Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
160.17 Кб
Скачать

Робота з формування здорового способу життя та попередження інфікування віл у вищих навчальних закладах

Студенти – категорія молоді, яку можна вважати уразливою групою зі значним ризиком інфікування ВІЛ. Особливо ризикована поведінка властива першокурсникам. Це пов’язано як із зміною соціального статусу молодої людини, так із перебудовою її усталених стереотипів.

За нашими даними (результатами опитування) понад 60% студентів першого року навчання вперше вступають у статеві стосунки. Деякі з них (до 7%) протягом року мають 10-20 статевих партнерів. Повністю захищений секс мають лише 27%, в основному захищений – 43%. Період навчання на молодших курсах – це період активного експериментування з алкоголем, наркотиками та іншими психоактивними речовинами. Якщо серед тих, хто вступив до першого курсу, більшість уже спробувала спиртні напої, але не вживала їх регулярно, то понад 70% студентів другого курсу регулярно (2-3 рази на тиждень) вживають алкоголь, особливо слабоалкогольні коктейлі та пиво.

Понад 18% другокурсників експериментують з наркотичними речо­ви­нами, хоча і не вживають їх регулярно. Близько 3% з них вже викорис­товували ін’єкційні наркотики. Рівень поінформованості студентів молод­ших курсів з питань здорового способу життя, сексуальної поведінки та шляхів запобігання інфекційним хворобам, зокрема ВІЛ/СНІДу, дуже низький.

Це пов’язано з тим, що системного вивчення цих проблемних питань у школі не було. Нагадаємо, що введення предмета "Основи здоров’я" в середній школі розпочинається з 2005/2006 навчального року в 5 класах. У цьому зв’язку перші випускники, які отримають у школі більш ґрунтовну освіту з питань здоров’я, прийдуть до вищих навчальних закладів лише в 2013 році. Сьогодні компенсувати недоліки середньої освіти стосовно формування в молоді мотивації до здорового способу життя та профілактики небезпечних інфекційних захворювань (ВІЛ/СНІД, туберкульоз, венеричні хвороби) повин­на вища школа.

Дисципліни, під час вивчення яких студенти можуть отримати інформацію валеологічного спрямування та сформувати певні навички захищеної поведінки

Серед обов’язкових дисциплін циклів гуманітарної, соціально-економічної та природничонаукової підготовки певні аспекти здорового способу життя та профілактики ВІЛ/СНІДу можуть вивчатися у "Психології", "Фізичній культурі", "Соціології", "Правознавстві", "Культурології", "Екології" та "Безпеці життєдіяль­­нос­ті".

Наприклад, у соціології можуть бути розглянуті питання соціальних наслідків епідемії ВІЛ/СНІД в Україні; у правознавстві – законодавча та нормативно-правова база захисту прав людей, що живуть з ВІЛ; у культурології – культура здоров’я як елемент загальнолюдської культури; в екології – вплив забруднення довкілля на рівень здоров’я населення тощо.

Найбільш наближеною до мети формування мотивації до здорового способу життя та профілактики небезпечних інфекційних захворювань стоїть мета та завдання курсу безпеки життєдіяльності. Водночас, предметом цієї дисципліни є індивідуальна безпека і моделі її забезпечення в повсякденному житті та в надзвичайних ситуаціях. Тому під час вивчення дисципліни студенти знайомляться лише з окремими аспектами збереження здоров’я. Наприклад, розглядаються питання зниження ризику інфікування ВІЛ серед представників сексуального бізнесу та тих, хто користується їхніми послугами, наркоманів тощо. Комплексний розгляд питань здоров’я виходить за межі мети дисципліни і за межі компетентності викладача БЖД, який зазвичай має технічну освіту.

Проблеми, пов’язані зі здоров’ям можуть також бути предметом обговорення в позанавчальний час в академічних групах. Однак, на практиці така робота здійснюється фрагментарно, а куратори академічних груп – фахівці різних спеціальностей і, здебільшого, не володіють достатньою інформацією.

Тому Міністерство освіти і науки України рекомендувало ректорам впровадити в навчальний процес ВНЗ за рахунок годин варіативної компоненти дисципліну "Основи валеології" в обсязі 54 годин (лист МОН від 25.12.03 №1/9-595). Предметом цього курсу є закономірності формування, збереження та зміцнення індивідуального здоров'я людини. Його впровадження має на меті сформувати певний рівень культури здоров’я у студентів, а також життєві компетенції, пов’язані з проблемами ВІЛ/СНІДу, наркоманії тощо.