення її функціонування;

  2. удосконалення системи обліку та звітності з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу відповідно до міжнародних стандартів;

  3. своєчасну координацію виконання планів роботи з протидії ВІЛ-інфекції/ СНІДу та визначення шляхів підвищення економічної ефективності здійснюваних заходів.

Очікувані результати

Реалізація Концепції дасть змогу поліпшити епідемічну ситуацію в країні, знизити рівень смертності від СНІДу і, як результат, зменшити кількість осіб, які постраждали внаслідок ВІЛ-інфікування (члени сімей, що залишилися без годувальника, діти-сироти), а також знизити соціальну напругу, зумовлену поширенням ВІЛ-інфекції/СНІДу, забезпечити захист прав людини щодо ВІЛ-інфікованих осіб.

У результаті стабілізації епідемічної ситуації, запобігання і зниження рівня захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД та смертності від СНІДу очікується надходження додаткових коштів до державного бюджету.

НАЦІОНАЛЬНА ПРОГРАМА

забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та

лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД

на 2004-2008 роки

Обґрунтування необхідності розроблення Програми

Поширення ВІЛ-інфекції може призвести до найбільш катастрофічної епідемії в історії людства, що загрожує його сталому розвитку. Ситуація у різних країнах свідчить про зниження у зв'язку з цим середньої тривалості життя, збільшення попиту на медичні послуги, загострення проблем бідності та соціальної нерівності, поширення сирітства, а витрати на боротьбу з цією хворобою та подолання її негативних наслідків постійно зростають.

На розвиток ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні впливають фактори, обумовлені складною соціально-економічною ситуацією, зокрема економічною нестабільністю, рівнем бідності та безробіття, розшаруванням суспільства за рівнем доходів і, як наслідок, збільшенням кількості споживачів ін'єкційних наркотиків, поширенням проституції, недостатністю профілактичних заходів.

За прогнозами фахівців, у 2011 році майже 43 тис. осіб загинути від СНІДу, а понад 46 тис. дітей стануть сиротами через смерть їх батьків від СНІДу. Значно змен­­­шиться потенціал вагомої вікової групи населення від 15 до 24 років. Зросте навантаження на системи охорони здоров'я та соціального захисту населення.

Аналіз ситуації, що склалася, та заходів щодо протидії поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, які до цього часу проводилися в країні, свідчить, що поширення ВІЛ-інфекції серед споживачів ін'єкційних наркотиків в Україні не вдалося припинити, не забезпечено можливість доступу до лікування хворих, які потребували антиретровірусної терапії. Інформаційно-просвітницькі та профілактичні програми не забезпечили достатнього впливу на перебіг ВІЛ-інфекції/СНІДу серед загального населення та груп ризику. Більшої узгодженості потребує також використання міжнародної технічної та фінансової допомоги, обсяги якої значно зросли протягом останніх 4-5 років. Отримання Україною кредиту Світового банку, посилення підтримки з боку міжнародної спільноти і активне залучення до співпраці неурядових організацій зумовили необхідність розроблення Програми з урахуванням Концепції, затвердженої цією постановою (далі – Концепція), міжнародних стандартів та набутого досвіду роботи з профілактики ВІЛ-інфекції, надання допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.